A hónapos retek nem sokkal a friss újhagyma megjelenése után már kapható. Az alaposan megmosott, friss, zsenge leveleket felhasználhatod salátákhoz vagy díszként. A retek sokféle formában kapható a piacon: lehet gömbölyű, pici, óriási, hosszúkás, piros vagy lilás színű. Olykor kicsit „borsos”, csípős az íze. Miért érdemes retket fogyasztanod? Tápértéke: 100 grammban 15 kalória, 1,2 gramm fehérje, 2,2 gramm szénhidrát, elhanyagolható mennyiségű […]
A hónapos retek nem sokkal a friss újhagyma megjelenése után már kapható. Az alaposan megmosott, friss, zsenge leveleket felhasználhatod salátákhoz vagy díszként. A retek sokféle formában kapható a piacon: lehet gömbölyű, pici, óriási, hosszúkás, piros vagy lilás színű. Olykor kicsit „borsos”, csípős az íze.
Miért érdemes retket fogyasztanod?
- Tápértéke: 100 grammban 15 kalória, 1,2 gramm fehérje, 2,2 gramm szénhidrát, elhanyagolható mennyiségű zsír, és közel 1 gramm rost van.
- Sok vitamin van benne, mint pl: B1-, B2-, P- és C-vitamin
- Jelentős mennyiségű kálium, réz és cink is található benne
Recept tippünk: Retek dip tunkoláshoz
Hozzávalók (1 személyre tisztított mennyiség)
- 5 db húszforintos nagyságú piros, kemény retek, finomra reszelve vagy darálva
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál light majonéz
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- só, frissen őrölt fehérbors – ízlés szerint
Így készítsd a dipet:
Nagyon egyszerű: az összes alapanyagot össze kell alaposan keverni és ízlés szerint fűszerezni. Zöldséghasábokat (pl: sárgarépa, uborka), pirítóst, tunkolhatsz vele.
Mire figyelj a retek vásárlásánál?
A hónapos retek akkor friss, ha a levelei üde, harsogó zöldek, nem fonnyadtak, a gumó szép piros, kemény, nem ráncos. A gumók frissességét úgy ellenőrizheted, hogy megnyomod őket. Ha kicsit szürkés, vagy sötétpiros a színe, akkor már öreg, ne vedd meg. Hűtőben, fóliazacskóban 2-3 napig tárolhatod. A japán, kínai konyhában főve is kínálják.
Képek forrása: Profimédia