Főoldal > DIÉTA > Finomságok titkai – ezt edd, hogy csúcsformában legyél!

Finomságok titkai – ezt edd, hogy csúcsformában legyél!

0

Írta: and

Sárgadinnye és citrom a melleknek Köztudott, hogy a sárgadinnye és a citrusfélék rendkívül gazdagok az immunerősítő C-vitaminban. A kutatások pedig azt igazolják, hogy a C-vitaminban gazdag étrend segít a mellrák megelőzésében, így  bátran hódolj kedvenc gyümölcsidnek. Egy szelet, behűtött sárgadinnyének úgysem lehet, és nem is szabad ellenállni, de akár isteni frissítő italokat is készíthetsz sárgadinnye […]

Sárgadinnye és citrom a melleknek

Köztudott, hogy a sárgadinnye és a citrusfélék rendkívül gazdagok az immunerősítő C-vitaminban. A kutatások pedig azt igazolják, hogy a C-vitaminban gazdag étrend segít a mellrák megelőzésében, így  bátran hódolj kedvenc gyümölcsidnek. Egy szelet, behűtött sárgadinnyének úgysem lehet, és nem is szabad ellenállni, de akár isteni frissítő italokat is készíthetsz sárgadinnye és citrusfélék kombinációjából.

Rebarbara és kínai kel a csontokért

A kínai kel gazdag kalciumban, mely segít abban, hogy csontjaid erősek és sűrűek maradjanak még az évek előrehaladtával is.  A rebarbara pedig kitűnő K-vitamin forrás. Ez a vitamin olyan proteineket aktivál a szervezetünkben, melyek szintén a csontok egészségét hivatottak megőrizni. Így a tejtermékek mellett máris akad két olyan növény, melyek rendszeres fogyasztásával elérheted, hogy idős korodban is ugyanolyan fitt és rugalmas legyél, mint most.

Oliva a petefészekért

Olasz tanulmányok szerint azok a nők, akiknek étrendje rendszeresen tartalmaz olivaolajat, 30 százalékkal csökkentik a petefészek-rák kialakulásának kockázatát. Ez máris elegendő indok ahhoz, hogy a hagyományos étolajok mellett extra szűz olivaolajat is felhasználj, mikor épp konyhatündérkedsz. Nemcsak az ételek íze lesz finomabb tőle, hanem a szervezeted is ellenállóbbá válik a daganatos megbetegedéssel szemben.

Dió az agynak

Nemcsak az alakja hasonlít egy emberi agyra, de kifejezetten jót is tesz neki, hiszen a dió gazdag esszenciális omega-3 zsírsavakban, melyek segítenek, hogy agyad továbbra is olyan éles legyen, mint a borotva, és a memóriáddal se legyen hosszú ideig problémád. Így, ha éjszakába nyúlóan kell végezned megerőltető szellemi tevékenységet, érdemes energiaitalok helyett elrágcsálnod egy kis diót.

kajatitok2.jpg ()Répa a szemnek

A répa gazdag béta-karotinban, amit aztán a szervezet A-vitaminná változtat, mely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megőrizd szemeid épségét. Ezt már szüleink is jól tudták, nem csoda, hogy mindenféle fondorlatos eszközt bevetettek, csak, hogy hajlandóságot mutassunk a répaevésre. A répa szintén azon zöldségek közé tartozik, amely elkészítése sokféleképpen variálható. Köretként, főzeléknek, de gyümölcsökkel összeturmixolva frissítő üdítőnek is kiváló. Külön érdekesség, hogy ha karikákra vágsz egy répát, a belseje hasonlít egy szemre, még a pupillák is kivehetőek.

Szőlő a szívnek

A szőlő (különösen a kék) sok más sötét gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan flavonoidokat tartalmaz, mely megóvja szívedet az esetleges rendellenességektől, de a rák kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük vele. Sőt, friss tanulmányok szerint még a vérnyomás-szabályozásban is szerepet játszik. Az ősz beköszöntével te is csábulj el bátran, hiszen nemcsak ízlelőbimbóidat kényezteted ezzel a finom gyümölccsel, hanem egyben az egészségednek is jót teszel.

Édesburgonya a hasnyálmirigynek

Ismét megtalálta a zsák a foltját, hiszen az édesburgonya formája úgy néz ki, mint a vércukorszintünkért felelős hasnyálmirigy. Ezek után nem meglepő, hogy ez a kicsit fura alakú zöldség segít szabályozni a vércukorszintedet, és így képes megóvni a cukorbetegség kialakulásától. Érdekesség, hogy nevével ellentétben ez a növény nem a burgonyák családjába tartozik, de elkészítési módjuk hasonló, így köretként, főzeléknek, de akár lepénynek is felhasználható.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X