“Elterjedt hiedelem a páciensek körében, akiknél hasi panaszok jelentkeznek, hogy ezeket a tejtermékekben lévő laktóz okozza” – írták a barcelonai Vall d’Hebron egyetemi kórház kutatói az egyik szaklapban megjelent tanulmányukban. A tesztben egy deciliter tejnek megfelelő mennyiségű tejcukrot tartalmazó laktózoldatot ittak meg az önkéntesek, és kiderült, hogy jóval kevesebb embernél jelentkezett hasgörcs, gázképződés és puffadás, […]
“Elterjedt hiedelem a páciensek körében, akiknél hasi panaszok jelentkeznek, hogy ezeket a tejtermékekben lévő laktóz okozza” – írták a barcelonai Vall d’Hebron egyetemi kórház kutatói az egyik szaklapban megjelent tanulmányukban.
A tesztben egy deciliter tejnek megfelelő mennyiségű tejcukrot tartalmazó laktózoldatot ittak meg az önkéntesek, és kiderült, hogy jóval kevesebb embernél jelentkezett hasgörcs, gázképződés és puffadás, mint otthon. A 353, emésztési panaszokkal jelentkező emberből 189-ről derült ki, hogy a tejcukor felszívódása normális szervezetükben.
A kutatók nem tudják pontosan, mi okozhatja, hogy otthon mégis emésztési panaszai vannak az érintetteknek. Feltételezik, hogy irritábilisbél-szindróma okozhatja, esetleg szervezetük “emlékszik” vissza egy korábbi, túlzott mennyiségű laktózterhelésre.
A tejtermékekben lévő laktózt egy enzim, a laktáz segítségével bontja le a szervezet. Amikor azonban kevés az enzim, a maradék tejcukor baktériumok tápanyagává válik, miközben nagy mennyiségű gáz képződik. Ez a tejcukor különféle erősségben jelentkező felszívódási zavara, amely azonban nem azonos a teljes laktózintoleranciával, amelynél a hasi fájdalom és puffadás tünete a laktóz elfogyasztását követően gyorsan- szinte azonnal – jelentkezik.
Forrás: MTI