A padlizsán Magyarországra a török uralom idején jutott el, innen kapta egyik nevét is: törökparadicsom. A padlizsán fogyasztása ma is reneszánszát éli. Ugyan egész évben megvásárolható, de főleg nyáron és kora ősszel terem. A padlizsánban kevés a nátrium, de jelentős a rosttartalma. 100 grammban 25 kalória, 1,3 gramm fehérje, 4,8 gramm szénhidrát, és pici zsír található. Antioxidáns […]
A padlizsán Magyarországra a török uralom idején jutott el, innen kapta egyik nevét is: törökparadicsom. A padlizsán fogyasztása ma is reneszánszát éli. Ugyan egész évben megvásárolható, de főleg nyáron és kora ősszel terem. A padlizsánban kevés a nátrium, de jelentős a rosttartalma. 100 grammban 25 kalória, 1,3 gramm fehérje, 4,8 gramm szénhidrát, és pici zsír található. Antioxidáns mennyisége a héj színétől függ: minél sötétebb, annál több van benne. Gazdag folsavban (100 grammban 31 mg van). Jelentős mennyiségű kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, A-, B1-, B2-, C-vitamint és niacint is tartalmaz.
Milyen padlizsánt vásárolj?
- Fényes, tömör héjú zöldséget vegyél. Amelyik padlizsán puha, az túlérett: húsa ilyenkor szivacsos, kellemetlen állagú, a szára is kocsonyás. Az érett padlizsánt 4-5 napon belül el kell készíteni, mert utána szivacsossá válik a belseje, a magjai pedig keserűek lesznek.
Hogyan készítsd el?
- Felhasználás előtt alaposan mosd meg.
- Az előkészített zöldséget karikázhatod, szeletelheted.
- A magját is elfogyaszthatod, hámozni sem szükséges.
- Készítéséhez a következő fűszereket használd: bors, borsikafű (jellegzetes erdélyi fűszer), bazsalikom, oregánó, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem.
Mire figyelj?
- Ha nem kedveled a kesernyés ízét, akkor enyhén besózva hagyd állni fél órát.
- Mindig csöpögtesd le róla a nedvességet és csak utána használd fel.
- Ha bő olajban sütöd meg, sok olajat szívhat magába.
- Fagyasztani csak előzetes hőkezelés után javasolt (elősütés).
Kinek ajánlott?
- testsúlycsökkentőknek
- alacsony szénhidrát tartalma miatt a cukorbetegeknek
- változatosságot igénylőknek
- sportolóknak
- az egészséges étrend híveinek
- akik szeretnék tehermentesíteni a szervezetüket
- székrekedés esetén
- enyhén túlsúlyos, szív- és érrendszeri betegeknek
Kinek nem ajánlott?
- aki allergiás rá
Az alábbi 3 napos programmal alacsony energiatartalmú, de relatív jelentős folsav, és rostban gazdag zöldséges ételekkel segítheted a szervezetedet. A kúra akkor lesz hatásos, ha az ételek mellé minden nap 2 liter vizet is elfogyasztasz!
Első nap
Reggeli: Padlizsánkrémes Abonett
Hozzávalók:
20 dkg padlizsánhús, kockára vágva, pici olajon készre párolva, ízesítve
0, 5 dl joghurt
4 szelet korpás Abonett
só, fokhagyma – ízlés szerint
1 kávéskanál olaj
Elkészítés:
A megpárolt padlizsánhúst villával nyomd össze, keverd át joghurttal, sóval és fokhagymával. A masszát kend az Abonett szeletekre.
Tízórai: 10 dkg szőlő, 2 db korpás keksz
Ebéd: Padlizsános gyros
Hozzávalók:
1 db pita
5 dkg selyemsonka metéltre vágva
5 dkg szeletelt lilahagyma
10 dkg metélt friss paprika
20 dkg vékony hasábokra vágott padlizsán, pici olajon készre párolva
0,5 dl natúr joghurt
Elkészítés:
Töltsd pitába a hozzávalókat. Öntsd nyakon joghurttal.
Uzsonna: 4 evőkanál eper szorbet
Vacsora: Fűszeres máj, paradicsomba töltve
Hozzávalók:
10 dkg csirkemáj főzve
morzsolt majoranna, aprított petrezselyemzöld – ízlés szerint
0, 5 dl sovány tejföl
3 kisebb vagy 2 nagyobb paradicsom
1 szelet sokmagos pirítós
Elkészítés:
Először a tölteléket készítsd el. A főtt csirkemájat aprózd fel kis kockákra és keverd össze morzsolt majorannával, aprított petrezselyemzölddel és 0, 5 dl sovány tejföllel. Vágd le két-három kisebb vagy nagyobb paradicsom tetejét, kapard ki a magházát (a következő paradicsomos ételbe is elteheted!) A fűszeres májat töltsd a paradicsomba, és a pirítóssal együtt tálald.
Második nap
Sajtos padlizsán
Hozzávalók:
12 db ujjnyi vastag, tenyérnyi szelet padlizsán
12 szelet vékonyra vágott light camembert sajt
2 evőkanálnyi olaj
só, őrölt bors, fokhagyma – ízlés szerint
Elkészítés:
Fűszerezd be a padlizsán szeleteket ízlés szerint. Mindkét oldalukat kend be vékonyan olajjal, majd forró serpenyőben pirítsd meg őket. Fedő alatt 10 perc alatt párold készre őket. Fogyasztás előtt fektess 1-1 lap sajtot a padlizsán szeletekre. Mikrózd őket addig, amíg a sajt rá nem olvad a padlizsánra.
1 adag: 2 szelet sajtos padlizsán, 6 étkezésre elosztva.
Harmadik nap
Reggeli: Uborkás Cottage sajt, olívás kenyér
Hozzávalók:
10 dkg Cottage sajt
10 dkg kovászos uborka
1 szelet olívás kenyér
Elkészítés:
A sajtot turmixold össze a felkockázott uborkával. Az olívás kenyérrel együtt fogyaszd.
Tízórai: 3 dl narancsos savó ital
Ebéd: Padlizsános brassói
Hozzávalók:
15 dkg pulykamell
1 teáskanál + 1 kávéskanál olaj
40 dkg kockára vágott padlizsán
só, őrölt bors, őrölt kömény, fokhagyma krém – ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsános brassóihoz a pulykamellet vágd kockára, picit sózd meg, kevés olajon forró serpenyőben pirítsd át, majd önts alá egy kis vizet. Ízesítés után párold készre 20 perc alatt. Majd vedd le róla a fedőt és rövid idő alatt pirítsd le. A kockázott, fűszerezett padlizsánt tedd olajjal kikent alufólia tálcába, takard le, és előmelegített sütőben süsd-párold kb. 20 percig. Az így készült padlizsánnal keverd át az elkészített pulykahúst. A savanyúsággal fogyaszd.
Uzsonna: 1 db lime-citromos jégkrém
Vacsora: Padlizsános pizza
Hozzávalók:
1 db kicsi pizza fele (készen lehet kapni, akkora mint egy kistányér)
5 dkg trappista light reszelve
10 dkg szeletelt paradicsom
10 dkg karikázott saláta hagyma (nagy fehér)
20 dkg kockára vágott, pici olajon készre párolt padlizsán
1 evőkanál pizza krém
só, őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítés:
A fél pizzát kend meg pizza krémmel, szórd meg a hozzávalókkal és a reszelt sajttal. Mikróban vagy sütőben süsd készre.
Tudtad?
– A padlizsánt nem jellemző savanyítani, de padlizsánkrémet vásárolhatsz konzerv formájában is.
– A padlizsán 1-3 napig eláll a hűtő zöldséges rekeszében.
– A padlizsánban sok folsav van, így fogyasztásával megelőzheted a vérszegénységet, de ne feledd: a folsav túladagolása csökkenti a cink felszívódást!
Képek forrása: Profimédia