Főoldal > DIÉTA > Hizlaló finomságok – óvakodj tőlük!

Hizlaló finomságok – óvakodj tőlük!

0

Írta: and

Az aszalt gyümölcsök a frissen leszedett, nap érlelte gyümölcsök zamatát, illatát, ízét zárják magukba. Ezekhez hasonlóan tápanyagtartalmuk a is koncentrált. Az ilyen gyümölcsöknek több változata is létezik, ismerd meg ezeket jobban fogyasztás előtt. Az igazi aszalás a napon szárítás jelenti, de aszalógépben is jó minőséget lehet produkálni. Sajnos egyre többször találkozhatunk olyan aszalmányokkal, amely akár […]

Az aszalt gyümölcsök a frissen leszedett, nap érlelte gyümölcsök zamatát, illatát, ízét zárják magukba. Ezekhez hasonlóan tápanyagtartalmuk a is koncentrált. Az ilyen gyümölcsöknek több változata is létezik, ismerd meg ezeket jobban fogyasztás előtt.

Az igazi aszalás a napon szárítás jelenti, de aszalógépben is jó minőséget lehet produkálni. Sajnos egyre többször találkozhatunk olyan aszalmányokkal, amely akár zöldség is lehet, melyeket olajban sütnek ki, ilyen például a sült banán chips. Biztosan találkoztál már a csokoládéba mártott almakarikával is.

Mivel egyes gyümölcsök nehezen száríthatók magas víztartalmuk miatt, ezeket cukrozással teszik az aszalthoz hasonlóan szárítottá, de nem kandírozzák még őket. Ezek bizony bár egészségesek, mégis jelentős energiatartalommal bírnak, emiatt legfeljebb heti 2-3 alkalommal 3-5 dkg mennyiségben nassolhatunk belőle.       aszalt2.jpg ()        

Hasonlítsuk össze őket,a teljesség lehetősége nélkül:
Friss banán 100 g:  100 kalória (kcal)
Banán chips   100 g:  257 kalória (kcal)
Friss őszibarack 100 g:  40 kalória (kcal)
Aszalt őszibarack  100 g: 200 kalória (kcal)
Friss sárgabarack   100 g:  46 kalória (kcal)
Aszalt sárgabarack  100 g: 205 kalória (kcal)
Friss alma                100 g:    31 kalória (kcal)
Aszalt alma 100 g:  242 kalória (kcal)
Friss szilva    100 g:  60 kalória (kcal)
Aszalt szilva  100 g: 268 kalória (kcal)

Az olajos magvak fogyasztása főleg natúr formában javasolható, heti 2-3 alkalommal 2-3 dkg mennyiségben. Előnyük, hogy a jelentős növényi fehérjét és rostot tartalmaznak, valamint növényi olajokban is gazdagok, ám túlzott mennyiségű ropogtatásuk esetén ezek az olajok tetemes energiatartalmat is jelentenek, ami hízáshoz vezethet.           

Ismerd meg az olajos magvak kalóriatartalmát is:
Hámozott, natúr tökmag  100 g:  623 kalória(kcal)
Hámozott, natúr napraforgómag 100 g:   590 kalória(kcal)
Hámozott, natúr pisztácia 100 g:   650 kalória(kcal)
Hámozott, natúr mandula 100 g:   626 kalória(kcal)
Hámozott, natúr dió 100 g:   654 kalória(kcal)

Bánj óvatosan ezekkel a finomságokkal, és fogyaszd őket mértékkel, hogy ne rontsák el a diétádat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X