A tévesen „elsavasodásnak” nevezett állapot, mint olyan nem létezik. A szervezet kémhatása (pH-értéke) ugyanis eltérő a test bizonyos részeiben, de egy adott sejtben és folyadéktérben csak meghatározott értékek között változhat, mert ellenkező esetben a szervezetet károsodás érheti. A vér normális pH értéke 7,38-7,42 érték között van. Az ettől való eltérést megakadályozzák a szervezet ún. kiegyenlítő-rendszerei, […]
A tévesen „elsavasodásnak” nevezett állapot, mint olyan nem létezik. A szervezet kémhatása (pH-értéke) ugyanis eltérő a test bizonyos részeiben, de egy adott sejtben és folyadéktérben csak meghatározott értékek között változhat, mert ellenkező esetben a szervezetet károsodás érheti. A vér normális pH értéke 7,38-7,42 érték között van. Az ettől való eltérést megakadályozzák a szervezet ún. kiegyenlítő-rendszerei, mint pl. a máj, vese, tüdő, bőr. Amikor ezek a szervek elfáradnak, kimerülnek, akkor betegedhetsz meg. A napi menüdben szerepelő különböző ételek összetevői a test egészében és a vesében savképzők/savasítók, vagy bázisképzők/lúgosítók lehetnek. Egy megfelelő, jól összeállított étrenddel fenntarthatod a szervezet egészséges egyensúlyát.
Ne feledd: a savasító-lúgosító étrend összeállításához kérd dietetikus szakember tanácsát, aki felméri táplálkozási szokásaidat és ellát a megfelelő információval.
Íme, a tavasz legjobb lúgosító zöldségei:
1. Spenót
Természetesen frissen érdemes fogyasztanod főleg ilyenkor tavasszal. A Biopiacokon garantáltan vegyszermentesen juthatsz hozzá. A zöldséget alaposan mosd meg, csepegtesd le, tekerd össze. Készíts egy finom sajtmártást (lehetőleg olyan sajtokat válassz, amelyek kevésbé zsírosak) és mártogasd bele a zöldfélét.
2. Petrezselyemzöld
A petrezselyemzöldet frissen összevágva szinte az összes ételedhez használhatod. Otthon nagyon egyszerű a bio termesztése, hiszen csak a piacon kell megvenni egy cseréppel, és az ablakban nevelgetve, mindig tudsz belőle csipegetni.
3. Snidling
Enyhén hagyma ízű, friss zöldségféle, melyet szendvicskrémekbe keverve vagy salátára szórva fogyaszthatsz. Ha szereted a snidlinget, érdemes több cseréppel is beszerezni otthonra.
4. Retek
Nagyon sokan szeretik a friss, piros fejű hónapos retket, mely szerencsére kora tavasszal már kapható. Ez a fajta ritkán okoz panaszt, és a gyerekek is szeretik. Felkarikázva salátákba, vagy szendvics mellé ropogtatva, vagy akár zöldségturmixba ajánljuk.