A legmodernebb konyhai eljárások az ősi tapasztalatokat és a tudomány segítségével kidolgozott ételkészítési technológiákat ötvözik. A hagyományosnak kikiáltott, bő, állati zsírban sütött ételek az elmúlt századokban inkább a tehetősebbek asztalára kerültek. A szegényebbek a zsiradékot csak hétvégéken, egyszerűbb ételek – pl: bundás kenyér, zsírban sült oldalas, nagyon ritkán rántott hús - elkészítéséhez alkalmazták. A sült zsírt hétköznapokon kenyérre […]
A legmodernebb konyhai eljárások az ősi tapasztalatokat és a tudomány segítségével kidolgozott ételkészítési technológiákat ötvözik. A hagyományosnak kikiáltott, bő, állati zsírban sütött ételek az elmúlt századokban inkább a tehetősebbek asztalára kerültek. A szegényebbek a zsiradékot csak hétvégéken, egyszerűbb ételek – pl: bundás kenyér, zsírban sült oldalas, nagyon ritkán rántott hús - elkészítéséhez alkalmazták. A sült zsírt hétköznapokon kenyérre kenve, vagy rántásba keverve fogyasztották.
Modern tippek a konyhába!
- Korszerűbb a bundázott húst és zöldséget (csak csirke, pulykamell, hal, előfőzött zöldség) a hagyományos elkészítés helyett előmelegített sütőbe, vékonyan kiolajozott sütőlemezre tenni, és oldalanként 10-10 perc alatt készre sütni. Hasonló eljárást javasolok a sült krumplival is.
- Ma már kaphatóak olyan gyorsfagyasztott termékek, amelyeket fagyottan kell a sütőbe tenni, és zsiradék hozzáadása nélkül ropogósra süthetőek. Az elkészítési módról bővebben a termék csomagolásán is olvashatsz. Ne feledd: ha nagyon nedves az élelmiszer bundája, akkor ez az eljárás nem alkalmazható pl. párizsias készítés vagy palacsinta tészta esetében.
- Ha grill csirkét szeretnél enni, de nincs grillsütőd, semmi gond! Egy akkora tepsire, amire ráfér a csirke, szórj vastagon sót – utána még annyit, hogy a só ellepje a csirkét - és kilónként 40-45 percig közepesen erős tűzön süsd meg a szárnyast. Ha kész, a sült, sós kérget szedd le a csirkéről, és máris fogyaszthatod a pompás fogást.
- Az ún. teflonbevonatú edényekbe sütés előtt tegyél maximum 1-2 csepp olajat. A zsírosabb lazac vagy sertéshús alól akár el is hagyhatod.
- A főzelékekhez a zöldségeket nem szükséges agyonfőznöd. A rágás nemcsak a fogakat erősíti, hanem a tisztító hatású nyál elválasztását is fokozza. Elég a zöldségeket éppen csak ellepő vízben ropogósra megfőznöd, és behabarva elkészítened. Ha éppen csak 2-3 kanál vizet teszel a zöldségek alá, akkor annyi idő alatt, amíg a víz elfő, csak kicsit párolódik meg a zöldség, így marad feladat a fogaknak is.
- Gőzöld a zöldségeket: tedd őket egy szűrőben a forrásban lévő víz fölé - úgy, hogy ne érjenek a vízbe – és fedd le a tetejüket. Ha vendégeknek tálalod a zöldféléket, morzsolhatsz rájuk kevéske fűszeres vajat, vagy frissen vágott zöldfűszereket!
Tudtad?
– Érdemes kicsit borsosabb árú edénykészletet vásárolnod, mert hosszútávon megtérül az áruk. Ezekben az edényekben nagyon kevés vízzel, szinte zsírmentesen lehet elkészíteni a finomságokat, nagyon rövid idő alatt. Így nemcsak energiát, hanem tápanyagokat is spórolhatsz – azaz kevesebb energiával, magasabb vitamin- és ásványianyag tartalmú, ételeket kínálhatsz a családnak. Az edények elegánsak, szépek, tálalhatsz is bennük. Az is a drágább edények mellett szól, hogy az elmosásukhoz kevesebb zsíroldó mosogatószert és vizet kell használnod, ami fontos a környezetvédelem szempontjából is.
– Gőzölésnél fűszerezheted a vizet, mert ízletesebb lesz tőle a zöldség.
Képek forrása: Profimédia