Főoldal > DIÉTA > Pocaknövelő stressz

Pocaknövelő stressz

0

Írta: and

Szomatikus zsírelmélet Másról sem hallani mostanában, mint hogy bizonytalanná vált életünkben mindenki frusztrált és ingerült, valamint világviszonylatban is éllovasok vagyunk az elhízást illetően. Konstans versenyhelyzetben élünk, sokat szorongunk, csalódunk, félünk, és ezekre a külső ingerekre a szervezetünk védekezésképp súlygyarapodással felel. Amikor az agyad egy veszélyt észlel, azonnal működésbe lépteti a CRS-t (cortocotrophin-felszabadító hormon), mely a […]

Szomatikus zsírelmélet

Másról sem hallani mostanában, mint hogy bizonytalanná vált életünkben mindenki frusztrált és ingerült, valamint világviszonylatban is éllovasok vagyunk az elhízást illetően. Konstans versenyhelyzetben élünk, sokat szorongunk, csalódunk, félünk, és ezekre a külső ingerekre a szervezetünk védekezésképp súlygyarapodással felel.

Amikor az agyad egy veszélyt észlel, azonnal működésbe lépteti a CRS-t (cortocotrophin-felszabadító hormon), mely a mellékvesét adrenalin- és kortizoltermelésre indítja, hogy újabb energiaforrásokat nyerhessen. Feszült szituációkban az idegrendszert stresszhormonok árasztják el, az emésztőenzimek kiválasztódása pedig lelassul. A stressz hatására termelődő molekula a zsírsejteket méret- és számbeli növekedésre serkenti.

Az ideges állapot elmúlásával az adrenalin termelése leáll, ám a kortizolszint tovább emelkedik, ez generálja az inzulintermelést – a vércukorszint egyensúlyának fenntartása érdekében –, ami farkaséhessé tesz. Nem telik el sok idő, és azt veszed észre, jelentősen gyarapodott a kritikus helyeken. A testrészek közül a has a legproblémásabb női zóna, mert az alatta lévő zsírszövetekben található számos kortizolt érzékelő ingerpont. Emiatt nehéz ezt formálni és vonzóvá gyúrni.

Harcolj a háj ellen!

Törekedj a cél érdekében minden olyan externália megszüntetésére, ami a benned uralkodó káosz forrása. A mozgás fontosságát nem elég tudni, cselekedned kell. Ha jelentősebb súlyfelesleged van, akkor válassz kímélő tornát, de ne feledd, hogy fél óra után kezdődik a zsírbomlás szervezetedben. Végezz heti háromszor pulzust kontrolláló kardioedzést, és meglátod, kitartással elűzheted a zsírmolekulákat és a gondfelhőket.

Talán nem tudtad, de az alvás is jótékony hatású a súlyfelesleg ellen, mert közben felszabadul egy leptin nevű vegyület, ami csökkenti az étvágyat, ezzel korlátozva a zsírsejtek termelődését, illetve a teltségérzetet. Ha kevesebb, mint nyolc órát pihensz, ne csodálkozz, ha terebélyesedsz. Vásárolj zsírcsökkentő masszázsolajat, fürdőkefét, koffeintartalmú krémet, gyógynövény kivonatú termékeket, A-vitaminos testápolókat, és használd ezeket rendszeresen a hurkáid ellen.

Húzd be az étvágyféket! 

Tanulj meg lassan rágni, egyenletesen enni, hisz az étkezés után húsz perccel küld az éhségközpont az agynak jóllakottság-üzenetet. Étkezz naponta ötször, kis mennyiséget. Zárd össze mindkét öklödet, és képzeld el, hogy pontosan ennyi mennyiség fér el benned. Ha többet eszel, feleslegesen tágítod a gyomrodat, ami egyre többet követel. Nagyon hasznos, ha minden nap ánizsból, köményteából és édesköményből készült teakeveréket iszol. Szakíts a nasival, az édességgel, ne falj, akkor sem, ha stresszelsz. Ha végképp nem bírod a feszültséget, rágj nyers zöldséget, igyál friss gyümölcslevet, egyél B-vitamin és magnézium tartalmú ételt, ezek láttán a stresszt termelő hormonok elmenekülnek.

Lásd magad karcsúnak!

 karcsu2.jpg ()

Furcsának hangzik, de működik, igenis lehet fogyni a gondolat erejével! A pozitív érzelmek beindítják a karcsúságért felelős „boldogsághormonok” termelődését. A szerotonin aktívvá tesz, a dopamin kikapcsolja az éhségközpontot, a tesztoszteron elégíti a hájréteget. Mentális tréning segítségével célzottan stimulálhatod ezeket a hormonokat, és ha más dimenzióban fogsz gondolkodni, akkor a korábbi zsíros szokásokat felváltja egy lightosabb élet!

Idézz fel olyan jelenetet, amikor felszabadult voltál, majd köss hozzá egy egyszerű mozdulatot. Szorítsd össze a hüvelyk- és a mutatóujjadat, és memorizáld a fejedben látott képet. A későbbiekben ezt bármikor eljátszhatod, hogy előhívd a boldogságérzetet. Vagy képzeld el, hogy a csúnya kilókat messzire fújod. Gondold végig, mi történik ilyenkor a szervezetedben: állj fel, kulcsod össze ujjaidat magad előtt, úgy, hogy tenyered lefelé nézzen, majd emeld a kezeket a fejed mögé, húzd hátra a könyöködet, nyújtsd ki a mellkasodat, ahogy csak bírod, és lélegezz mélyeket! Végül határozott fújással ereszd ki a levegőt, és ismételd tízszer.

 

Szeresd azt, aki vagy!

Ehetsz, ihatsz az útmutatók szigorú függvényében, mozoghatsz rendeltetésszerűen, ám minden előbb fejben dől el. Billentsd át energiáidat a helyes irányba, ne hagyd, hogy uraljanak a károsító ingerek. Lazíts, relaxálj, ne okozz magadnak felesleges feszültségeket, és ne sajnáld az időd önmagadra, a számodra fontos emberekre. Találj magadnak olyan elfoglaltságokat, melyekben örömöd leled, és ne engedd, hogy a stressz győzzön helyetted!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X