Főoldal > DIÉTA > Kedélyjavító étkezési tippek téli napokra

Kedélyjavító étkezési tippek téli napokra

0

Írta: and

A fény mennyiségének változása levertséget, rosszkedvet okoz, ami gyakran az élénkítő, és gyors örömérzetet nyújtó nassolnivalók majszolásához vezet. A kilóknál komolyabb gond a közérzet romlása, a téli depresszió, azaz a szezonális hangulatzavar kialakulása. Ha kifejezetten levert, fáradt, szomorú vagy az év ezen időszakában, akkor szezonális hangulatzavartól, vagy más néven “téli depressziótól” is  szenvedhetsz!  Ilyenkor szinte […]

A fény mennyiségének változása levertséget, rosszkedvet okoz, ami gyakran az élénkítő, és gyors örömérzetet nyújtó nassolnivalók majszolásához vezet.

A kilóknál komolyabb gond a közérzet romlása, a téli depresszió, azaz a szezonális hangulatzavar kialakulása. Ha kifejezetten levert, fáradt, szomorú vagy az év ezen időszakában, akkor szezonális hangulatzavartól, vagy más néven “téli depressziótól” is  szenvedhetsz!  Ilyenkor szinte az ágyból felkelni sincs erőnk, nehézséget jelenthet mindennapos feladataink elvégzése is.

A megelőzésben és kezelésben sokat segíthet, ha minél több időt töltünk szabad levegőn és napon, de a mesterséges fénnyel történő szakszerű kezelésekkel is jó eredmény érhető el. Mit tehetünk még hogy télen is jól érezzük magunkat?

hangulatjavito2.jpg ()Energia az agynak

A munkavégzéshez az energiát adó és tároló vegyületek pótlására, valamint elegendő pihenésre van szükségünk. Az idegrendszernek is energiára és pihenésre van szüksége a jó működéshez – ez teszi lehetővé ugyanis a szellemi munkát.

Szénhidrátok

Az elegendő alvásra való odafigyelésen kívül az étrend is lényeges tényező. A komplex szénhidrátok közé tartozó keményítőt tartalmazó ételek jó és tartós szénhidrátforrások – és így energiaforrások. Bizonyos nézetek szerint ezek is segíthetnek a hangulat stabilizálásában, a gyorsan felszívódó szénhidrátnak számító cukrok lehetőség szerinti elkerülése mellett.

Omega-3 zsírsavak

Egyre több adat támasztja alá azt, hogy az omega-3 zsírsavak sok esetben mérsékelni képesek a depressziót, melyben szerepet játszhat a mozgáshoz hasonlóan a BDNF szintjének emelése is. Az ún. BDNF-fehérje (agyi neurotrofikus faktor) egy olyan anyag, amely elősegíti az idegsejtek egészséges működését. Az agy BDNF szintje összefügg a hangulattal, termelődése javíthatja a közérzetünket.
A rendszeres tengeri hal, vagy omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj tartós fogyasztása kutatások szerint támogathatja az idegrendszer egészséges működését, javíthatja a közérzetet. Bár az eredmények nem mindig egybehangzóak, más hangulatjavítókkal szemben ezek nagyon biztonságosnak tekinthetőek. Ha komolyabb betegségekkel, vagy lelki gondokkal küzdesz (a kiegészítés például véralvadásgátló  gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet!), tanácsos szakemberhez fordulnod a mesterséges omega-3 pótlás előtt!

D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, maga a név más vitaminokhoz hasonlóan nem egyetlen vegyületet jelöl, hanem több eltérő molekulát. Testünk a  D-vitamint napfény segítségével elő tudja állítani 7-dehidrokoleszterinből, ugyanakkor a táplálkozással is pótolhatjuk hiányát: májban, tőkehalmáj olajban, tojássárgájában is nagyobb mennyiségben megtalálható, ezek rendszeres fogyasztásával is fedezhető szükséglete.
Hiánya az influenza és más fertőzések iránti fokozott fogékonysággal is összefüggésbe hozható bizonyos kutatási adatok szerint, vérből kimutatható szintje pedig érthető okokból szezonális ingadozást mutathat. Depresszióra és szezonális hangulati zavarra gyakorolt hatásáról pozitív és hatástalanságot mutató vizsgálatok is készültek, szakemberek szerint azonban nagy biztonságossága miatt orvossal konzultálva akár mérsékelt D-vitamin pótlással is meg lehet próbálkozni, egy próbát megér. Természetesen elég lehet az étrendünk összeállítására való odafigyelés is.

Mozgással a jobb közérzetért!

Télen általában csökken a testi aktivitásunk, kevesebb időt töltünk a  szabad levegőn, nehezebben vesszük rá magunkat a kocogásra, futásra, hosszabb sétákra, a reggeli edzéseket is könnyebben elblicceljük. Ez nagy hiba, mivel kutatásokból kiderült, hogy a fizikai aktivitás megnöveli a BDNF szintjét az agy bizonyos részeiben. Más mechanizmusok is közreműködnek a sportolás kedvező hatásában, de a pontos tudományos háttérnél fontosabb az így elért eredmény. Ne hanyagold el teljesen a rendszeres testmozgást, heti 3 edzésnél alább ne add télen sem! Az edzőtermek többsége ünnepek között is nyitva van és sokszor szinte üresen áll, így a tömegtől sem kell tartanod.

Ha rendszeresen mozgunk és odafigyelünk kicsit az étrendünkre, akkor a mások számára nyomasztó sötét téli napokat is vidáman átvészelhetjük!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X