Főoldal > DIÉTA > Finom és egészséges: gesztenyés nyalánkságok

Finom és egészséges: gesztenyés nyalánkságok

0

Írta: and

Miért is szeretjük a gesztenyét? 10 dkg szelídgesztenye kalóriamennyisége 167 kcal, valamint  4,8 gramm fehérjét, 1,5 gramm zsírt, 32,6 gramm szénhidrátot tartalmaz. Jelentős a B-vitamin csoport (B1-, B2-, B6-vitamint, pantoténsav) jelenléte, ezen felül C-, és E-vitamint is találunk benne. Ásványi anyagai közül említésre méltó a vas, a magnézium, a foszfor, és a kálium. Szelídgesztenyét általában […]

Miért is szeretjük a gesztenyét?

10 dkg szelídgesztenye kalóriamennyisége 167 kcal, valamint  4,8 gramm fehérjét, 1,5 gramm zsírt, 32,6 gramm szénhidrátot tartalmaz. Jelentős a B-vitamin csoport (B1-, B2-, B6-vitamint, pantoténsav) jelenléte, ezen felül C-, és E-vitamint is találunk benne. Ásványi anyagai közül említésre méltó a vas, a magnézium, a foszfor, és a kálium.

Szelídgesztenyét általában vagy a hideg idő beálltával, az utcasarkon megjelenő gesztenyesütőktől veszünk, vagy a cukrászdai habos gesztenyepürét falatozgatjuk. Pedig otthon is nagyon egyszerűen tudunk különféle finomságokat elkészíteni! Sajnos egyes cukrászdákban akár a legolcsóbb (de lehet jó minőségű is az olcsó, bár ez kérdéses lehet) fagyasztott gesztenyepürét is kínálhatják.

Választhatunk, hogy nyers gesztenyéből vagy fagyasztott natúr vagy cukrozott pürével (felengedés után) dolgozunk!

Hogyan hámozzuk meg könnyen a friss szelídgesztenyét?

A nyers, héjas gesztenyét hideg vízben alaposan mossuk meg, majd a héját néhány helyen vagdossuk be. A gesztenyéket tegyük forrásban lévő vízbe, és főzzük negyedóráig. Utána könnyen lefejthető a héjuk. Ha sült gesztenyét készítünk, a megmosott, bevagdosott gesztenyeszemeket tepsibe terítjük, és 180 °C-on 20-25 percig sütjük. 10 percre konyharuhába csomagoljuk, azután a gőzben megereszkedett héjat könnyűszerrel eltávolíthatjuk.

Ellenőrzés:

gesztenye2.jpg ()A gesztenyéket hideg vízbe dobjuk – amelyik feljön a víz színére, azt kirágta belül a kukac, ezért könnyebb, tehát kidobjuk.

Gesztenyeleves

Hozzávalók 4 személyre – tisztított mennyiség:

20 dkg gesztenyebél, 4-be vágva

0, 5 dl sovány tejföl,

1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt,

Ízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A gesztenyéket 1 l vízben felteszünk főzni, befűszerezzük ízlés szerint sóval, őrölt borssal. Kb. 20 percnyi főzés után 0, 5 dl sovány tejfölben elkevert teljes kiőrlésű liszttel habarást készítünk, és azt a leveshez adjuk, azzal együtt kiforraljuk. Merülő mixerrel a levesmennyiség felét pürésítjük, és visszaadjuk a maradék leveshez. Csipetnyi őrölt szerecsendióval tovább fűszerezzük.  

Gesztenyés köret

Hozzávalók 4 személyre – tisztított mennyiség:

40 dkg gesztenyebél,

40 dkg bébi sárgarépa,

40 dkg brokkoli

1 teáskanál vaj

ízlés szerint:só, őrölt bors, petrezselyem zöld,

Elkészítés:

A főzőedényben felforrósítjuk a vajat, kissé átpirítjuk a zöldségeket, és ízlés szerint fűszerezzük. Felöntjük 3 dl vízzel. A zöldségeket 25 perc alatt készre főzzük, fedőt levéve a vizet elpárologatjuk.

Almás gesztenyekrém

Hozzávalók 4 személyre – tisztított mennyiség:

40 dkg alma,

4 teáskanál ribizlilekvár

20 dkg natúr gesztenyepüré

4 kávéskanál méz – kapható gesztenyeméz is

Elkészítés:

A gesztenyepürét felengedjük, és egy tálban villával összetörjük, kikeverjük. Az almát finomra reszeljük, összekeverjük a gesztenyepürével. 4 egyenlő részre osztjuk, és az adag felét tálkába tesszük, elsimítjuk, és a tetejét megkenjük a ribizli lekvárral, majd rápúpozzuk a maradék adagot, és megcsorgatjuk 1-1 kávéskanál mézzel! 

További érdekességek:

A Mecseki Erdészeti Zrt. 2007-ben a szelídgesztenye fát, az Év fájává választotta! Zengővárkonyban például szelídgesztenye-szüretkor tartják a leányvásárt, az eladó lányok első bálját.  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X