Az olimpiai közvetítéseket figyelve azt már megszokhattuk, hogy a kínai versenyzőkön nagyítóval sem lehet egy deka fölösleget találni. Az ő esetükben szakemberek serege dolgozik azon, hogy a kemény edzések mellett, a megfelelő személyre szabott étrend is segítse a versenyző sikerét. Ám nemcsak a stadionban láthatunk csinos, arányos alkatú kínai nőket és férfiakat. Vajon mitől olyan nádszálkarcsúak a kínai nők, és […]
Az olimpiai közvetítéseket figyelve azt már megszokhattuk, hogy a kínai versenyzőkön nagyítóval sem lehet egy deka fölösleget találni. Az ő esetükben szakemberek serege dolgozik azon, hogy a kemény edzések mellett, a megfelelő személyre szabott étrend is segítse a versenyző sikerét. Ám nemcsak a stadionban láthatunk csinos, arányos alkatú kínai nőket és férfiakat. Vajon mitől olyan nádszálkarcsúak a kínai nők, és miért fordul elő Kínában kevesebb rákos megbetegedés és cukorbetegség, mint Európában? Lássuk, mi a kínai étrend titka!
Rákmegelőzés és karcsúsodás egyben
- A kínaiak szinte minden étkezésnél fogyasztanak tengeri halféléket, rákot és húst. Különösen a szárnyasokat szeretik.
- Étrendjükben fontos szerepet kapnak az értékes tápanyagokat tartalmazó, tápláló levesek.
- A nemzeti eledelnek számító rizst zöldségekkel együt fogyasztják - kedvenc zöldféléjük a sárgarépa, spenót, káposzta, bab, hagyma.
- Kedvelik a szójából készült tofut is: megsütik, levesbe főzik, vagy csak egyszerűen csípős szósszal bolondítják meg.
- A tea is kihagyhatatlan a kínai étrendből. A sokféle íz közül a zöld- és a jázminteát szeretik a legjobban. Kutatásokból kiderült: a jelentős mértékű teafogyasztásnak köszönhető, hogy a kínaiak körében ritkán fordul elő gyomor- és gégerák. Ennek oka, hogy a teaféléik gazdagok antioxidánsokban, amelyek semlegesítik a daganatok kialakulásában nagy szerepet játszó szabadgyököket, és a vérkeringésre is jótékonyan hatnak.
6 karcsúsító tipp kínai módra:
1. tipp: A napi menüdben kapjanak helyet a szárnyashúsok és a tengeri halak, amiket különféle szószokkal ízesíts.
2. tipp: Figyelj arra, hogy az öntetek zsírszegény tejtermékekből készüljenek.
3. tipp: Köretnek válassz magas antioxidáns-tartalmú zöldféléket: sárgarépát, káposztát, fejes salátát, spenótot.
4. tipp: A saláták mellett rendszeresen szerepeljen az étrendedben a rizs, különösen a tápanyagokban gazdag barna rizs.
5. tipp: A zsíros sajtokat helyettesítsd tofuval.
6. tipp: A cukros gyümölcslevek, szénsavas üdítők helyett napközben frissítsd fel magad koffeinmentes gyümölcs- vagy zöldteával.