A kivi eredetileg Távol-Keletről érkezett hozzánk, de már hazánkban is termeszthető. Sokan idegenkednek a szőrös héjtól, amely nagyon ritkán allergiát okozhat. A különleges héj alatt zamatos, zöld színű gyümölcshús rejtőzik. A gyümölcs fűszeres íze az érett szilva és őszibarack emlékeit idézi. A kiviből készíthetsz befőttet, dzsemet, leveseket, mártásokat, salátákat, üdítőt, de ne feledd, hogy a benne lévő […]
A kivi eredetileg Távol-Keletről érkezett hozzánk, de már hazánkban is termeszthető. Sokan idegenkednek a szőrös héjtól, amely nagyon ritkán allergiát okozhat. A különleges héj alatt zamatos, zöld színű gyümölcshús rejtőzik. A gyümölcs fűszeres íze az érett szilva és őszibarack emlékeit idézi. A kiviből készíthetsz befőttet, dzsemet, leveseket, mártásokat, salátákat, üdítőt, de ne feledd, hogy a benne lévő legtöbb tápanyag nyersen hasznosul leginkább. 100 grammban 52 kalória, 1 gr fehérje, 11,3 gr szénhidrát, 0,8 gr rost található. Jelentős mennyiségű C-, A- és K-vitamint is tartalmaz. Említésre méltó a benne lévő kálium és nátrium is.
Milyet vásárolj?
- Kemény héjú, foltmentes gyümölcsöt, melyek nyomásra enyhén rugalmasak.
- A keményebbek a hűtő zöldséges rekeszében, papírzacskóban akár 1 hétig is tárolhatók
- Szobahőmérsékleten, a gyümölcsös tálban hamar utóérik.
- Az őszibarack puhaságú gyümölcs már fogyasztható.
Hogyan tisztítsd?
- Vágd ketté, és kanalazd ki a gyümölcsöt, vagy hámozd meg és darabold fel.
Kinek ajánlott?
- testsúlycsökkentőknek
- közepes szénhidrát tartalma miatt a cukorbetegeknek, de szénhidrát számolással!
- változatosságot igénylőknek
- szív- és érrendszeri betegeknek, vagy azoknak, akik hajlamosak ezekre a betegségekre
- magas koleszterin esetén, az étrend színesítésére
- a szervezet tehermentesítésére
- sportolóknak
Kinek nem ajánlott?
- aki felpuffad tőle vagy gázosodik
- aki allergiás az apró magvas gyümölcsökre
Az alábbi 3 napos programmal magas C-vitamin tartalmú, káliumban gazdag, friss ízű gyümölccsel gazdagíthatod étrendedet. A kúra akkor lesz igazán hatásos, ha az ételek mellé 2 liter vizet is elfogyasztasz.
Első nap
Reggeli: Kivis joghurt, puffasztott kölessel keverve
Hozzávalók
1,5 dl natúr joghurt
10 dkg kivi,
3 evőkanál puffasztott köles
Elkészítés:
A joghurtba tedd bele a felaprózott kivit és a puffasztott kölest. 5 perc után fogyaszthatod.
Tízórai: Kivis limonádé, 2 db Korpovit keksz
Hozzávalók
3 dl víz
1 kávéskanál méz
2 evőkanál citromlé
5 dkg kivi
2 db Korpovit keksz
Elkészítés:
A vizet keverd össze a citromlével, kivivel és a mézzel, majd az egészet turmixold össze. A Korpovit keksszel fogyaszd.
Ebéd: Kivi leves, köményes heckfilé, petrezselymes paszternák köret
Hozzávalók
15 dkg kivi
1 teáskanál barna cukor
0, 5 dl 3%-s főzőkrém
1 kávéskanál vanília pudingpor
15 dkg heckfilé
1 teáskanál olaj
20 dkg negyedelt paszternák
citromhéj, fahéj, szegfűszeg, só, aprított petrezselyemzöld, őrölt kömény – ízlés szerint
Elkészítés:
A kivi leveshez a kivit 3 dl vízben tedd fel főzni. Fűszerezd ízlés szerint (fűszerzacskót vagy teatojást ajánlott használni) citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, pici sóval, barna cukorral. Kb.10 percnyi főzés után a főzőkrémben pudingporral készíts habarást és add a leveshez. Azzal együtt forrald fel, és hűtve fogyaszd. (Tálalás előtt a fűszeres zacskót vagy a teatojást távolítsd el!) A paszternákot aprózva, kevés, enyhén sós vízben főzd ropogósra, majd szűrd le és szórd meg aprított petrezselyemzölddel. Közben sózd meg a heckfilé mindkét oldalát és kevés olajon forró serpenyőben pirítsd át. Adj hozzá kevés vizet és őrölt köményt és kb. 10 perc alatt párold készre. Vedd le a fedőt és rövid idő alatt pirítsd le. A meleg körettel együtt, azonnal fogyasztható.
Uzsonna: Kivi, 3 db paradió
Hozzávalók
1 db nagyobb kivi
3 db paradió
Elkészítés:
A tisztított kivit a paradióval fogyaszd el.
Vacsora: Joghurtos – túrós zöldbabsaláta, 2 szelet tökmagos pirítós
Hozzávalók
1 dl natúr joghurt
5 dkg zsírszegény, probiotikumos túró
só, őrölt kömény
2 db összenyomott fokhagyma gerezd
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
25 dkg apróra vágott, főtt, majd leszűrt – lehűtött zöldbab
2 szelet tökmagos kenyér
Elkészítés:
A salátához a hozzávalókat egy tálban keverd össze és ízlés szerint fűszerezd. A kenyér szeleteit pirítós sütőben készítsd el. Frissen, a meleg pirítóssal fogyaszd.
Második nap
Hozzávalók (1 főre és 1 napra tisztított mennyiségre számolva)
9 db meghámozott, felkockázott kivi
3 doboz 150 gr-os kefir
9 db édes abonett
Reggeli: 1, 5 dl kefir + 2 db kivi+1 db édes abonett
Tízórai: 1 db kivi+2 db édes abonett
Ebéd: 1, 5 dl kefir + 2 db kivi+1 db édes abonett
Uzsonna:1 db kivi+2 db édes abonett
Vacsora: 1, 5 dl kefir + 2 db kivi+1 db édes abonett
Pótvacsora: 1 db kivi+2 db édes abonett
Harmadik nap
Reggeli: Uborkás-kapros omlett
Hozzávalók
15 dkg durvára reszelt friss uborka
1 db tojás
1 kávéskanál teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál 3%-os főzőkrém
1 kávéskanál olaj
só, kapor – ízlés szerint
Elkészítés:
A reszelt uborkát 10 percre enyhén sózd be, majd csavard ki. Keverd hozzá a habosra vert tojást, a teljes kiőrlésű lisztet és a főzőkrémet. Ízesítsd kaporral, majd pici forró olajon, de közepes tűzön lassan kevergetve süsd meg. Melegen fogyaszd.
Tízórai: Kivis amaránt
Hozzávalók:
1 dl kaukázusi kefir
2 evőkanál pattogtatott amarántmag
10 dkg kivi
1 kávéskanál nádcukor
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan keverd össze.
Ebéd: Párolt csirkemell, kivi mártás, pirított kukoricadara
Hozzávalók
15 dkg csirkemell
1 kávéskanál margarin
1 kávéskanál teljes kiőrlésű liszt
1 dl sovány tej
15 dkg kockára vágott kivi
őrölt fahéj, pici só, sült csirke fűszerkeverék – ízlés szerint
1 teáskanál barna cukor
2x 1 teáskanál olaj
8 dkg kukoricadara
Elkészítés:
A csirkemellet kissé keverd ki, szórd meg fűszerkeverékkel és tedd félre. A pirított kukoricadarához piríts meg 8 dkg kukoricadarát zsemleszínűre1 teáskanál forró olajon, majd önts alá 2 dl enyhén sós, forró vizet és forrald fel. A tüzet zárd el és fedd le kb.15 percre, amíg a vizet magába szívja. Forrón fogyaszd.
A kivi mártáshoz a forró margarinon hevítsd habzásig a teljes kiőrlésű lisztet, majd öntsd fel 1 dl sovány tejjel. Add hozzá a kockára vágott kivit, ízlés szerint őrölt fahéjat, pici sót és a barna cukrot. Kb. 5 perc alatt forrald össze és keverd ki. Forrón fogyaszd.
Forrósítsd fel a maradék 1 teáskanál olajat, és a csirkemell szelet mindkét oldalát 3-3 percig pirítva, pici vizet aláöntve, 10 perc alatt párold készre.
Uzsonna: Kivis tofu
Hozzávalók
5 dkg villával szétnyomott szója túró
1 db kivi
1 teáskanál méz
Elkészítés:
Mosás után szedd le a kivi héját, a húsát kockázd fel, majd keverd át 5 dkg összetört tofuval. Végül ízesítsd mézzel.
Vacsora: Sajtos sült burgonya, kivis káposztasalátával
Hozzávalók
20 dkg főtt burgonya
5 dkg reszelt köményes sajt
1 kávéskanál olaj
10 dkg metéltre vágott kivi
15 dkg reszelt káposzta
1 evőkanál balzsamecet
őrölt kömény, só – ízlés szerint
1 mokkáskanál barna cukor
Elkészítés:
Az étel összeállítását kezdd a kivis káposztasalátával.1 órára enyhén sózd be, majd csavard ki a reszelt káposztát. Közben készítsd el az öntetet: tegyél 0,5 dl vízbe 1 evőkanál almaecetet, őrölt köményt és barna cukrot. Utána a szeletelt kivit is keverd össze a reszelt káposztával és az öntettel, majd tedd félre. A sajtos sült burgonyához kockázd fel a főtt burgonyát, szórd meg reszelt köményes sajttal, majd tedd tűzálló tálba. Előmelegített sütőben 5 perc alatt pirítsd át a sajtot. A burgonyát forrón, a salátát hűtve fogyaszd.
Képek forrása: Profimédia