Ezzel a muffinnal rövid fél óra alatt átélhetem a takarékos háziasszony és a gondoskodó anya hálás szerepét. Vegyük sorra, hogy miért: 1., Banánnal sütni jó. Egyrészt elhasználhatom a már barnuló héjú, de belül még ép példányokat, másrészt a banános sütemények lassan száradnak ki, sokáig élvezhetők maradnak. 2., Ebben a muffinban a banán némi teljes kiőrlésű […]
Ezzel a muffinnal rövid fél óra alatt átélhetem a takarékos háziasszony és a gondoskodó anya hálás szerepét. Vegyük sorra, hogy miért:
1., Banánnal sütni jó. Egyrészt elhasználhatom a már barnuló héjú, de belül még ép példányokat, másrészt a banános sütemények lassan száradnak ki, sokáig élvezhetők maradnak.
2., Ebben a muffinban a banán némi teljes kiőrlésű liszttel is találkozik. Most divatos fogalommal élve, alacsony glikémiás indexű finomságot sütök, amely ideális reggelire vagy tízóraira, mert a cukor egyenletesen szívódik fel, egyszeri löket helyett hosszú órákra ad energiát.
3., A sikerről pedig annyit: tessék csak megkóstolni a csokidarabokkal gazdagított végeredményt!
Hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg tejcsokoládé
15 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 kávéskanál sütőpor
1½ kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
1 csipet só
1 nagyobb érett, puha banán
1 tojás
2½ dl tej
15 dkg cukor
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi 12 horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A vajat a mikróban vagy a tűzhelyen folyósra olvasztjuk, és amíg kihűl, a csokoládét apró, de észrevehető méretű darabokra vágjuk.
2. A tésztához a kétféle lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, a szerecsendiót, a sót és a csokidarabokat összekeverjük. Ezután a banánt villával pépesre nyomkodjuk, majd a tojást, a tejet, a cukrot és az olvadt, kihűlt vajat kézi habverővel simára dolgozzuk egy mérőkancsóban.
3. Összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzáöntjük a kancsó tartalmát, fakanállal úgy-ahogy összevegyítjük, aztán hozzáadjuk a banánpépet, és még keverünk rajta párat.
4. A tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat kb. 25 perc alatt megsütjük.
12 muffin lesz belőle.
Stahl Judit könyve azokhoz szól, akik imádják a muffinokat, nem szeretnének órákat tölteni a konyhában, de szeretnék különleges és finom falatokkal kényeztetni szeretteiket. A gyors muffinok c. könyv a te könyvespolcodról sem hiányozhat! A sorozat további darabjai: Gyors húsos ételek, Gyors házias ételek, Kulinária Kiadó, 2008