Főoldal > DIÉTA > 7 tuti tipp, hogy megelőzd az ünnepi elhízást

7 tuti tipp, hogy megelőzd az ünnepi elhízást

0

Írta: and

A céges partiknak, forraltborozásoknak a hóesésben és a családi vacsoráknak hála szinte észrevétlenül szöknek fel a kilók. Ha ügyesen szervezel, nem kell lemondanod az ünnepi finomságokról, és januárban is nyugodt szívvel állhatsz a mérlegre. Olvass tovább! 10 ok, ami miatt bűntudat nélkül csokizhatsz Természetes segítség fájdalmas női bajokra Így kerüld el a karácsonyi idegbajt Az […]

A céges partiknak, forraltborozásoknak a hóesésben és a családi vacsoráknak hála szinte észrevétlenül szöknek fel a kilók. Ha ügyesen szervezel, nem kell lemondanod az ünnepi finomságokról, és januárban is nyugodt szívvel állhatsz a mérlegre.

1. Ne hagyj fel a mozgással!

A karácsony előtti időszak a legtöbb munkahelyen nagyon stresszes, ezért elfoglaltságra és persze a karácsonyi nagybevásárlásra hivatkozva sokan hanyagolják az edzőtermek látogatását december beköszöntével. Ne ess ebbe a hibába! Ha folytatod a megszokott edzésedet, vagy legalább otthon mozogsz heti egy alkalommal, sokkal jobban fogod bírni a feszültséget. Emellett, ha csúcsformában vagy, nyugodt szívvel fogyaszthatod el a jól megérdemelt karácsonyi lakomádat.

2. Kerüld a nassolást!

Egy nehezebb nap után próbáld nem gyorskajával vagy édességgel vigasztalni magad. Kutatások szerint a nők sokkal hajlamosabbak stressz esetén ételhez nyúlni. Ha érzed, hogy nagyon feszült vagy, vegyél inkább egy forró, illatos fürdőt, írd ki magadból a bánatod, vagy aludj egy jó nagyot! Másnapra nyugodt leszel, és a bűntudat se fog mardosni az előző esti két zacskó csipsz miatt.

1223896.jpg ()3. Figyelj az adagokra!

Ha az ünnepek táján partiról partira jársz és még a családi látogatások is napirenden vannak, garantált, hogy végig kell kóstolnod mindent. Ha azonban mindig csak egész kis adagokat szedsz magadnak, a házigazdát sem sérted meg, de magadtól sem tagadtad meg az ünnepi fogásokat. Próbálj meg mindig mértéket tartani, így lelkiismeret-furdalás nélkül élvezheted a másnapi közös étkezést is.

4. Csínján az alkohollal!

Egy pohár bor esténként egészséges, a mértéktelen alkoholfogyasztás azonban korántsem megengedhető, ráadásul nagyon hizlal.  Ha aggaszt a súlyod, oszd el a kalóriákat: egy finom koktélért cserébe, mondj le a sütiről vagy a második pohárról aznap. Az alkohol minimálisra csökkentésével rengeteg pluszkalóriától szabadulhatsz meg.    

5. Válassz egészséges alapanyagokat!

Ha te vagy a felelős az ünnepi menüért, könnyen megőrizheted vonalaidat. A fehér lisztnél sokkal egészségesebb a teljes kiőrlésű, cukor helyett használhatsz mézet vagy stiviát. Halhoz vagy pulykához készíts egy nagy tál friss salátát is a krumpli mellé. Apró változtatásokkal, valamint a mesterséges tartósítószerekkel és ízfokozókkal teletömött kész ételek kikerülésével kevésbé hizlaló, mégis finom ételeket tehetsz az asztalra.

6. Turbózd fel az anyagcseréd!

A laktató ételek után sokan érzik úgy, mintha kő lenne a gyomruk helyén. Ezt elkerülendő, hívd segítségül a természetet. Távol-keleti népek körében bevált gyakorlat, hogy a napot egy pohár meleg vízzel kezdik: ez nemcsak az emésztést, de az energiaáramlást is beindítja. Ha egy kis citromot is csepegtetsz bele, igazi frissítő italt kapsz. Bizonyos gyümölcsök, mint például az ananász vagy a papaya, dúskálnak jótékony enzimekben.Rágcsálj belőlük rendszeresen!

7. Vesd be a képzelőerőd!

Egyes kutatások szerint, ha rendszeresen elképzeled magad, amint fitt és karcsú vagy, nagyobb eséllyel kerülöd el az elhízást. A nagy hajtásban pár percre hunyd le a szemed, és gondolj arra, hogy az élvezettel elköltött ételek csak a jókedvedet növelik!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X