Főoldal > DIÉTA > Mondj búcsút a cellulitisznek! Szakértői szemmel

Mondj búcsút a cellulitisznek! Szakértői szemmel

0

Írta:

Te tudod pontosan, hogy mit jelent az a szó, hogy cellulitisz? Mi okozza a kialakulását, és mit tehetsz ellene? Egyáltalán megakadályozhatjuk a kialakulását? Erről kérdeztük Dr. Szemerey Balázs Istvánt, a Plasztikai Sebész Társaság Esztétikai Szekciójának elnökét. A narancsbőr tulajdonképpen a bőr alatti zsírsejtek bőrön megjelenő és jól látható kitüremkedése. A zsírszövet közötti rostok a bőrt […]

Te tudod pontosan, hogy mit jelent az a szó, hogy cellulitisz? Mi okozza a kialakulását, és mit tehetsz ellene? Egyáltalán megakadályozhatjuk a kialakulását? Erről kérdeztük Dr. Szemerey Balázs Istvánt, a Plasztikai Sebész Társaság Esztétikai Szekciójának elnökét.

A narancsbőr tulajdonképpen a bőr alatti zsírsejtek bőrön megjelenő és jól látható kitüremkedése. A zsírszövet közötti rostok a bőrt a mélyebb rétegek, az izomzat felé húzzák, ezáltal a bőr hepe-hupás, a narancs felszínéhez hasonló tapintású lesz. A narancsbőr leggyakrabban a fenék és a comb tájékán jelenik meg, mert itt vannak a legnagyobb zsírdepók, ám előfordulhat mellen és a hason is. – mondja Szemerey doktor.

A cellulitisz kialakulása több okra vezethető vissza. Elsőként a helytelen táplálkozást kell megemlíteni, melynek eredménye, hogy a salakanyagok egyfajta depónak használják a zsírszöveteket, és ott hosszú időre letáboroznak. Ezek lerakódását a nem megfelelő étkezés mellett hormonális hatások is kiválthatják.

 

shutterstock_55805089.jpg ()Mozgásszegény életmód

A narancsbőr kialakulásához a mozgásszegény életmód is hozzájárul. A felgyülemlett salakanyagok ugyanis kizárólag a nyirokrendszeren keresztül tudnak távozni a szervezetünkből. A nyirokrendszer azonban nem képes önállóan megtisztulni, mert a vérkeringéssel ellentétben nincs saját pumpája. A nyirokrendszer pumpájaként az izom szolgál, mely fokozza a nyirokkeringést, és növelni tudja annak hatékonyságát, vagyis rendszeres mozgással felgyorsíthatjuk a méreganyagok távozását. Sajnos vannak, akik „ajándékba” kapják a hepe-hupás bőrt, ugyanis a cellulitisz akár genetikai okokból is kialakulhat.

 

Fontos a prevenció

Mint sok minden másra, a narancsbőrre is igaz, hogy jobb megelőzni, mint kezelni. Hogy ne alakuljon ki, figyeljünk oda étrendünkre, fogyasszunk sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, rostdús élelmiszereket, fehér húsokat. Igyunk sok vizet, teát és gyógyvizeket. A helyes táplálkozás mellett mozogjunk rendszeresen. Hatásos lehet mindemellett a méregtelenítés is, melyre akár egy kellemes szaunázás is megoldás lehet. A bátrabbak különböző léböjtökkel is segíthetnek szervezetüknek a tisztulásban.

 

Ha már kialakult…

Ha a megelőzéssel elkéstünk, és a meglévő narancsbőrt szeretnénk megszüntetni, rengeteg módszer, krém és kezelés közül választhatunk. Szemerey doktor szerint egyes kozmetikumok is segíthetnek a narancsbőr eltüntetésében, azonban fontos, hogy olyan terméket válasszunk, melyben a vérellátást serkentő összetevők vannak. Ha a helyi kezelés mellett döntünk, akkor a krémekhez hasonlóan szintén elsőrendű a vérellátás fokozása. Segíthetnek tehát különféle nyirokmasszázsok, a nyirokáramlást segítő gépi kezelések és az aromaterápiás kezelések is.

A testsúly gyarapodásával nő a narancsbőr kialakulásának esélye is. Így súlycsökkentéssel szintén tehetünk a cellulitisz megszüntetése érdekében. A tudatos, kontrollált étrend, a rendszeres mozgás és a méregtelenítés tehát nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is fontos. Drasztikusabb fogyás érdekében dönthetünk a zsírleszívás mellett is, amely kétféle módon is segít a narancsbőr eltüntetésében. Egyrészt redukálja a zsírsejtek számát, másrészt átszakítja a bőrt lefelé húzó rostokat. Ha pedig hormonális okokra vezethető vissza a narancsbőr kialakulása, akkor ezeket a panaszokat kell megszüntetni.

A cellulitisz kezelésénél tehát az okok megszüntetése a cél, felületi kezelésekkel sokszor csak időszakosan oldhatjuk meg a problémát. Ne felejtsük el, hogy különbözőek vagyunk. Így van, akinél egy-egy módszer önmagában is hatékony, másnál egy összetett kúra, több kezelés és teljes életmódváltás szükséges a probléma megoldására.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X