Főoldal > DIÉTA > Húsvéti ételek – dietetikus szemmel

Húsvéti ételek – dietetikus szemmel

csokoládéhúsvéti ételeksonkatojástorma
0

Írta: and

A Húsvét ma a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, azonban nem volt ez mindig így: hagyományai jóval régebbre nyúlnak vissza, a tavasz köszöntésére és ősi termékenységi rítusokra. Ezt jelképezi eredetileg a tojás és a locsolás is. A nagyböjtöt ma már kevesen tartják be szigorúan, a húsvéti alkoholfogyasztás és a bőséges, nehéz étkezések ellenben máig szokásban maradtak. […]

A Húsvét ma a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, azonban nem volt ez mindig így: hagyományai jóval régebbre nyúlnak vissza, a tavasz köszöntésére és ősi termékenységi rítusokra. Ezt jelképezi eredetileg a tojás és a locsolás is. A nagyböjtöt ma már kevesen tartják be szigorúan, a húsvéti alkoholfogyasztás és a bőséges, nehéz étkezések ellenben máig szokásban maradtak. A népszerű húsvéti ételek nem sokat változtak az évszázadok alatt: sonka, torma, tojás, kalács ma is szinte mindannyiunk asztalán megtalálhatóak ilyenkor. Ha nem szeretnéd kilóidat gyarapítani az ünnep alatt, érdemes odafigyelned arra, hogy miből mennyit eszel. Szervezeted tehermentesítése érdekében az emésztőrendszer pár napos utólagos (jól megtervezett) pihentetése szintén jó ötlet lehet. A hagyományos húsvéti menüről általában nem mondható el, hogy csupa egészséges ételből állna. Ám mind a sonkának, mind a tojásnak vannak olyan jó tulajdonságai, amelyek miatt mértékkel ugyan, de érdemes belőlük fogyasztani.

Sonka
A sonkának igen magas az energia- és zsírtartalma és a benne lévő koleszterin mennyisége sem elhanyagolható. Figyelj arra is, hogy a sonka a jó ízét sok esetben csak adalékanyagoknak (aromáknak, sós páclének) köszönheti. Érdemes tehát a boltokban a nagy cégek drágább, de minőségileg jobb termékeit megvásárolni – még ha így kevesebbre is futja. A páclével (tehát főként vízzel) felturbózott, nem ritkán zsíros, bizonytalan eredetű darabok nem mindig tartalmazzák a hús hasznos tápanyagait, és potenciálisan kedvezőtlen hatású adalékanyagok is nagyobb mennyiségben vannak bennük. A legrosszabb esetben még az étvágyadat is elvehetik. Akár hidegen akár melegen fogyasztod a sonkát, a legfontosabb, hogy tarts mértéket – a népi gyógyászatban is kedvelt friss torma azonban feltétlenül jár mellé, ahogyan akár a retek, saláta, újhagyma is.

Torma
A torma Délkelet-Európából származó növény, amely az ízét különböző mustárolajoknak köszönheti. Fűszerként emésztést serkentő hatású, de a népgyógyászatban is gyakran alkalmazzák vizelethajtóként, meghűlés kezelésére, vagy pakolásokban reumás fájdalmak enyhítésére. Csípős íze és illata mérsékelhető, ha szárazon melegíted. Reszelve, esetleg mártásként szokták hideg vagy meleg húsételek mellé fogyasztani. A bolti készítmények pozitív hatása mérsékeltebb, a legkedvezőtlenebb döntés pedig az, ha időhiánytól szenvedve kényelmi okokból tormás hidegkonyhai készítményeket vásárlsz. Ezek ugyanis gyakran már csak nyomokban tartalmazzák ezt az intenzív ízű fűszernövényt.

0024631_1.jpg ()

Tojás
A termékenységet és az új élet születését jelképező tojásról jó tudni, hogy gazdag értékes fehérjében és vitaminokban: a tojásfehérjében főleg B2 vitamin és pantoténsav, míg a sárgájában D-, A-, B1-, B2-és E-vitamin fordul elő nagyobb mennyiségben. Magas koleszterintartalma is, ezért sárgájából nem célszerű túl sokat fogyasztani. A tojások sárgáját salátákkal, krémekkel, vagy akár darált sonkával készített töltelékekkel is helyettesítheted.

A húsvét különc szereplője: a csokoládé
Bár nem tradicionális húsvéti eledel, ám a boltokat ilyenkor elárasztják a gyerekek által is gyakran kidobásra ítélt kakaós bevonómasszából készült csokitojások és csokinyuszik. Ha nem figyelsz oda az apró betűs címkén olvasható információkra, akkor az édesség is megkeseredhet a szádban, mert az ebből készült termékek ára és élvezeti értéke egyaránt alacsonyabb. A fogyasztó sokszor sajnos árérzékeny, ezért a minimális mennyiségű ízletes kakaót (port, masszát, vajat) tartalmazó édességek mellett dönt, amelyek így sem a csokolódé hasznos illetve élvezetet előidéző vegyületeit nem tartalmazzák a szokott mennyiségben.

Alkoholtartalmú italok
A locsolkodókat nagyon sok helyen alkoholtartalmú italokkal várják, ami – ha például csak egy-két pohár bort fogyasztanánk el a nap folyamán – felnőttek esetében nem volna ártalmas. A nagyobb mennyiségek és erősebb italok, vagy a fiatalkorúaknak adott alkoholos italok azonban már nem férnek bele az egészséges életmódba. Az alkoholnak ráadásul az energiatartalma is magas, 7 kcal / 1 g alkohol, így ez testsúlyunkra sem hat feltétlenül kedvezően. Férfitársaimnak javaslom, álljunk ellen a locsolkodáskor bőségesen mért pálinkának!

Ne feledd: Ha teheted, ne vegyél a szeretteidnek annyi édességet, de válaszd azt, amit tényleg finom és mértékkel fogyasztva egészséges is. Az ünnepi menük – ha nem figyelsz  - gyarapodó kilókhoz, majd sikertelen, drasztikus és gyors fogyókúrákhoz vezethetnek. Az egyetlen biztos megoldás ez ellen a mértékletesség és tudatosság. Egyél tehát annyit, amennyi még pont jól esik, de ne többet! Figyelj arra is, hogy a nagy eszem-iszomok után mozogj, sétálj egy keveset a friss tavaszi levegőn. Aranyszabály: egészséges emberek számára nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek!

Következő cikkünkből kiderül az is, hogyan érdemes összeállítanod az egészséges ünnepi menüt! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X