Főoldal > DIÉTA > Adagolj okosan, és maradj vékony!

Adagolj okosan, és maradj vékony!

0

Írta: and

Az emberek többsége nem képes felmérni a helyes arányokat, márpedig a megfelelő adagolás elengedhetetlen ahhoz, hogy megszabadulj a plusz kilóktól. A Wellness Cafe most segít, hogyan ne ess túlzásokba az étkezések alkalmával. Porciózz, és fogyj! Ha ügyelsz arra, hogy mindig gondosan kimérd a napi ételadagodat, garantált lesz a fogyás. Egy 2004-es tanulmány is ezt támasztja […]

Az emberek többsége nem képes felmérni a helyes arányokat, márpedig a megfelelő adagolás elengedhetetlen ahhoz, hogy megszabadulj a plusz kilóktól. A Wellness Cafe most segít, hogyan ne ess túlzásokba az étkezések alkalmával.

Porciózz, és fogyj!

Ha ügyelsz arra, hogy mindig gondosan kimérd a napi ételadagodat, garantált lesz a fogyás. Egy 2004-es tanulmány is ezt támasztja alá, mely több száz túlsúlyos résztvevőt követett nyomon éveken keresztül. Azok, akik két évig a porciózós módszert követték, testtömegük 5 százalékától szabadultak meg, szemben azokkal, akik nem eszerint étkeztek. Ők sokkal inkább hízásnak indultak. Érdemes tehát belevágnod! Ne aggódj, csak kezdetben vehet igénybe ez egy kicsivel több időt, utána szinte rutinszerűen fogod már tudni, hogy miből mennyit érdemes fogyasztanod.

Ne hagyj ki egy étkezést sem!

Ha a szervezet ki van éhezve, sokkal inkább hajlamosabbak vagyunk arra, hogy teletömjük magunkat egy-egy étkezés alkalmával. Az embernek legalább háromszor kell ennie egy nap, és fontos, hogy két étkezés között lehetőleg ne teljen el öt óránál több. Ez nem azt jelenti, hogy ezek után kelj fel az éjszaka közepén, és dőzsölj a konyhában, de napközben lehetőleg öt óránként egyél valamit, így a vércukorszinted sem esik le.

adag2.jpg ()Mérlegelj!

Persze ahhoz, hogy az elemek megfelelő arányban kerüljenek a szervezetedbe, meg kell tanulni a helyes adagolást is. A legtöbb ember ránézésre nem tudja megállapítani, hogy miből mennyit ideális fogyasztania, ezért rekordsebességgel tud kiürülni egy zacskó chips a magányos estéken. Te például tudtad, hogy 20 gramm sósperec  15 mini sósperecnek felel meg, vagy hogy 100 gramm sovány hús akkora, mint egy pakli kártya, és, hogy egy csészényi müzli körülbelül ökölnyi? Ez az információ elengedhetetlen, ha el akarod találni a helyes adagot.

Felszolgált adag kontra kimért adag

A kettő közt érdemes különbséget tenni, ugyanis a két fogalom a legtöbb esetben nem fedi egymást. Maradjunk a már bevált sósperec példánál. Ha veszel belőle egy csomagot, az valójában 2 adagnak felel meg, így ha elpusztítod az egészet, máris az ajánlott mennyiség dupláját vetted magadhoz. És mindez természetesen dupla kalóriát, dupla zsírt és dupla szénhidrátot is jelent.

Használj adagoló tányért!

Mit tud ez az egyszerű szerkezet? A tányér három részre van osztva, ezzel megkönnyíti, hogy helyesen oszd be a napi szénhidrát, zsír és fehérje adagodat. A tények is azt bizonyítják, hogy a módszer működik, ugyanis egy 130 cukorbeteggel készült vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a tányérhasználók átlagosan 5 százalékot veszítettek testsúlyukból.

Szervírozz helyesen!

Önkiszolgáló egységeknél te tudod szabályozni, hogy miből mennyit eszel. Természetesen a legjobb, ha a tányérod nagy részét friss zöldségekkel pakolod meg, s a fennmaradó rész marad meg a húsnak és egyebeknek. A hagyományos éttermek többségében viszont megaadagokat adnak, így késztetést érzünk arra, hogy amit elénk tesznek, azt az utolsó szem sültkrumpliig együk is meg – ám mielőtt kísértésbe esnél, kérd meg a pincért, hogy csak féladagot hozzon ki, a másik felét pedig csomagolják be neked.

Vezess naplót!

Az evésnapló az egyik legjobb kontrolleszköz arra, hogy nyomon kövesd hogy a nap folyamán mit ettél. Különösen légy figyelmes a nassokkal. Ezekből legfeljebb 100 kalóriát fogyassz el naponta, ami 3 csészényi pattogatott kukoricának, 17 szem szőlőnek, 15 mini sósperecnek, vagy egy teniszlabda méretű  gyümölcsnek felel meg.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X