A hidegben és az ünnepeken kívánjuk a forró, kortyolgatható italokat. Ezek lehetnek alkoholosak, gyümölcslével ízesítettek, teák, kávék, csokoládék és levesek. Egy lehet a gond velük: cukor-, és alkoholmennyiségtől függően meglehetősen kalóriadúsak. A készen kapható termékek (pl. forró csokiporok, kapucsínó porok, teaporok, bekevert-fűszerezett forralt bor) sok kalóriát tartalmaznak. Íme, receptjeink, amelyeket igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minél kevesebb kalóriát tartalmazzanak. 1. Forralt bor […]
A hidegben és az ünnepeken kívánjuk a forró, kortyolgatható italokat. Ezek lehetnek alkoholosak, gyümölcslével ízesítettek, teák, kávék, csokoládék és levesek. Egy lehet a gond velük: cukor-, és alkoholmennyiségtől függően meglehetősen kalóriadúsak. A készen kapható termékek (pl. forró csokiporok, kapucsínó porok, teaporok, bekevert-fűszerezett forralt bor) sok kalóriát tartalmaznak. Íme, receptjeink, amelyeket igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minél kevesebb kalóriát tartalmazzanak.
1. Forralt bor
Hozzávalók 4 adagra (ha 1 adag 2,5 dl):
7,5 dl száraz vörös vagy fehérbor
1 dl víz
1 evőkanál cukor
fél csomag vaníliás cukor
10 db szegfűszeg
4 db szegfűbors
1 rúd, vagy 5-6 töredék egész fahéj
körömnyi friss gyömbér, vagy csipenyi őrölt gyömbér
1 narancs héja
fél citrom leve
csak akkor adj hozzá édesítő tablettát (poharanként 1-t), ha valóban szükség van rá
Így készítsd a forralt bort:
A cukrot kissé karamellizáld meg, és amikor már barnul, add hozzá a fűszereket (szegfűszeg, bors, fahéj), és egy kicsit pirítsd meg annyira, hogy ne égjen meg (ez kb. 1-2 percig tart). Addd hozzá az 1 dl vizet, a gyömbért, vaníliáscukrot, citromlevet, narancshéjat, és forrald 5 percig (vagy amíg a víz nagyjából el nem forr). Csak ezután öntsd fel a borral, és éppen csak a forrás pillanatáig melegítsd, vigyázva, hogy ne forrjon. Kínáláskor ne felejts szűrőt tenni a hőálló poharakra!
2. Forró, fahéjas csokoládé
Hozzávalók 1 adagra:
1 dl zsírszegény tej
1 dl víz
1 púpozott teáskanál jó minőségű zsírszegény kakaópor
1 teáskanál barnacukor
őrölt fahéj, édesítő tabletta – ízlés szerint
Így készítsd a csokoládét:
A vizet melegítsd meg forróra (de ne forrald!), majd öntsd rá nagy bögrébe tett kakaóporra és keverd el csomómentesre. A tejet is forrósítsd meg. Először a csokoládét keverd simára a barnacukorral, majd add hozzá a forró tejet. Csak ezután szórd meg őrölt fahéjjal, és szükség szerint 1-2 db édesítőtablettát is adj hozzá, ha nem elég édes.
3. Forró, narancsos kávé
Hozzávalók 1 adagra:
0,5 dl zsírszegény tej
1 dl víz
1 púpozott kávéskanál nescafé
1 kávéskanál nádcukor
1 kávéskanál jó minőségű jaffa szörp
reszelt narancshéj, édesítő tabletta – ízlés szerint
Így készítsd a narancsos kávét:
A vizet melegítsd meg forróra (de nem forrald!), és öntsd rá egy csészébe tett kávéporra, majd keverd el csomómentesre. A tejet is forrósítsd fel. Először a kávét keverd simára a nádcukorral, majd add hozzá a forró tejet. Csak ezután keverd bele a jaffa szörpöt, és szórd meg reszelt narancshéjjal. Szükség szerint 1-2 db édesítőtablettát is tehetsz bele, ha nem elég édes.
4. Forró, konyakos gyümölcslé
Hozzávalók 4 adagra (ha 1 adag 3 dl):
2 dl 100%-s almalé
2 dl 100%-s narancslé
2 dl 50%- bodzalé
2 dl 25%-s meggylé,
1,5 dl jó minőségű konyak
őrölt fahéj, őrölt szerecsendió (csak egy csipetnyi!), édesítő tabletta – ízlés szerint
Így készítsd a gyümölcslevet:
Forrald fel az almalét, utána add hozzá a többi gyümölcslét, ízlés szerint fűszerezd, és alaposan melegítsd össze. Add hozzá a konyakot, és már ne forrald, csak melegítsd össze.
5. Forró puncs
(ízlés szerint variálható különféle gyümölcsökkel, almával, banánnal, eperrel)
Hozzávalók 4 adagra (ha 1 adag 1,5 dl):
2 db fekete tea filter
5 dl víz
1 dl sötét rum, legalább 40%-s
2 evőkanál méz
1-1 narancs és citrom (alaposan megmosva, vékonyra karikázva)
vagy 1 nagyobb vagy 2 kisebb fahéj rúd vagy 5-6 db törött fahéj darab
Így készítsd a puncsot:
A vizet forrald fel a felkarikázott gyümölcsökkel és a fahéjjal. Húzd le a tűzről (a gyümölcsöket egy kicsit szét is nyomogathatod a fakanállal), tegyél bele teafiltereket 3-4 percre, majd vedd ki. Add hozzá a mézet és a rumot, és kicsit melegítsd össze, de ne forrald fel!