Főoldal > DIÉTA > Ezt edd magas koleszterinszint és emésztési problémák ellen!

Ezt edd magas koleszterinszint és emésztési problémák ellen!

0

Írta: and

Nemzetközi eledel A csicseriborsó a pillangósvirágúak családjába tartozó ősi kultúrnövény, melyet a régiek bagolyborsónak is neveztek. A termés hüvelyében általában 3 mag található, melyek gömbölyűek és kellemes ízűek. A csicseriborsót az ókori görögök és rómaiak előszeretettel fogyasztották – szokásukat később az egyiptomi és arab népek is átvették. A csicseriborsó Ázsiában a curry-s ételek nélkülözhetetlen alapanyagaga […]

Nemzetközi eledel

A csicseriborsó a pillangósvirágúak családjába tartozó ősi kultúrnövény, melyet a régiek bagolyborsónak is neveztek. A termés hüvelyében általában 3 mag található, melyek gömbölyűek és kellemes ízűek. A csicseriborsót az ókori görögök és rómaiak előszeretettel fogyasztották – szokásukat később az egyiptomi és arab népek is átvették.

A csicseriborsó Ázsiában a curry-s ételek nélkülözhetetlen alapanyagaga és nem csupán raita, curry, dhal készül belőle, de őrölt lisztjét sűrítéshez, panírozáshoz, kenyér és édességek sütéséhez is felhasználják. A csicseriborsóliszt  főként Olaszországban ismert, ahol a panelle alapanyaga és a palacsintát is ebből készítik. A csicseriborsóhoz tökéletesen illenek a zöldségek – padlizsán, sárgarépa, petrezselyem -, de önmagában is remek finomság!

Roppant egészséges étel!

A csicseriborsó gazdag élelmi rostokban, ezért alkalmas székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Rendszeres fogyasztásával a vér koleszterinszintje csökken, de jótékony hatású szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is. Fokozott fehérje-, folsav- és karotintartalmának köszönhetően a sportolók kedvenc étele. Alacsony zsír, magas E-vitamin és rosttartalma miatt diétás programodba is beillesztheted!

A csicseriborsónak alacsony a glikémiás indexe, így telítettség érzést ad, és mivel semleges ízű, sokféle fűszerrel, változatosan készíthető el.

shutterstock_54784792.jpg ()Csicseriborsó pástétom

Turmixolj össze egy csésze jól átmosott, legalább 8 órán keresztül beáztatott, főtt csicseriborsót fél csésze pirított szezámmaggal, negyed csésze citromlével, 1 kanál olívaolajjal, kevés fokhagymával és sóval, majd tedd hűtőbe. Így akár 4 napig tárolhatod a finom krémet.

Indiai csicseri

A csicseriborsót áztasd forró vízben 1 óráig, majd szűrd le, és sóval, borssal fűszerezve főzd puhára. Olívaolajon piríts meg egy fej apróra vágott hagymát, adj hozzá 25 deka paradicsomot, egy kiskanál koriandert, köményt, fahéjat, 2 chili paprikát, 2 centi reszelt gyömbért és citromlevet. Ízlés szerint tehetsz bele sót, borsot vagy friss koriander zöldet, tálalhatod magában vagy barnarizzsel.

Sült csicseri zöldségekkel

A csicseriborsót kb. 8 órára áztasd be, majd öntsd le róla a vizet, és sós vízben főzd meg. Egy tűzálló tepsit kenj ki olajjal, majd karikázz bele sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergyökeret, hagymát, fokhagymát és csombort. Előmelegített sütőben süsd meg, és fogyaszd vadrizzsel.

Spenótos csicseriborsó

A spenót és a csicseriborsó tökéletesen harmonizál egymással. A recept tradicionális marokkói étel, Spanyolországban pedig a tapas bárok kedvence. Akár előételként, akár köretként fogyasztod, igazi kulináris csemege!

Főzz meg sós vízben – legfeljebb 5 percig – fél kiló spenótot, majd szűrőn keresztül nyomd ki belőle a vizet, és aprítsd fel. Forró olajban süss meg 4 gerezd pépesített fokhagymát, majd keverj hozzá 1 teáskanál római köményt, 1 teáskanál paprikát, 40 deka főtt csicseriborsót, és egy facsart citrom levét. Fűszerezd borssal, sóval, majd lefedve főzd kb. negyed óráig, de figyelj rá, nehogy leégjen! Az így elkészült étel köretként is páratlan, de sült hússal, grillezett hallal is fogyaszthatod.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X