Főoldal > DIÉTA > Pakold tele az éléskamrád! – Befőzés egyszerűen

Pakold tele az éléskamrád! – Befőzés egyszerűen

0

Írta: and

A lekvárfőzés nagyszüleink idejében fáradtságos művelet volt: a nők órákon át kevergették a forró masszát a hőségben, hatalmas üstökben. A házi elrakás előnye, hogy azt teszel az üvegbe, amit csak szeretnél, és nem kell tartósítószerrel, adalékanyaggal dúsított, mesterséges utánzatokat enned.  A befőzéshez kizárólag érett, jó minőségű gyümölcsöt használj, és mindig alaposan mosd is meg őket, […]

A lekvárfőzés nagyszüleink idejében fáradtságos művelet volt: a nők órákon át kevergették a forró masszát a hőségben, hatalmas üstökben. A házi elrakás előnye, hogy azt teszel az üvegbe, amit csak szeretnél, és nem kell tartósítószerrel, adalékanyaggal dúsított, mesterséges utánzatokat enned.  A befőzéshez kizárólag érett, jó minőségű gyümölcsöt használj, és mindig alaposan mosd is meg őket, a hozzávaló edényeket sterilizáld, és forró vízzel öblítsd le.

Citromdzsem

6 citromot vágj félbe, majd karikázd a héjával együtt vékony szeletekre. Önts hozzá 2 liter vizet, és fedd le 2 napig. Ezután elkezdheted főzni, és amikor a héjuk megpuhult, vedd le a tűzről, keverj hozzá 2 kg cukrot, majd 1-2 napig hagyd újra állni az edényben. A két nap leteltét követően főzd újra, a forrástól számított 20 percig. Töltsd a masszát tartósítószer és dunsztolás nélkül üvegekbe. Bármikor előveszed, a nyarat fogja idézni, ha a reggeli kalácsodra kened!

Egzotikus dzsem

Hámozz meg 4 narancsot, 1 citromot, 1 grapefruitot, majd daráld le őket a maggal együtt. Forralj fel 1,5 liter vizet és 1 napig hagyd állni az egészet. Majd keverj hozzá 1,5 kg cukrot és állandó keverés mellett főzd negyed óráig. Melegen öntsd üvegbe a keveréket és tartósító nélkül, szárazgőzben hagyd hűlni az egészet. Az ízek csodás harmóniáját élvezni fogod a hűvös estéken!

shutterstock_55531522.jpg ()Narancsvaj

3 dl mennyiséghez 25 dkg sózatlan, szobahőmérsékletű vaj, 2 evőkanál juharszirup, 1 evőkanál reszelt narancshéj, valamint csipetnyi só szükséges. A hozzávalókat tedd keverőedénybe, és botmixerrel verd habosra őket. Tedd a pépet dizájnos tálkákba, és mehet letakarva a hűtőbe! A narancsvaj akár 1 hétig is eláll. Reggelire tökéletes választás!

Körtelekvár Curacao Bleu-ben

A lekvár hozzávalói: 1 kg érett, sárga körte, 3 szem szegfűszeg, 100 ml narancslé, 4 kanál citromlé, 50 ml curacao, 15 dkg zselésítő por, 2 kiskanál citromsav, 4 cl körtelikőr, 6 kanál édesítőszer, citromfű, tartósítószer, 1 l fehérbor.

A körtéket hámozd meg, vágd kockára és keverd össze a szegfűszeggel, a narancslével, a citromlével, a curacaóval, a zselésítő porral, a citromsavval és a fehérborral. 2 percig főzd, majd ízesítsd édesítőszerrel és körtelikőrrel a folyadékot. Ezután add hozzá a citromfüvet és a tartósítószert. Végül töltsd üvegekbe és hermetikusan zárd le a tetőket.

Brokkolis savanyúság

3 liter vizet forralj fel 2-3 gramm citromsavval, tegyél bele 1 kg brokkolit (karfiollal együtt is készítheted), és 3 percig főzd fedő nélkül. Szűrd le, öblítsd hideg vízzel, és helyezd üvegekbe (ha vegyesen, akkor rétegezve). 2 pohár vizet forralj fel 2 kiskanál cukorral, illetve a maradék citromsóval, és ezt még forrón öntsd rá a brokkolira. 90 fokon 50 percig dunsztold, az üvegeket hagyd vízben és másnap 25 percig dunsztold újra az egészet. Az így elkészített savanyúság roppant egészséges: ha rendszeresen fogyasztod őket, az őszi náthát garantáltan elfelejtheted!

Marinírozott céklasaláta

Vásárolj a piacon 2 kg céklát, 4 db zöldpaprikát és készíts elő a főzéshez 1 kiskanál köménymagot, 1,5 dl gyümölcsecet, 2 dl vizet, 4 evőkanál olajat,10 dkg cukrot, 2 csapott kiskanál sót, 5 gerezd fokhagymát és egy kevés friss tormát.

A céklákat mosd meg és főzd puhára. Ha kihűlt, hámozd és reszeld le, vagy szeleteld vékony csíkokra. A paprikát csumázd ki, távolíts el ügyesen minden magot és eret, majd csíkozd fel. A vizet a sóval, az ecettel, a cukorral, a köménymaggal és a fokhagymával forrald fel, a céklát vegyítsd a paprikával, rakd üvegekbe és forrázd le. Minden üvegbe tegyél kis tormát és 1 evőkanál olajat. A csavaros üveg tetejére mehet pergamenpapír vagy celofán, így nem rozsdásodik meg a kupak. Utolsó fázisként 90 fokon negyed óráig dunsztold át az egészet. A cékla serkenti az immunrendszert, a főzés során vitamintartalmából keveset veszít, ezért érdemes ezzel kísérletezned!

Provence-i fűszerolaj

Az olaj elkészítéséhez szükséged van 0,5 l hidegen sajtolt extra szűz olívaolajra, 4 zamatos turbolyaszárra, 2 kakukkfűszárra, 2 fodormentaszárra és 2 marék ehető virágsziromra.

A friss fűszernövényeket mosd meg, majd a virágszirmokkal együtt egy átöblített, száraz edénybe helyezd és töltsd fel olajjal az egészet. Zárd légmentesen, minimum 14 napra hűvös, napfénytől védett helyen tárold, és időnként óvatosan rázd meg. Az idő múlásával tökéletessé válnak az ízek. Ha zamatosabb ízekre vágysz, néhány gerezd fokhagymával vagy chilivel még különlegesebbé teheted a fűszerolaj keveréked.

Zöldparadicsom lekvár

A feldarabolt paradicsomot citromos vízben forrald, majd szűrd át és daráld le. 1 kg paradicsomhoz 0,5 kg cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét vegyítsd. Fél óráig kevergesd, majd pakold kis üvegekbe, és száraz dunsztban hűtsd le.

A befőzött finomságok csodás díszítői a konyhának-kamrának, és pazar érzés lesz, ha a hideg napokon egy meleg, ropogós kenyér vagy kifli kíséretében élvezheted a nyári ízeket!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X