Főoldal > DIÉTA > Így tartsd a súlyod, ha lefogytál!

Így tartsd a súlyod, ha lefogytál!

0

Írta: and

Fogyj fokozatosan! A tartós fogyáshoz nem csak az szükséges, hogy eddigi étkezési szokásaidon változtass, hanem az is, hogy a helyes táplálkozás létformává váljon, és ne két hét alatt akarj megszabadulni a plusz kilóktól, hanem fokozatosan. Ezt egy átfogó tanulmány is megerősítette, mely során azokat az alanyokat vizsgálták, akik 15, vagy annál több kilótól szabadultak meg […]

Fogyj fokozatosan!

A tartós fogyáshoz nem csak az szükséges, hogy eddigi étkezési szokásaidon változtass, hanem az is, hogy a helyes táplálkozás létformává váljon, és ne két hét alatt akarj megszabadulni a plusz kilóktól, hanem fokozatosan. Ezt egy átfogó tanulmány is megerősítette, mely során azokat az alanyokat vizsgálták, akik 15, vagy annál több kilótól szabadultak meg egy év alatt.

A tapasztalat azt mutatta, hogy azok, akik fokozatosan szabadultak meg a felesleges kilóktól, alig jött vissza rájuk valami, szemben azokkal, akik hirtelen fogytak le. Közülük akadt, aki a leadott kilók dupláját szedte vissza. Tanácsos, hogy ne állj rá állandóan a mérlegre, hanem napjában maximum egyszer. Ez azért is fontos, mert a nap folyamán, étkezéstől függően a súlyunk folyamatosan változik, ha viszont azt tapasztalod reggel, hogy egy kilónál több szaladt fel, akkor érdemes riadót fújnod, mert valószínűleg kicsit elengedted magad.

Egyél több fehérjét!

Azok a nők, akik naponta legalább 110 gramm fehérjét vesznek magukhoz, egy év alatt 15, vagy még több kilótól szabadultak meg, szemben azokkal, akik ennek a fehérjemennyiségnek a töredékét fogyasztották el. Ők ugyanezen időszak alatt csak 3,5 kilót adtak le. Mindez azért van, mert a magas fehérjétől hamarabb telítettnek érzed magad. Tehát, ha energiához szeretnél jutni, ne szénhidrátokból, vagy zsírból szerezd azt meg, hanem fehérjéből. Kitűnő fehérjeforrás például a görög saláta.

tartos2.jpg ()Egyél minél többször zöldséget és gyümölcsöt!

A fehérje mellett ugyanis ezek azok az élelmiszerek, melyek segítenek abban, hogy fogyj, és meg is tartsd a súlyodat. Ugyanis azok a nők, akik napjában ötször fogyasztottak zöldséget és gyümölcsöt, 60 százalékkal jobban védve vannak a visszahízástól, mint azok, akik kevesebbel is megelégszenek. A zöldségek ugyanis tele vannak rosttal és vízzel, így úgy fogod érezni, hogy nem maradt már hely más, kalóriadús ételeknek.

Eddz kitartóan!

A fogyáshoz és súlyod megőrzéséhez természetesen elengedhetetlen a rendszeres edzés. A helyes táplálkozás és a testmozgás együtt kétszer olyan hatékonyak. Ráadásul rendszeres edzéssel-  ami naponta legalább fél óra mozgást jelent – az olyan örömökről sem kell lemondanod, mint egy szelet szülinapi torta.

Járj kevesebbet étterembe!

Hiába kényelmesebb esténként beülni egy vacsorára a közeli étkezdébe, a szomorú tény az, hogy egy-egy éttermi koszt sokszor az 1000 kalóriát is meghaladja. Ha saját magad készíted el a vacsorádat, akkor viszont nyomon tudod követni, hogy miből készül, és látod, hogy mekkora adagot készítesz. Ez persze nem azt jelenti, hogy alkalomadtán ne engedhetnél meg magadnak egy éttermi látogatást, de az extra adagok helyett, ha lehetséges, kérj inkább féladagot!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X