Főoldal > DIÉTA > Így főzz okosan és egészségesen!

Így főzz okosan és egészségesen!

0

Írta: and

Nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan. A megfelelő elkészítéssel és tálalással meg tudod őrizni az ételek értékes összetevőit. Íme pár tipp, hogyan fejleszd tökélyre az étkezést. 1. Teavariáció Tejjel vagy citrommal szereted a teát? Mindkettő rendben van! Ugyanis azt már régóta tudjuk, hogy a tejben lévő fehérje képes megkötni a teában […]

Nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan. A megfelelő elkészítéssel és tálalással meg tudod őrizni az ételek értékes összetevőit. Íme pár tipp, hogyan fejleszd tökélyre az étkezést.

1. Teavariáció

Tejjel vagy citrommal szereted a teát? Mindkettő rendben van! Ugyanis azt már régóta tudjuk, hogy a tejben lévő fehérje képes megkötni a teában lévő antioxidánsokat, a citrusfélék pedig segítenek, hogy ezek beépüljenek belső szerveidbe. Válaszd hol egyik, hol másik ízesítést, hogy mindkettő jótékony hatásait ki tudd élvezni, és a teázás ne csak kellemes élmény legyen, hanem az egészségedre is hatással legyen. A tej (és tejszín) íze a fekete, karakteresebb ízű teákhoz megy jól, míg a gyümölcsös és semlegesebb ízű teák a citromlétől válnak még ízletesebbé. És ha cukor helyett mézzel édesíted az italod, az alakodért is teszel egy keveset.

2. Főzés helyett párolás
fozes2.jpg ()
A főzést, ha lehet, váltsd fel párolással, ami által az étel sokkal jobban megőrzi értékes összetevőit, zöldségek esetében a sok A-vitamint tartalmazó karotint. A párolást végezd egy kevéske olíva olajjal, de akár naturban is párolhatod a zöldségeket megfűszerezve. A párolás lényege, hogy az étel ízei még intenzívebben megmaradjanak, mert a folyamat során a külső rétegek összezáródnak, az ízek pedig bent maradnak az ételben. Fontos, hogy mindig gyenge tűzön párold az ételeket, hogy azok lassan, fokozatosan melegedhessenek át, ezáltal még inkább megtartsák az egészséges hatóanyagaikat és az ízüket.

3. Hagyd meg a héját!

Ne hámozd meg az almát, ugyanis az alma héja ötször több polifenolt tartalmaz, mint a húsa. A polifenol többek közt erőteljes szívvédő hatással is bír. Rágcsálj inkább idared almát, ugyanis ez a fajta a tartalmazza a legtöbb szabad gyököket megkötő összetevőt. Érdemes meghagyni a körte és a barack héját is, ezek a plusz rostok ugyanis segítik az emésztést is.

4. Brokkolifej nyersen

A brokkoli egészséges, ezt már számos alkalommal megtapasztalhattuk. Nem csoda, hogy sokan a nyers brokkoliszár rágcsálására esküsznek. Van egy jobb tippünk: próbáld ki a brokkoli rózsáját, ami százszor több nutrientet tartalmaz, mint a szára, nem utolsó sorban a rákos megbetegedések kialakulását is segít megelőzni. Ugyanezt kipróbálhatod a brokkoli “testvérével”, a karfiollal is, amelynem rózsái hasonlóan zsengék és finomak.

+1 nasi tipp: Egyél csokit

Ki ne örülne egy ilyen hírnek, hiszen szinte mindannyian szeretjük a csokit. Mégis érdemes megfontoltan válogatni közöttük, és inkább az étcsokoládét részesíteni előnyben. Ha nem szereted magában az étcsokit, akkor nyugodtan feldobhatod egy kis mandulával is. Az így született kombináció igen egészséges, mert rengeteg E-vitamint tartalmaz, amely segít megkötni a szabad gyököket, segíti a szív- és agyműködést, valamint az öregedés folyamatát is lassítja.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X