Főoldal > DIÉTA > Nassolj bűntudat nélkül!

Nassolj bűntudat nélkül!

0

Írta: and

Diétás élvezetek Bármilyen klasszikus receptet átalakíthatsz, ha cukor helyett fruktózt, mézet vagy érett banánt használsz, a vajat hidegen sajtolt növényi olajjal helyettesíted, a fehér lisztet teljes kiőrlésűre cseréled. A tojás sok recept esetén elhagyható, vagy akár csökkenthető a mennyisége. A zabpehely a fogyókúrák kedvelt szereplője, hisz amellett, hogy egészséges, alacsony a GI-értéke, és nagyszerű ízt […]

Diétás élvezetek

Bármilyen klasszikus receptet átalakíthatsz, ha cukor helyett fruktózt, mézet vagy érett banánt használsz, a vajat hidegen sajtolt növényi olajjal helyettesíted, a fehér lisztet teljes kiőrlésűre cseréled. A tojás sok recept esetén elhagyható, vagy akár csökkenthető a mennyisége. A zabpehely a fogyókúrák kedvelt szereplője, hisz amellett, hogy egészséges, alacsony a GI-értéke, és nagyszerű ízt kölcsönös az édességeknek.

 

shutterstock_52415206.jpg ()Mákos gríz

Tudtad, hogy a mák az egyik legnagyobb kincse a magyar étkezési kultúrának? Számos élettani hatása ismert, többek között lassítja az öregedési folyamatokat, normalizálja a vér koleszterinszintjét, nyugtató és altató hatású. 2 evőkanál mézzel édesíts meg 1 liter sovány tejet, majd főzz bele 25 dkg búzadarát folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön. 30 dkg almát vágj kockákra, és forgasd a tejes darában. Ha kihűlt, keverj hozzá 1 citrom reszelt héját és 15 dkg darált mákot. Gyermekkorod tejbegríze, kicsit másképpen!

 

Fogyis madártej

Hozzávalók: 4 db tojás, 2 kanál méz, 0,5 – l liter sovány tej, 1 vanília rúd, 1 csomag diétás vaníliás pudingpor.

A tojásfehérjét verd kemény habbá, 1 liter tejet forralj fel a mézzel, majd a habból szaggass galuskákat, és helyezd a forró tej tetejére. Főzd fél percig, majd fordítsd meg, és kb. egy percig hagyd a tejben. Szűrőlapáttal emeld ki, és rakd egy tálra őket. A tojások sárgáját is verd fel, majd 0,5 l hideg tejjel és a pudingporral keverd csomómentesre, a tojásos keveréket csurgasd a forró tejbe, add hozzá a vaníliát, és hagyd a tűzön, amíg besűrűsödik. Töltsd tálkába a madártejet, a habgaluska menjen a tetejére, csipetnyi kakaóporral, aprított mandulával csavarhatsz rajta még egyet!

 

Hajdinapalacsinta

A hajdina rostokban gazdag, ami már önmagában elég ahhoz, hogy egy sikeres diétához alkalmazd. B-vitamin- és antioxidáns-tartalma magas, mely szellemi frissességet nyújt, és az öregedést is gátolja. A palacsinta elkészítése nagyon egyszerű: keverj el 1 csésze hajdinalisztet 1 tojással, vízzel, szójatejjel, tehetsz bele sót, kevés növényi olajat, és már turmixolhatod is az egészet. Ha szereted a spenótot vagy cukkinit, reszelhetsz a masszába egy keveset. A megsütött palacsintákat csavard be finom töltelékekkel, grillezett zöldségekkel, reszelj a tetejére sajtot, és tedd pár percre a grillsütőbe, hogy összeérjenek az ízek.

 

Étcsokis keksz

Jó hír, hogy már napi pár kocka étcsokival serkentheted az endorfintermelést, mellyel elűzheted a fejed feletti gondfelhőket. A keksz elkészítéséhez szükséged van 10 dkg margarinra, 8 dkg zabpehelyre, 8 dkg búzakorpára, 3 evőkanál kakaóporra, 1 dkg szódabikarbónára, 1 tojásra és 2 evőkanál mézre. A zabpelyhet pirítsd meg, majd őröld meg gépben. A tojást a mézzel verd fel, öntsd hozzá a margarint, a zabpelyhet, a búzakorpát és a szódabikarbónát. Dió nagyságú golyócskákat formálj a masszából, és előmelegített sütőben 10 perc alatt süsd készre!

 

Ricottás túrótorta

A ricotta hófehér, friss sajt, lágy állaga és savanykás íze a tejre emlékezet. A repect összetevői: 750 g ricotta, 4 tojás, 1 csésze író, édesítőszer, 2 teáskanál reszelt citromhéj. A túrót villával törd össze, add hozzá a tojásokat, keverd hozzá az írót, az édesítőt és a citromhéjat. Az így kapott masszát öntsd egy kivajazott tortaformába, ezt helyezd egy vízzel teli tálba úgy, hogy a víz a forma feléig érjen. A két egymásba helyezett edényt tedd be a sütőbe, és közepes hőfokon 1 órán át süsd, amíg a massza teteje megkeményedik. A sütőből kivéve hagyd hűlni, csak eztán vedd ki a tortaformából. Díszítheted eperrel, szederrel vagy ribizlivel.

 

Aszalt szilvás brownie

Ha meg akarod lepni a vendégeidet, készíts különleges brownie-t. A recept alapja az aszalt szilva, ami az egyik legjobb vértisztító és emésztésserkentő gyümölcs.

20 dkg aszalt szilvát magtalaníts, és pürésítsd robotgéppel. 10 dkg 70%-os étcsokoládét törj darabokra, majd vízgőz felett olvaszd meg, és hagyd kihűlni. A püréhez és az olvasztott csokihoz tegyél 3 tojásfehérjét, 10 dkg fruktózt, 7 dkg teljes kiőrlésű lisztet, fél teáskanál sót, fél teáskanál vaníliát, és keverd össze az egészet. A masszát óvatosan öntsd bele egy 20 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben 45 perc alatt süsd addig, amíg kemény lesz a teteje.  Légy óvatos, ugyanis a tökéletes brownie lényege, hogy soha nem szabad túlsütni. Szervírozhatod néhány szem bogyós gyümölccsel, de tálalhatsz hozzá kalóriaszegény vaníliafagyit is.

 

Mandulás varázs

Gondoltad volna, hogy a mandulát már 6000 éve használják étkezési és egyéb célokra? Rengeteg pozitív hatása közül a fogyókúra szempontjából kiemelkedő, hogy növeli a teltségérzetet, és védi az egészséget. A mennyei illatú édességhez 5 evőkanál margarin, 1,5 evőkanál méz, 1 evőkanál tojásfehérje, 1,25 ml mandulakivonat, 1 kis tál tönkölyliszt, 0,6 ml szódabikarbóna, 1 csipet tisztított borkő és 32 szem mandula szükséges.

Egy közepes tálban keverd ki a margarint a mézzel, majd add hozzá a tojásfehérjét és a mandulakivonatot. Fokozatosan töltsd hozzá a lisztet, a szódabikarbónát és a borkövet. Az így kapott tésztából formázz gömböket, rakd őket sütőlapra, majd lisztezett üveglappal lapítsd szét őket. A sütőt melegítsd elő, és 10 percig süsd a süteményt, amíg nem barnul meg a felszíne.

A fenti édességeket lelkiismeret-furdalás nélkül eheted, de ne felejtsd tartani a mértéket, ha este tíz után falod őket, ne csodálkozz, ha egy idő után gömbölyű leszel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X