Főoldal > DIÉTA > Tiltólistás ételek, ha pollenallergiás vagy

Tiltólistás ételek, ha pollenallergiás vagy

allergiaételekpollenallergia
0

Írta: and

A gyógyszerek, atkák, állati szőr és toll, élelmiszer-összetevők vagy a pollenek által kiváltott allergiás reakciók milliók életét keserítik meg szerte a világon. Allergia esetén (nagyon leegyszerűsítve) az allergénre (allergiás reakciót kiváltó tényező) az immunrendszer kórosan reagál, azaz túlzott mértékben aktiválódik egy egyébként természetes és normális folyamat. Ez a pár perc, pár óra, vagy akár egy-több nap […]

A gyógyszerek, atkák, állati szőr és toll, élelmiszer-összetevők vagy a pollenek által kiváltott allergiás reakciók milliók életét keserítik meg szerte a világon. Allergia esetén (nagyon leegyszerűsítve) az allergénre (allergiás reakciót kiváltó tényező) az immunrendszer kórosan reagál, azaz túlzott mértékben aktiválódik egy egyébként természetes és normális folyamat. Ez a pár perc, pár óra, vagy akár egy-több nap múlva jelentkező túlzott válasz pedig a szervezetet is

0018637_1.jpg ()

károsíthatja. A táplálékallergiában a táplálék, táplálék-összetevő váltja ki ezt a jellegzetes és ismételten kiváltható tünetegyüttest. A köznyelvben gyakran pontatlanul allergiának nevezik a  tejcukor-intoleranciát, holott ilyenkor a tejcukor emésztése immunológiai reakciók nélkül tér el a normálistól, míg a tej bizonyos fehérjéi valóban immunológiai reakciókat válthatnak ki – így ebben az esetben allergiáról beszélhetünk.

Mi a keresztreakció?

Keresztallergiáról akkor beszélhetünk, ha a szervezet a különböző eredetű, de hasonló felépítésű allergéneket (izoallergéneket) “összekeveri”, azonosként ismeri fel és ezekre reakciót ad. Aki allergiás a tojásra, az gyakran baromfihús fogyasztása után is kellemetlen tüneteket tapasztal, míg a tejre allergiás ember a marhahúsra is allergiás lehet. Sőt! Aki bizonyos pollenre allergiás, az gyakran egyes zöldségek, gyümölcsök, fűszerek fogyasztása után is allergiás reakciót tapasztalhat – ezt a jelenséget nevezzük keresztreakciónak. Ez a kellemetlen jelenség gyakran csak a pollenszezon során okoz észrevehető problémát.

Példák a keresztreakciókra

  • Fűpollen-allergia: keresztreakció jöhet létre burgonya, görögdinnye, zöldborsó fogyasztásakor.
  • Parlagfű-allergia: keresztreakció jöhet létre paradicsom, cukkini, görögdinnye, banán fogysztásakor. 
  • Nyírfapollen-allergia: keresztreakció jöhet létre alma, körte, őszibarack, paradicsom, sárgarépa, zeller, hagyma, kivi, dió, mogyoró, mandula, gesztenye fogyasztásakor. 
  • Feketeüröm-allergia: keresztreakció jöhet létre zeller, sárgarépára , ánizs, kapor, koriander, köménymag fogyasztásakor.
  • Fű- és nyírpollen-allergia: keresztreakció jöhet létre szilva, cseresznye, őszibarack fogyasztásakor.

Ne feledd! A fenti allergiás reakciók jelentkezése szerencsére nem törvényszerű, ám a pollenallergiásoknak is érdemes orvos és dietetikus segítségével tájékozódniuk arról, hogy milyen ételek okozhatnak nekik problémát, hogy időben felismerjék, mi okozhatja panaszaikat.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X