Olja Martinic arra hívta fel a figyelmet az egyik horvát honlapon, hogy melyik az az öt élelmiszer amelyeknek naponta ajánlott a fogyasztása. Azt is eláruljuk, hogy miért! 1. Spenót – csontritkulás ellenA spenót “titkos fegyver” az osteoporosis (csontritkulás) ellen és csökkenti a koleszterin szintet. A spenót tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal: vassal, mangánnal és káliummal. Legegyszerűbb elkészítési […]
Olja Martinic arra hívta fel a figyelmet az egyik horvát honlapon, hogy melyik az az öt élelmiszer amelyeknek naponta ajánlott a fogyasztása. Azt is eláruljuk, hogy miért!
1. Spenót – csontritkulás ellen
A spenót “titkos fegyver” az osteoporosis (csontritkulás) ellen és csökkenti a koleszterin szintet. A spenót tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal: vassal, mangánnal és káliummal. Legegyszerűbb elkészítési módja, ha forrásban levő vízbe dobjuk maximum öt percre, majd lecsepegtetés után kis olivaolajjal máris tálalható.
2. Tojás – mellrák ellen
A tojás a protein gazdag forrása, rendszeres fogyasztása csökkenti a mellrák és a szem makula degenerációjának kockázatát. A protein fontos a téli hónapokban, amikor az ember küzd a depresszióval. A kemény tojás salátában tonhallal, olívabogyóval és olívaolajjal nagyszerű reggeli.
3. Borókabogyó – a jó agyműködésért
A borókabogyó a természet nagy ajándéka, mert tele van antioxidánssal (sejtregenerálóval), segít megelőzni a glaucomát, a szívbetegségeket, stimulálja az idősödő agy működését akár frissen, akár lekvárként fogyasztva. Télidőben a fagyasztott borókabogyóból fölengedés után mézzel és tejjel mixelve remek italt kapunk.
4. Alma – a koleszterin csökkentésére
Az almáról az idős emberek azt mondták, hogy egy alma naponta és elfelejthetjük a doktort! Többet ér egy zsíros ebéd után egy alma, amely csökkenti a koleszterint, mint egy pohár fehér bor. Egy hámozott alma citromlével, őrölt fahéjjal vagy összevágott mandulával a legjobb összeállítás a koleszterin csökkentésére.
5. Sütőtök – az immunrendszer erősítésére
A sütőtök megjelenése a hideg napok szimbóluma és színével maga a vitalitás. Szaftos húsával és magjaival erősíti az immunrendszert, az idegeket, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, a prosztatabajok ellen fogyasztása kulcsfontosságú. Ez a tök elkészíthető lekvárnak, sütve, főzve egyaránt finom, különösen levesnek élvezetes – ajánlja a táplálkozási szakértő.
Forrás: MTI