Főoldal > DIÉTA > Ezt edd bőrproblémák ellen

Ezt edd bőrproblémák ellen

0

Írta: and

Csalánkiütés Az urticariának is nevezett betegséget leggyakrabban ételallergia váltja ki. Tünetei a hírtelen megjelenő, erősen viszkető vörös foltok, és fehér hólyagok a bőr felszínén. Kiváltója a bőrben felszabaduló hisztamin, ami nem tud eloszlani, ezért jelennek meg a csúnya elváltozások. Ezek a kellemetlen tünetek a test bármely részén felléphetnek, és kísérő tüneteik lehetnek a fáradtság, láz […]

Csalánkiütés

Az urticariának is nevezett betegséget leggyakrabban ételallergia váltja ki. Tünetei a hírtelen megjelenő, erősen viszkető vörös foltok, és fehér hólyagok a bőr felszínén. Kiváltója a bőrben felszabaduló hisztamin, ami nem tud eloszlani, ezért jelennek meg a csúnya elváltozások. Ezek a kellemetlen tünetek a test bármely részén felléphetnek, és kísérő tüneteik lehetnek a fáradtság, láz és émelygés.

Ami jót tesz:
Fogyassz sok sötétzöld levelű zöldséget, valamint narancssárga és sárga gyümölcsöket és zöldségeket, melyeknek igen magas a béta-karotin tartalmuk. A búzacsíra, belsőségek, hal és hüvelyesek is nagyon jó hatásúak a bennük lévő niacin miatt.

Amit kerülj:
Minden olyan étel, amire allergiás vagy, amitől akár enyhe viszketést érzel a szádban, vagy a környékén.

bor1.jpg ()Pattanások

Bár a pattanások leginkább a tinik körében jelentenek komoly gondokat, az is előfordulhat, hogy valaki öröklötten hajlamos a kialakulásukra. Nőknél pattanások általában a menstruáció előtt, vagy erős stressz hatására alakulnak ki. Sajnos nagyon nehéz tőlük megszabadulni, de létezik egészséges megoldás.

Ami jót tesz:
Mivel nagy valószínűséggel a cink hiány is hozzájárul a pattanások szaporodásához, egyél minél több cinket tartalmazó ételt. Ilyenek a kagyló, rák, szárnyas és sovány hús, a dió és a joghurt. Fontos a bőrtápláló A-vitamin, ami májban és tojásban található. Egyél sok sötétzöld vagy narancssárga zöldséget és gyümölcsöt a béta-karotin tartalmuk miatt. A búzacsíra, tojás, és a hidegen sajtolt növényi olajok pedig bőrgyógyulást segítő E-vitaminban gazdagok.

Amit kerülj:
Hagyd el étrendedből a csokoládét és más cukrozott ételeket. Csökkentsd a só használatát.

Övsömör

Ezt a betegséget a bárányhimlőt is okozó vírus idézi elő. A bárányhimlőből való felgyógyulás után a vírus éveken keresztül lappang. Ha valamilyen okból az immunrendszer nagyon legyengül, akkor a vírus szaporodni kezd, és nagyon fájdalmas tüneteket okoz. A betegség kialakulásakor hólyagos bőrkiütések és égető fájdalom jelentkezik, legtöbbször a vállon és a derékvonalon, esetleg az egyik arcfélen. A betegeknek mindenképpen szükségük van gyógyszeres kezelésre, de a táplálkozás is sokat tehet, akár a megelőzésért is.

Ami jót tesz:
Citrusfélék, sárgabarack, cseresznye, paradicsom és papaja, melyek rendkívül gazdagok C-vitaminban és bioflavonoidokban. Az olívaolaj, a kemény héjú gyümölcsök, és az avokádó pedig gyógyító E-vitamin tartalmuk miatt elengedhetetlenek.

Korpás fejbőr

Bár ma már számtalan hajápolási termék található a drogériákban és a gyógyszertárakban is erre a problémára, azért sokkal jobbat teszel szervezetednek, ha inkább helyes táplálkozással oldod meg a kellemetlenségeket. A legtöbb esetben egyszerű változtatásokkal is eltüntethető a száraz fejbőrről lehulló korpa, ha mégsem sikerül, mindenképpen fordulj orvoshoz, mert komoly bőrbetegségek tünete is lehet.

Ami jót tesz:
Legfontosabb a cinkben gazdag ételek fogyasztása. Egyél sok tengeri kagylót, rákot, vörös húst vagy tökmagot. A növényi olajok, olajos magvak, és a tengeri halak pedig nagyon fontos esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek a bőrproblémák megelőzéséhez.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X