Főoldal > DIÉTA > Mit nassolj, ha már nem bírod tovább?

Mit nassolj, ha már nem bírod tovább?

0

Írta:

Ha a káros szenvedélyeket is száműzted az életedből, akkor igazán elmondhatod, hogy mindent megteszel azért, hogy karbantartsd a tested, és megőrizd az egészségedet.De mi van akkor, ha egy jól sikerült tárgyalás után, egy kimerítő munkanap végén, vagy egyszerűen csak az íze kedvéért ellenállhatatlanul megkívánsz egy kis édességet? Alma, banán, egy kanál méz, aszalt gyümölcsök… hiába, […]

Ha a káros szenvedélyeket is száműzted az életedből, akkor igazán elmondhatod, hogy mindent megteszel azért, hogy karbantartsd a tested, és megőrizd az egészségedet.
De mi van akkor, ha egy jól sikerült tárgyalás után, egy kimerítő munkanap végén, vagy egyszerűen csak az íze kedvéért ellenállhatatlanul megkívánsz egy kis édességet?

Alma, banán, egy kanál méz, aszalt gyümölcsök… hiába, érzed, hogy ez itt most nem lesz elég, csokoládéra és cukorra vágysz. Miért is kínoznád magad, hiszen néha-néha egy kis „bűnözés” még belefér! A legtöbb dietetikus is úgy véli, nincsenek „tiltólistás” élelmiszerek, csak ügyelnünk kell a mennyiségre és a minőségre. Így mielőtt berontasz a legközelebbi vegyeskereskedésbe és felvásárolod az édességpultot, ismerd meg a legnépszerűbb nassolnivalókat, és válassz tudatosan!

Csokoládé

nasi2.jpg ()Sokak szerint az első számú közellenség, pedig a kakaó természetes élénkítő, mégsem terheli meg úgy a vérnyomást, mint például a koffein.  A legújabb kutatások szerint a szívre és az érrendszerre is jó hatással van. A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, rezet, foszfort és káliumot, de cink és vas is található benne, ráadásul köztudott, hogy serkenti az endorfin, azaz a boldogsághormonok termelődését, így energikusabbá, vidámabbá, és ezáltal kreatívabbá tesz.

Jól nézd meg azonban, hogy milyen csokoládét veszel! A rossz minőségű, kakaómasszából készült táblák ugyanis nem csak ízben maradnak el a minőségi csokoládétól, de amennyivel kevesebb kakaót, annyival több cukrot tartalmaznak. Mindig nézd meg a csoki összetételét, és 25 százalékos kakaótartalom alatt inkább tedd vissza a polcra. Persze a legjobb, ha étcsokoládét vásárolsz: ebben nem csak kevesebb cukor van, de az íze is töményebb, így kevesebbel is beéred. A jó minőségű étcsokoládé kakaótartalma 70 százalék fölött kezdődik! Ha te inkább a tejcsokit favorizálod, akkor törekedj arra, hogy egy csíknál, vagyis három kockánál többet ne egyél egy nap.

Marcipán

Vannak, akik úgy érzik, a világ is megszűnik létezni, ha marcipánt ehetnek. Csak ne lenne benne az a rengeteg cukor, meg persze az adalékanyagok. Másfelől viszont ott van a mandula, ami E-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns, és kordában tartja a vércukorszintet is. A torontói egyetem kutatói szerint még arra is képes, hogy kivédje a más ételek által okozott vércukor-emelkedést. Az már más kérdés, hogy a boltokban található marcipánok milyen arányban tartalmaznak valódi mandulát és mesterséges ízesítőszereket.

Ha biztosra akarsz menni, készíts magadnak házi marcipánt; jóval egyszerűbb, mint ahogy elsőnek gondolnád. Csak őrölt mandulára és porcukorra van szükséged. (Ha nem kapsz darált mandulát, egy konyhai robotgéppel pillanatok alatt poríthatod a hámozottat is.) Néhány cseppnyi vizet hozzáadva máris gyúrható, formázható masszát kapsz, tulajdonképpen kész is a marcipán, amit ezután kedvedre formázhatsz vagy ízesíthetsz. Magas cukortartalma miatt továbbra sem ez a legegészségesebb nassolnivaló, de ha nem tudsz ellenállni a csábításnak, akkor inkább ezt válaszd a vegyi úton feljavított massza helyett.

Sütemények

Csak egy teára ültök be a barátnőddel, de a pult csillogó üvege mögött ott sorakoznak a szebbnél szebb krémes sütemények. Egyszerűnek tűnik egy gyümölcsöset választani, hiszen biztosan az a „kisebbik rossz”. De gondolj csak bele: a sütemények tetején tobzódó gyümölcsöket sokszor agyoncukrozzák, vagy mindenféle állagjavító és mesterséges színezéket tartalmazó zselébe borítják, hogy tovább kívánatos maradjon.

Jobban teszed, ha olyan süteményt választasz, amiben friss vagy aszalt gyümölcsök vannak. A csokoládéról fentebb már értekeztünk, és itt is azt mondhatjuk, hogy ha a minősége megfelelő, a csokoládés süteményről sem kell feltétlenül lemondanod. A pudingok, krémek és habok bűvöletében keveseknek jut eszükbe a tésztára gondolni: ha fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használtak, máris kisebb bűntudattal falatozhatod az édességet. Az összetevőkről kérdezd a kiszolgálókat, egy magára valamit is adó üzletben tudnak majd válaszolni a kérdéseidre. Ha egy adag cukrot sem szeretnél fölöslegesen elfogyasztani, akkor érdemes érdeklődj a diabetikus édességek után, ma már egyre több kávéházban tartanak ilyet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X