A diéta sokban hasonlít a mediterrán étrendhez, alapélelmiszerei halak, olívaolaj, olívabogyó, gyümölcsök, zöldségek, különösen a hüvelyesek, és a teljes kiőrlésű gabonák – a természet minden olyan kincse, ami a napsütötte franciaországi vidéken megterem. A diétát Appostolos Pappas és Marie-Annick Courtier, egy biokémikus és egy chef dolgozta ki, figyelembe véve a táplálkozástudomány legfrisebb alapelveit is. A […]
A diéta sokban hasonlít a mediterrán étrendhez, alapélelmiszerei halak, olívaolaj, olívabogyó, gyümölcsök, zöldségek, különösen a hüvelyesek, és a teljes kiőrlésű gabonák – a természet minden olyan kincse, ami a napsütötte franciaországi vidéken megterem. A diétát Appostolos Pappas és Marie-Annick Courtier, egy biokémikus és egy chef dolgozta ki, figyelembe véve a táplálkozástudomány legfrisebb alapelveit is. A zöldségek, gyümölcsök nagy részét frissen fogyasztva ajánlják, hogy minél több omega-3 zsírsav jusson a szervezetbe. Az omega-3 bevitel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, enyhíti a gyulladásokat és megszépíti a bőrt.
A diéta alapelve
Növeljük érendünkben az omega-3 zsírokban gazdag élelmiszerek bevitelét, mint a lazac, szardínia, lenmag és dió. Ezeket egészítsük ki olyan élelmiszerekkel is amelyek sok A-vitamint tartalmaznak (sárgarépa, tök, piros paprika, papaya és mangó), ugyanakkor korlátozzuk a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mint a süti, keksz, pékáru vagy a majonéz.
A diéta 4 jelentősebb szakasza
1. szakasz:
Ez a szakasz egy hétig tart. Maximum 1600 kalóriát lehet fogyasztani, főként omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerekből. Legyen gyakran terítéken spenót, zöld saláta, brokkoli, sárgarépa, mangó, ananász, barack, vagy papaya.
2. szakasz:
Rávezet a helyes egyensúlyra a táplálkozás és életmód között
Ebben a szakaszban csökkentsük a kalória bevitelt 1450 kalóriára. Rendszeresen mozogjunk, sportoljunk az erőteljesebb hatás eléréséért.
3. szakasz – Az ideális testsúly eléréséért.
Ebben a fázisban, – ahová a 3-6 hét körül kerülünk – elérjük az ideális testsúlyt. A kalóriát tovább csökkentjük napi 1300 körülire. Ha valaki még folytatni szeretné a fogyókúrát, akkor a 6. hét végén ne fejezze be, hanem folytassa tovább még néhány hétig.
4. fázis – fenntartás, az egészséges életmód
Ebben a szakaszban arra kell törekedni, hogy az eddig megszokott étrendet és mozgásban gazdag életmódot fenn tudjuk tartani, a kalóriabevitel megnövekedhet napi 1500-ra.
Erre az időszakra a diétázó már megtanulja, hogyan kell kombinálni a jótékony zsírokat, magas A-vitamint tartalmú élelmiszerekkel, hogy a zsírégetés hosszabb távon is fennmaradjon.
Mintaétrend
Reggelire: Müzli, friss gyümölcs
Ebédre: Csirke saláta körtével, uborkával és dióval
Snack: Alacsony zsírtartalmú joghurt áfonyával, olajos magvakkal
Vacsorára: Lazac brokkolival, és sült édes burgonya vagy sütőtökpüré
Snack este: Zabpelyhes süti
Ital: szénsavmentes ásványvíz, antioxidánsban gazdag zöld tea, rooibos, vagy gyümölcstea
A diéta előnye
Rendívül egészséges, mivel magas rosttartalmú gyümölcsökre és zöldségekre épít. A rengeteg friss zöldség, gyümölcs felpörgeti az energiát, a hüvelyesek és a halak pedig kiváló fehérjeforrásnak bizonyulnak. Aki így táplálkozik, annál csökkenthető a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegség.
Alkalmanként kávé, bor (max. 1 deci naponta), sőt olykor még csokoládé is megengedhető.
Hátránya
Az ajánlott kalóriabevitel alacsony lehet azoknak, akik intenzíven mozognak, vagy nagyobb fizikai igénybevételnek kitett dolgozóknak.
Eredmény
Szép bőr, látványos fogyással!