Főoldal > DIÉTA > Kerüld el a szüreti mulatság buktatóit!

Kerüld el a szüreti mulatság buktatóit!

0

Írta: and

A szüret a jól végzett munka sikerének eredménye, az érett szőlő, szilva, alma, körte leszedése, és megfelelő tárolásra való előkészítése, illetve a téli burgonya, hagymafélék, cékla, petrezselyemgyökér, sárgarépa, paszternák, zeller, káposztafélék felszedése, és vermelés előkészítése a téli időszakra. Ezek a tevékenységek fizikai munkának számítanak, ahová megfelelően kell táplálkozni is, hogy a fáradékonyságon felülkerekedve, jókedvűen végezzük, […]

A szüret a jól végzett munka sikerének eredménye, az érett szőlő, szilva, alma, körte leszedése, és megfelelő tárolásra való előkészítése, illetve a téli burgonya, hagymafélék, cékla, petrezselyemgyökér, sárgarépa, paszternák, zeller, káposztafélék felszedése, és vermelés előkészítése a téli időszakra.

Ezek a tevékenységek fizikai munkának számítanak, ahová megfelelően kell táplálkozni is, hogy a fáradékonyságon felülkerekedve, jókedvűen végezzük, hiszen öröm a szüret. Sokszor hallunk szüret közbeni együtt éneklésről, a szüreti bálok hozta szerelmekről, és az ízletes szüreti ételekről!

szuret2.jpg ()Szüret közben nem csak a kezünk, hanem a szánk is jár, azaz a gyümölcsökből bőven eszegetünk. A hátránya, hogy a szokásosnál többet falatozgatunk, és ez megterhelő lehet a gyomor- és bélrendszerünknek, akár hányás, hasmenés is lehet a vége.

Ha kora reggel kezdünk a munkának, sok helyen kínálhatnak meg bennünket pálinkával, amire ügyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba (kedvesen nyugodtan vissza is utasíthatjuk), hiszen kora délelőtt enyhén illuminált állapotban lenni szokás kérdése, de ez már alkoholizmus lenne!

Reggelizni viszont fontos, hogy bírjuk a nehéz, akár szokatlan munkát (hiszen nem valószínű, hogy napi rendszerességgel járunk szüretelni)! Sőt, aki nem reggelizik, számítson arra, hogy mire jön az ebéd (általában kora délután 14 óra körül szokás), addigra szédelegni fog, és a munkát sem tudja jól elvégezni, márpedig nem mindegy, hogy milyen állapotba tesszük a rekeszbe vagy kosárba a gyümölcsöt, zöldséget. Ha össze-vissza dobáljuk a gyönyörű almát, akkor az akár eladhatatlan is lehet, mert összetörik, benyomódik, foltos lesz.

Ebéd után bizony nincs szieszta, be kell fejezni az az napi előírt mennyiség betakarítását, és csak akkor jöhet a tusolás és az esti közös vacsora, vagy a szüreti bál.

Nézzük a buktatókat:

– szőlőszüret esetén a must ott áll a kancsókban az asztalon, finom, illatos, édes, és bizony a magas cukortartalma miatt 1 pohárnál több (azt is hígítva ajánlom) nem javasolt, mert hasmenést okozhat
– általában a „jól megérdemelt” pálinka is előkerül, plusz egy kis bor, egy kis sör, stb.: ha össze-vissza kóstolgatjuk az italokat, másnap alapos „macskajajjal” fogunk ébredni – inkább tartsunk mértéket, és ne keverjük az italokat
–  szüret utáni vacsora mindig energiadús ételekből áll, hiszen a kemény munkával elveszített kalóriát pótolni kell, de gondoljuk át, mielőtt a 3. szelet rántott húsnak is nekiállunk (egy szelet sertéscombból 450 kcal), hogy valóban szükségünk van e rá, és a rétesből is elégedjünk meg 1 szelettel (1 adag túrós rétes 480 kcal).

Amennyiben túllépjük a határainkat, másnap az alábbi következményekkel kell szembenéznünk:

Fejfájás
Hányinger, hányás
Hasmenés
Rossz közérzet
Ingerlékenység
Reakcióidő csökkenése (balesetveszély)

Egy jól sikerült szüret, ahol élvezetes a munka, jó a társaság, és jó eredménnyel dolgoztunk, jó emlékeket fog ébreszteni bennünk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X