A káposztafélék, karfiol, kelbimbó, brokkoli, kínai kel, mustár zöldje, fehérrépa rendszeres fogyasztása csökkentheti a mellrák, a gyomor- és vastagbélrák kockázatát. Ezekben a zöldségekben sok lutein, zeaxantin és rost van. Lehetőség szerint nyersen, vagy éppen csak hőkezelve fogyaszd őket. 1. Kelbimbó saláta, tojással Hozzávalók:20 dkg főtt, negyedelt, kihűtött kelbimbó5 dkg szeletelt lilahagyma10 dkg szeletelt kaliforniai paprika1 db tojás1 teásk. […]
A káposztafélék, karfiol, kelbimbó, brokkoli, kínai kel, mustár zöldje, fehérrépa rendszeres fogyasztása csökkentheti a mellrák, a gyomor- és vastagbélrák kockázatát. Ezekben a zöldségekben sok lutein, zeaxantin és rost van. Lehetőség szerint nyersen, vagy éppen csak hőkezelve fogyaszd őket.
1. Kelbimbó saláta, tojással
Hozzávalók:
20 dkg főtt, negyedelt, kihűtött kelbimbó
5 dkg szeletelt lilahagyma
10 dkg szeletelt kaliforniai paprika
1 db tojás
1 teásk. olaj
só, bors, almaecet, őrölt kömény – ízlés szerint
Elkészítés:
Az összes zöldséget keverd össze egy tálban. Az almaecetből, készíts sóval, borssal és köménnyel ízesített öntetet, melyet hígíts fel kevés vízzel. Röviddel a tálalás előtt öntsd rá a salátára. A tojást üsd rá forró olajra és készítsd el tükörtojásnak. Frissen fogyaszd a salátával.
2. Kelbimbó krémleves
Hozzávalók:
15 dkg kockázott kelbimbó
só, aprított petrezselyemzöld, őrölt szerecsendió – ízlés szerint
2 evőkanál 3%-s főzőkrém
1 kávéskanál teljes kiőrlésű liszt
Elkészítés:
A leveshez a kelbimbót tedd fel 3, 5 dl vízben főzni. Fűszerezd ízlés szerint sóval, aprított petrezselyemzölddel, őrölt szerecsendióval. Kb. 20 percnyi főzés után a főzőkrémben teljes kiőrlésű liszttel készíts habarást, és azt add a leveshez. Forrald fel együtt a kettőt, majd mixerrel pürésítsd. Melegen fogyaszd!
3. 2 sajtos kelbimbótányér
Hozzávalók (1 személyre, tisztítva):
10 dkg camping light sajtkrém
1 dkg parmezán (vagy parmezán jellegű) sajt
25 dkg kelbimbó
kevés só, köménymag
Elkészítés:
A kelbimbókat vágd félbe vagy negyedbe ízlés szerint, majd enyhén sós-köménymagos vízben főzd készre és szűrd le. Még forrón rendezd a tányérra. Csorgasd rá a krémsajtot és szórd meg parmezánnal. Melegen fogyaszd.
Képek forrása: Profimédia