Rozmaringos fasírtgolyók Hozzávalók: ½ kg darált sertés- és marhahús vegyesen beáztatott és kinyomkodott zsömle 1 tojás 1 apróra vágott vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 gally friss rozmaring só bors olaj a sütéshez A rozmaringleveleket megmossuk és felaprítjuk. A húst összekeverjük a megdinsztelt hagymával, kipréselt fokhagymával, majd hozzáadjuk a beáztatott zsömlét, a tojást és a fűszereket. […]
Rozmaringos fasírtgolyók
Hozzávalók:
- ½ kg darált sertés- és marhahús vegyesen
- beáztatott és kinyomkodott zsömle
- 1 tojás
- 1 apróra vágott vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 gally friss rozmaring
- só
- bors
- olaj a sütéshez
A rozmaringleveleket megmossuk és felaprítjuk. A húst összekeverjük a megdinsztelt hagymával, kipréselt fokhagymával, majd hozzáadjuk a beáztatott zsömlét, a tojást és a fűszereket. Vizes kézzel apró golyókat formázunk a húsmasszából és forró olajban kisütjük.
Pesztós csigák
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 tojássárgája
- 10 dkg frissen reszelt parmezán vagy pecorino sajt
- 15 dkg pesztó medvehagymából, bazsalikomból vagy olajban eltett szárított paradicsomból (pesto rosso)
A leveles tésztát kiterítjük, megkenjük a pesztóval, megszórjuk sajttal, feltekerjük, és bekenjük tojássárgájával. Hűtőben pihentetjük fél órát, majd kb. 1 cm-es csigákra vágjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon mintegy tíz percig sütjük. A sütőből kivéve, konyhai papírtörlőre helyezve felitathatjuk a felesleges zsiradékot.
Színes krumplisaláta
Hozzávalók:
- 75 kg burgonya
- 4-5 db főtt cékla
- 2-3 db narancs
- két marék rukkola saláta
- olivaolaj
- só
- bors
Így készül:
Főzzük meg héjában a krumplit, majd ha kissé lehűlt, szedjük le a héját és kockázzuk fel apróra. Adjuk hozzá a szintén felkockázott főtt céklát és a két-három centis darabokra felaprított narancsgerezdeket. Sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg olivaolajjal és keverjük össze. Óvatosan forgassuk hozzá a megmosott és megszárított rukolaleveleket.
Fahéjas-szilvás pite
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 15 +5 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 2 tk reszelt narancshéj
- ½ kg kimagozott, negyedelt szilva
- 1-2 tk fahéj
Így készül:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, végül a sütőporral elkevert lisztet és a reszelt narancshéjat. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük a masszát, majd rádobjuk a lisztben megforgatott szilvát. Előmelegített sütőben 175 fokon, kb. 30 percig sütjük. A sütőből kivéve még forrón megszórjuk a cukorral elkevert fahéjjal.
Képek forrása: Profimedia.hu