Főoldal > DIÉTA > Savasító ételeink – ezeket mindenképp kerüld!

Savasító ételeink – ezeket mindenképp kerüld!

fogyókúralúgosítássavas
0

Írta:

Tested sav-bázis egyensúlyaTestünk különböző részeiben a kémhatás eltérő, de egy adott sejtben és folyadéktérben ez csak meghatározott tól-ig értékek között változhat testünk károsodása nélkül. A vér normális pH értéke 7,38-7,42 között van, amit a különböző hatások könnyen az elviselhető szintek fölé vagy alá vihetnének. Szerencsére ezt szervezetünk úgynevezett puffer-rendszereken keresztül meg tudja akadályozni, ezért mérgezések […]

0014277_1.jpg ()

Tested sav-bázis egyensúlya
Testünk különböző részeiben a kémhatás eltérő, de egy adott sejtben és folyadéktérben ez csak meghatározott tól-ig értékek között változhat testünk károsodása nélkül. A vér normális pH értéke 7,38-7,42 között van, amit a különböző hatások könnyen az elviselhető szintek fölé vagy alá vihetnének. Szerencsére ezt szervezetünk úgynevezett puffer-rendszereken keresztül meg tudja akadályozni, ezért mérgezések kivételével közvetlen veszély nem fenyeget minket.
Az elfogyasztott étel összetevői a testben és a vesében mint savképző/savasító vagy bázisképző/alkalizáló összetevők jelennek meg, ezek arányának kiszámításával kiderülhet, milyen irányba mozdítjuk el szervezetünk egyensúlyát.

Lássuk, melyek a leginkább savasító ételek-italok!

Erősen savasító ételek:
magas fehérjetartalmú sajtok (parmezán sajt, gouda sajt), tojás sárgája

Közepesen savasító ételek:

  • húsok és húskészítmények (sovány marhahús, csirkehús, sertéshús, szalámi),
  • halak (pisztráng, hering)
  • tojás (egész)
  • tejtermékek – gomolyasajt, túró
  • gabonák és ezekből készült ételek
  • dió
  • különböző szénsavas üdítők

Enyhén savasító ételek:

  • tej és tejtermékek (tejföl, teljes tej, gyümölcsjoghurt)
  • hüvelyesek
  • tojásfehérje
  • édességek (torták, sütemények, tejcsokoládé),
  • fehér rizs
  • vaj

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X