Főoldal > DIÉTA > Egyél zölden! – Vegatrend

Egyél zölden! – Vegatrend

0

Írta: and

5 zöld ok, amiért érdemes vegának lenned A dolog persze nem a konyhádban kezdődik, hanem azoknak az állatoknak a tartásával, amelyek húsa – ha nem vagy vega – a sütődbe kerül. Egy kutatás szerint ha a bolygónkon ma élő összes ember egyszerre válna vegetáriánussá, akkor hat hét alatt érzékelhető lenne ennek jótékony hatása a Föld […]

5 zöld ok, amiért érdemes vegának lenned

A dolog persze nem a konyhádban kezdődik, hanem azoknak az állatoknak a tartásával, amelyek húsa – ha nem vagy vega – a sütődbe kerül. Egy kutatás szerint ha a bolygónkon ma élő összes ember egyszerre válna vegetáriánussá, akkor hat hét alatt érzékelhető lenne ennek jótékony hatása a Föld légkörében és a teljes élő környezetben. Ez jól hangzik, de azért senki nem kéri tőled azt, hogy holnaptól többé rá se nézz a hamburgerre. Ha már annyit megteszel, hogy csökkented a húsfogyasztásodat, és heti egy-két vega napot beiktatsz, máris nagyon sokat elérhetsz. Összeszedtük, mi mindenre lehetsz hatással!

1. Spórolsz a vízzel

vega2.jpg ()Bármennyire hihetetlen, minden más élelmiszerrel szemben a hústermelésnek a legmagasabb a vízigénye. Míg például 1 kilogramm búza előállításához évente körülbelül 1000 liter vízre van szükség, addig egy kilogramm marhahúséhoz ennek a tízszerese is kellhet (egyes becslések szerint a százszorosa is). Könnyen beláthatod tehát, mennyi vizet spórolsz, ha a vendégeket pogácsával, esetleg lecsóval várod, és nem bográcsgulyással. Emellett persze nem baj, ha energiatakarékos marad a mosógéped…

2. Nem teszed jégre az energiát

A hús szállítása és tárolása igényli a legtöbb energiát – iszonyatosan sok kell ahhoz, hogy sokáig friss és piacképes maradjon.

3. Az idő neked is pénz

A hús elkészítése kétszer, esetenként akár háromszor annyi energiát emészt föl, mint a zöldségeké. Hasonlítsd össze például a marhapörkölt főzési idejét mondjuk a borsófőzelékével. Persze nem kötelező ettől kedve csak püréken élned, de ha megnézed az áram- vagy gázszámládat egy húsevő és egy vega hónap után, látod majd a pénzben mérhető különbséget.

4. Elkerülöd a hormontengert

A nagyobb hozam érdekében gyakran hormonokkal, a rossz tartási körülmények közepette kialakuló betegségek miatt pedig antibiotikumokkal kezelik az állatokat. Az ürülék helytelen tárolása miatt ez hatalmas környezeti terhelést ró az élő vizekre. Ha tehát visszautasítod a húst, mindennap több ezer liter vizet óvsz meg a szennyeződéstől.

5. Megvéded az erdőket

Az állattartás helyigénye miatt óriási területeken irtották és irtják ma is az erdőket, így az ott élő fajok elveszítik élőhelyüket. Te is tudod jól, hogy beláthatatlan következményei lehetnek a vadvilág pusztításának. Ha tehát vegává válsz, vagy elindulsz ezen az úton, sok állat köszönheti majd neked az életét, a nyugalmát.

A teljes cikket keresd a Maxima Magazin 22. számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X