Főoldal > DIÉTA > Szabadulj meg a túlevéstől!

Szabadulj meg a túlevéstől!

0

Írta: and

A túlevés ártalmai A túlevéssel – ami nem azonos a lelki kezelést is igénylő, rendszeresen ránk törő gyakran önhánytatással is kísért falásrohamokkal – mindannyian találkozunk életünk során ritkábban, vagy gyakrabban. Ha szerencsések vagyunk, akkor főleg ünnepek, vendégségek során fordul elő, hogy a kelleténél és a még jólesőnél nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk – ekkor legtöbbször megússzuk […]

A túlevés ártalmai

A túlevéssel – ami nem azonos a lelki kezelést is igénylő, rendszeresen ránk törő gyakran önhánytatással is kísért falásrohamokkal – mindannyian találkozunk életünk során ritkábban, vagy gyakrabban. Ha szerencsések vagyunk, akkor főleg ünnepek, vendégségek során fordul elő, hogy a kelleténél és a még jólesőnél nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk – ekkor legtöbbször megússzuk pár napos gyomorrontással, vagy rossz esetben epe- és hasnyálmirigy problémák alakulnak ki. Tipikusabb a mindennapokra jellemző túlevés, amikor is a vasárnapi ebéd során, vagy este a tv előtt ülve fogyasztjuk el a több adag paprikás krumplit, pörköltet, falatozunk a chipsekből vagy sósmogyoróból, lassan de biztosan komoly problémákat előidézve egészségünkben.

Milyen hátránya lehet a túlzott ételfogyasztásnak? A fáradtság, erőtlenség, álmosság hamar jelentkezik, esti evést követően a nem pihentető alvás, és így a reggeli élénkítők sokasága is kapcsolódik, kedvezőtlen spirálba lökve minket. A túlzottan telt gyomorból a savas gyomortartalom könnyen a nyelőcsőbe kerülhet, különösen fekvő helyzetben, refluxos panaszokat előidézve. A test zsírtartalmának növekedése közérzetünket rontja, és számtalan betegségnek lehet táptalaja.

Kilépni a rossz kondicionálás köréből

Mindannyian tudjuk, hogy az evést akkor kellene abbahagynunk, amikor pont jóllaktunk, vagy még egy kicsit tudnánk enni. Amíg nem raknak elénk egy zacskó sós finomságot, vagy nem kínálnak meg csokival, nem megyünk el egy gyorspékség előtt, addig az sem kétséges előttünk, hogy a nassolást, a nagy mennyiségben hizlaló ételek fogyasztását kerülni érdemes.

Az éhség ősi agyterületekben keletkező, és évtizedes gyermekkori emlékekhez is kapcsolódó érzése azonban nem olyan erő, amely felett könnyű uralmat szereznünk. Kutatók és olyan praktikus megoldásokat kereső szakemberek, mint David A. Kessler a „The End of Overeating” (A túlevés vége) című könyv szerzője évtizedek óta keresik a megoldást a kontrollálhatatlannak érzett evés problémájára. Megoldás létezik, de a kivitelezéshez kitartásra is szükségünk van!

tuleves3.jpg ()Ismert, hogy függéshez hasonló viselkedést idézhetnek elő az édes, zsíros, vagy magas szénhidráttartalmú, de nem édes, édes és zsíros, valamint feltehetőleg a sós ételek is. Ezek „jutalmat” jelentenek számunkra, nagy élvezetet okoz a fogyasztásuk. A mogyorókrém (amelyben legtöbbször szinte nincs is mogyoró, csak hidrogénezett növényi olaj, cukor és kakaópor), a zsírban úszó, sós és cukorrá gyorsan lebomló keményítőt tartalmazó chipsek, a csokoládé, a zsíros sajttal készített hamburger mind a nehezen kontrollálható ételek közé tartozik. Ezeknél az ételeknél kifejezetten nehéz, sokak számára lehetetlennek tűnő feladat megállni pár falat lenyelése után. Az első jutalomfalatokat még egy és még egy követi, amíg kiürül a chipses-sósmogyorós zacskó, vagy elfogy előlünk az étel. Pont úgy, ahogyan egy alkoholistának a csak egy pohár italát még sok követi megállíthatatlanul. A napi rutinhoz, megszokott tevékenységekhez kötődve még nehezebb lesz kitörni ebből a körből. Erre példa, amikor munka után hazaesve első utunk a konyhába, a második a televízió elé vezet.

Más örömforrások segítenek

Az akaraterő nem megfelelő eszköz az ételek iránti vágy leküzdéséhez. A kontroll eléréséhez az egyik örömet adó szokást egy másik örömet adó szokásnak kell kiváltania, különben egyre boldogtalanabbak és frusztráltabbak leszünk, egészen ameddig meg nem törünk. Örömöt adhat valamilyen hobbi, a könnyű sportolás, a jó társaság is. A viselkedés módosítása nagyon fontos. A rutint meg kell törni: tudatosan kell felkészülnünk a kritikus élethelyzetekre. Rossz a kedvünk? Egy séta, egy baráttal való beszélgetés, dühlevezető edzés jobb és tudatosabb döntés, mint a feszültség, szerelmi bánat fagylaltos vödörrel történő tűzoltó-kezelése. Az evés ilyenkor egyfajta hangulatjavításra irányuló öngyógyításként fogható fel, ami hosszú távon ellenben olaj a tűzre.

Doktor Kessler tanácsai szerint az első lépés a tudatosság. Ismerjük fel a kritikus helyzeteket! Családi ünnep, munkahelyi buli, szórakozás túlsúlyos barátokkal – tudatosság nélkül elbukunk. Tudatosan gyakorolni kell: elmenni a pékség előtt, és a mesterségesen intenzíven tartott illatok ellenére sem vásárolni. A boltban a csokoládék előtt elmondhatjuk magunknak: „Nem erre van szükségem a jobb közérzethez!” Talán nem mindig járunk sikerrel, de megtapasztalhatjuk, hogy kontrollálható a viselkedésünk, és ez egészen addig így is van, ameddig az első tiltott falatokat a szánkba nem vesszük.

Jó eszköz a túlevés legyőzésére, ha megfogalmazzuk a leküzdésre irányuló gondolatainkat, kiemelve az előnyeit annak, ha nem esszük meg a kívánatos ételt. Fontos, hogy szabályokat alkossunk magunknak, és napi tervet is kell készítenünk arról, mit és mennyit fogunk enni, és pontosan milyen körülmények között – ennek illeszkednie kell a rohanó mindennapokhoz, különben kudarcot vallunk. A rendszeresség és a régi szokások megtörése az, ami átmenetileg sikeressé teszi az étkezéshelyettesítőkön (shake-k) alapuló fogyókúrákat, de ez is a kudarcuk titka – végtelenségig unalmasságuk és kiegyensúlyozatlan összetételük miatt nem élhetünk ezeken. Jobb, ha a normál étrendünket módosítjuk, mivel ez hosszú távon követhető kínlódás nélkül.

Nem vagy egyedül!

A támogató közeg, mint a fogyókúrák során ebben az esetben is fontos. Jobb azonban, ha az újdonsült edzőtermi ismerőseink, vagy a családunknak csak néhány tagja támogat, mint ha azon barátaink és családtagjaink segítségét várjuk, akik maguk is hasonló gondoktól szenvednek. Ők ugyanis az ördögi kör avatott ismerőiként egy falat csoki közös elfogyasztásával, „jóindulatú” kínálgatással öntudatlanul keresztülhúzhatják terveinket.

Az alkalmankénti visszaesés elkerülhetetlen, de ezt fogjuk fel úgy, mint egy játékot – minél többször nyerünk, az eredmény annál jobb közérzet és csinosabb alak, egészségesebb test lesz! Ne feledjük: teljesen elhagyni csak azt az ételt érdemes, amelynél elvesztjük a kontrollt. A kiegyensúlyozott egészséges étrend elérése legkönnyebben akkor sikerül, ha az ötletek megfogadása mellett dietetikus segítségét is igénybe vesszük.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X