Főoldal > DIÉTA > Puffadás, rossz emésztés? – 3 gyógynövény, amely segíthet!

Puffadás, rossz emésztés? – 3 gyógynövény, amely segíthet!

gyógynövénypuffadásrossz emésztés
0

Írta:

1. Koriander Miért jó?A koriander a benne lévő illóolajoknak köszönheti jótékony hatását. Görcsoldó hatású, és segít az emésztőnedvek kiválasztásának szabályozásában. Kedvezően befolyásolja a bélgázok távozását. Emellett a koriandernek gombaölő és antibakteriális hatása is van. Hogyan használd fel?Belsőleg: Tegyél 10-30 g összetört termést 1 liter forrásban lévő vízbe és hagyd ázni 10 pecig. Naponta 1 csészét […]

1. Koriander

Miért jó?
A koriander a benne lévő illóolajoknak köszönheti jótékony hatását. Görcsoldó hatású, és segít az emésztőnedvek kiválasztásának szabályozásában. Kedvezően befolyásolja a bélgázok távozását. Emellett a koriandernek gombaölő és antibakteriális hatása is van.
Hogyan használd fel?
Belsőleg: Tegyél 10-30 g összetört termést 1 liter forrásban lévő vízbe és hagyd ázni 10 pecig. Naponta 1 csészét fogyassz el a főzetből minden étkezés után.
Tudtad? 
Indiai kutatók kimutatták, hogy a koriander jótékony hatással van a zsíranyagcserére is. 

0020861_1.jpg ()

2. Kömény

Miért jó?
A kömény elősegíti a gyomornedvek elválasztását, enyhítheti a nehéz emésztés okozta kellemetlen tüneteket. Jó hatással van a felfóvódásra, bélgörcsökre. A benne lévő karvon nevű anyag bélfertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatású.
Hogyan használd fel?
1-1 kávéskanyálnyi kömény, édeskömény és ánizs keverékét tedd bele 2,5 dl forrásban lévő vízbe, majd hagyd ázni 2-3 percig. Naponta 2-3 alkalommal fogyaszd étkezés előtt.
Tudtad?
A köményt Európa számos országában (pl: Oroszországban, Németországban) használják likőrök és szeszes italok készítéséhez.

3. Ánizs

Miért jó?
Kísérletekben kimutatták, hogy az ánizs egyik összetevője, az anetol fokozza a bélfal izmainak összehúzódását, és köptető hatása van. Az ánizs belsőleg szélhajtó és görcsoldó hatású, ezért hatékony emésztési problémák – pl: felfúvódás, bélgázok képződése – esetén.
Hogyan használd fel?
1 filteres tasakot tegyél 2 dl forrásban lévő vbíze és hagyd ázni 5 percig. Naponta  egy csészét fogyassz el minden főétkezés után.
Tudtad?
A közönséges édeskömény és a csillagánizs is tartalmas anetolban gazdag illóolajat.

Mire figyelj?
– Egy-egy gyógynövény alkalmazásával kapcsolatban konzultálj szakemberrel (természetgyógyásszal, házi orvossal, dietetikussal)
– Amennyiben nem múlnak el a panaszok feltétlenül fordulj orvoshoz! – A koriandernek semmilyen mérgező hatása nem ismert idáig.
– A kömény illóolaja nem használható orvosi vélemény nélkül. A kömény is kiválthat allergiás reakciókat (pl: szénanátha, allergiás kötőhártya-gyulladás)
– Az ánizsnak semmilyen mérgező hatása nem ismert, de ha allergiás vagy az anetolra, akkor kerüld a fogyasztását.

Képek forrása: Profimédia

0020861_2.jpg ()

Cikkünk a A természet füvészkertje c. könyv alapján készült.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X