A szilva igen régi gyümölcsünk, az útszélén különösebb gondozás nélkül is megterem. Magas cukor- és rosttartalma segíti a bélmozgást és táplálja az egészséges bélflórát. A kiváló minőségű, hungarikumnak tartott szilvapálinkától a finom lekvárokig, befőttekig, fokhagymával töltött savanyúságig változatos ételeket készíthetsz belőle. Relatív magas az energiatartalma: 100 dekában átlag 60 kalória, 0,8 gramm fehérje, 13 gramm […]
A szilva igen régi gyümölcsünk, az útszélén különösebb gondozás nélkül is megterem. Magas cukor- és rosttartalma segíti a bélmozgást és táplálja az egészséges bélflórát. A kiváló minőségű, hungarikumnak tartott szilvapálinkától a finom lekvárokig, befőttekig, fokhagymával töltött savanyúságig változatos ételeket készíthetsz belőle. Relatív magas az energiatartalma: 100 dekában átlag 60 kalória, 0,8 gramm fehérje, 13 gramm szénhidrát és 0,6 gramm rost van. Zsiradék nincs benne. Jelentős mennyiségű káliumot (a kálium támogatja a szív- és érrendszer működését), magnéziumot, kalciumot, foszfort és mangánt tartalmaz. A B-vitamin család egyes tagjai is megtalálhatók benne.
Milyet vásárolj?
- Magyar termést, mert a szilvának sok fajtája kapható nálunk. Kóstold meg a különféle változatokat: például a beszterceit, ringlót, vörös szilvát.
- Fényes héjú, nem túl puha, foltmentes gyümölcsöt vegyél, amelynek húsa enyhe nyomásra rugalmas.
Hogyan használd fel?
- Alaposan mosd meg az egész gyümölcsöt és tedd be a hűtőbe.
- Magozd ki, mert a magra harapás akár fogsérüléshez is vezethet.
Kinek ajánlott?
- testsúlycsökkentőknek
- relatív magas szénhidrát tartalma miatt cukorbetegeknek, de csak a szénhidrát mennyiségének kiszámításával
- akik szeretnék változatossá tenni étrendjüket
- szív- és érrendszeri betegeknek és akik hajlamosak ezekre a betegségekre
- magas koleszterinszint esetén az étrend színesítésére
- székrekedés esetén
- akik hozzászoktak a hashajtóhoz és le szeretnének szokni róla.
- köszvényeseknek
- a szervezet tehermentesítésére
- sportolóknak
Kinek nem ajánlott?
- Aki felpuffad tőle vagy gázosodik.
- Az előírásokat be nem tartó cukorbetegnek.
Az alábbi 3 napos programmal magas gyümölcscukor-tartalmú, antioxidánsokban gazdag, édes ízű gyümölccsel gazdagíthatod étrendedet. A kúra akkor hatásos igazán, ha az ételek mellé minden nap 2 liter vizet is elfogyasztasz! A hozzávalók egy főre számított és tisztított mennyiséget jelölnek.
Első nap
Reggeli: Sajtos szilva, korpás keksz
Hozzávalók
5 db kimagozott, félbevágott szilva
5 dkg light Medve sajtkrém
2 db korpás keksz
Elkészítés:
A fél szilvákat töltsd meg sajtkrémmel és a kekszekkel együtt fogyaszd!
Tízórai: 3 db aszalt szilva (a szaftosabb fajtából)
Ebéd: Grapefruitos csirkecomb, párolt szilvás lilakáposzta
Hozzávalók
15 dkg bőrétől lenyúzott felső csirkecomb
10 dkg grapefruit gyümölcs
1 db sütőzacskó
20 dkg lilakáposzta
10 dkg vékony szeletekre vágott, kimagozott szilva
só, cukor, őrölt kömény, almaecet – ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkecombot sózd meg, dörzsöld át a vékony szeletekre vágott grapefruittal és tedd sütőzacskóba. 180 fokos sütőben párold kb. 40 percig, majd a zacskót felvágva 5 percre tedd vissza a sütőbe, hogy még ropogósabbra süljön. A párolt lilakáposztához reszeld le a káposztát, fűszerezd be pici cukorral, sóval, őrölt köménnyel, majd kevés vízen kb. 25 perc alatt párold puhára. Add hozzá a szeletekre vágott szilvát, és további 5 percig párold együtt őket. Végül az egészet ízesítsd almaecettel. A csirkét a körettel együtt ízlésesen tálald. Melegen fogyaszd!
Uzsonna: Nutellás szilva
Hozzávalók
3 db kimagozott, félbevágott szilva
1 teáskanál nutella krém
Elkészítés:
A fél szilvákat pici nutella krémmel megkenve fogyasztjuk.
Vacsora: Sonkás- tojásos kelbimbótál
Hozzá valók
10 dkg füstölt, főtt sonka
20 dkg főtt, lecsepegtetett kelbimbó
2 evőkanál tejföl
1 db tojás
só, őrölt kömény, őrölt fehér bors – ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt. Forró, száraz serpenyőben (lehetőleg olyanban, amelyet utána a sütőbe is betehetsz!) pirítsd át a kockára vágott füstölt, főtt sonkát. Enyhén sós, őrölt köményes vízben főzd meg a kelbimbót. Verd fel habosra a tojást a tejföllel, majd ízesítsd fehér borssal. Keverd össze a főtt kelbimbót a sült sonkával és öntsd nyakon a tojásos tejföllel. Ha kész, tedd 10 percre az előmelegített sütőbe. Melegen fogyaszd!
Második nap
Hozzávalók
1 kg friss, kimagozott, felkockázott szilva
6 doboz 150 gr-s natúr joghurt
3 evőkanál méz
6 evőkanál zabpehely
Elkészítés:
Turmixold össze az összes hozzávalót és 6 adagra elosztva fogyaszd el.
Harmadik nap
Reggeli: Zelleres tojáskrém, rozskenyérrel
Hozzávalók
1 db főtt tojás
10 dkg frissen reszelt zeller
0, 5 dl sovány tejföl
5 dkg rozskenyér (előre szeletelt kenyérből kb. 2 db)
Elkészítés:
Reszeld le a főtt tojást, alaposan keverd össze a zellerrel és tejföllel, majd ízlés szerint fűszerezd. Kend a kenyérre a masszát és frissen fogyaszd!
Tízórai: Szilvás Actívia joghurt (150 grammos)
Ebéd: Szilvás csirkefalatok, pirított kakukkfüves paszternákkal
Hozzá valók
10 dkg csirkemellfilé
2 kávéskanál olaj
10 dkg vékony szeletekre vágott, kimagozott szilva
sült csirke fűszerkeverék, só, kakukkfű (lehet szárított is) – ízlés szerint
20 dkg paszternák (a paszternákot petrezselyemmel is helyettesítheted)
Elkészítés:
A paszternákot vágd kockára és főzd meg enyhén sós vízben. Ha megfőtt, pici forró olajon serpenyőben hirtelen pirítsd át, majd jól forgasd át az apróra vágott kakukkfűvel. Metéld falatnyi darabokra a befűszerezett csirkemellfilét és forró olajon serpenyőben alaposan pirítsd át. Add hozzá a szeletelt szilvát, majd párold készre. Ízlésesen rendezd el egy tányéron a pirított paszternákot és a ragut. Melegen fogyaszd.
Uzsonna: Fahéjas lenmagos szilvakrém
Hozzávalók
10 dkg kockára vágott, kimagozott szilva
1 teáskanál darált lenmag
őrölt fahéj – ízlés szerint
fél dl víz
Elkészítés:
Pürésítsd habosra a hozzávalókat merülő mixerrel.
Vacsora: Sertésszelet, szilvás banánmártással
Hozzávalók
10 dkg (kissé kivert, sózott, borssal fűszerezett) sertéscomb-szelet
1 kávéskanál olaj
1 kávéskanál teljes kiőrlésű liszt
20 dkg kockára vágott, kimagozott szilva
10 dkg kivi
só, őrölt bors, őrölt fahéj – ízlés szerint
1 kávéskanál liszt
0, 5 dl 3%-s Milli főzőkrém
Elkészítés:
A sertésszeletek mindkét oldalát serpenyőben forró olajon hirtelen pirítsd meg, majd kevés vizet aláöntve párold készre. Közben készítsd el a mártást. Főzd készre a felkockázott, kevés vízzel, pici sóval, őrölt fahéjjal fűszerezett gyümölcsöket. Utána a főzőkrémben keverd el a lisztet. Az így elkészült habarással sűrítsd be, majd forrald fel a mártás alapot. A forró hússzeletet a forró mártással leöntve fogyaszd.
Tudtad?
– Szeptemberben Szatmáriban összegyűlnek az emberek, és igazi, hamisíthatatlan, cukor nélküli szilvalekvárt főznek óriási üstökben, vásárlással és népi programokkal összekötve
– Az igazi szilvalekvárt nem hozzáadott cukorral vagy tartósítószerrel tartósítják, hanem a magas gyümölcscukor-tartalom besűrítésével (főzéssel)!
– Az aszalt szilva akkor a legfinomabb, ha nem szárazon rágcsáljuk, hanem teába, vagy borba, akár édesítőszeres limonádéba áztatod!
Képek forrása: Profimédia