Főoldal > DIÉTA > Fogyj a gondolataid erejével!

Fogyj a gondolataid erejével!

0

Írta:

Az önhipnózis diéta nem a testről szól, sokkal inkább az elméről, és annak táplálékáról. Nem azt határozza meg, mikor, mit és mennyit egyél. A lényege abban rejlik, hogyan viszonyulsz saját magadhoz, a táplálkozáshoz és az ételekhez. Akár kimondod, akár csak gondolod őket, hatalmas ereje van a szavaknak. Az elme automatikus, tudatalatti része mindent szó szerint […]

Az önhipnózis diéta nem a testről szól, sokkal inkább az elméről, és annak táplálékáról. Nem azt határozza meg, mikor, mit és mennyit egyél. A lényege abban rejlik, hogyan viszonyulsz saját magadhoz, a táplálkozáshoz és az ételekhez.

Akár kimondod, akár csak gondolod őket, hatalmas ereje van a szavaknak. Az elme automatikus, tudatalatti része mindent szó szerint vesz, és végre is hajtja azokat, mintha utasítások lennének. Ráadásul bármi, amire gondolsz, megerősödik és elkezd megvalósulni. Minden gondolat önszuggesztióként hat, különösen, ha érzelmek is kísérik. Ezért nem érdemes tagadó formában célokat kitűzni. Ne arra koncentrálj, hogy ne kívánd a sütit, mert akkor nem is tudod elterelni a gondolatodat a finomságról. Ám ha egy finom almára vagy ráksalátára gondolsz, máris kevésbé sóvárogsz az édesség után. Ugyanilyen a „próbálok” kezdetű monológ: amikor próbálsz valamit, akkor nem csinálod.

shutterstock_62782888(2).jpg ()A legnagyobb fegyver azonban magad ellen – vagy épp a kilók ellen – az, amit általában mondasz és gondolsz a súlyodról. Ha azt gondolod: „elég, ha ránézek az ételre, már felugrik két kiló”, akkor ezzel szó szerint arra programozod magad, hogy a szervezeted minden alkalmat megragadjon a felesleg elraktározására.

Ha nagy leszel…

Steven és Joy Gurgevich Önhipnózis diéta című könyvükben felhívják a figyelmet a leggyakoribb szuggesztióra, amit még kisgyerekkorunkban táplálnak belénk. A „majd ha nagy leszel, te is…” kezdetű frázist minden gyerek hallotta eleget. A baj csak az, hogy sokunk elméje ezt fel is használja, és nem jól. A tudatalatti nem tesz különbséget a definíciók között, így a nagy az egyszerűen nagy. Magas, kövér, mindegy, csak méretre nagy legyen. Sokan nem is tudnak róla, hogy azért eszik „nagyra” magukat, mert ezzel úgy hiszik tudat alatt, hogy most már joguk van önállónak, függetlennek lenni, vagy megtenni olyasmit, amire gyerekkorukban vágytak.

Motiváció, hit és elvárás

Az önhipnózis diétának ez a három alappillére:

1. Akarnod kell a dolgot (a fogyást).

2. Hinned kell, hogy lehetséges.

3. Számítanod kell az eredményre.

Tested valóra váltja mindazt, amiben hiszel, és a hited fogja mozgatni a cselekedeteidet, a döntéseidet. Fontos, hogy a motivációnak nem az ételekre vagy az evésre, hanem az ideális testsúlyodra, az egészséges, energikus és sugárzó testre kell vonatkoznia. Örök mondás, hogy amiben hiszel, az tud csak megvalósulni. Az elvárás pedig nagyon erőteljes dolog. A tökéletes testsúly eléréséhez és megtartásához is szükség van rá.

Mit tegyek? Mit egyek?

Természetesen nem arról van szó, hogy egész nap sült krumplit és fagyit eszel, mégis fogyni fogsz. Elméletben ez is lehetséges lenne, ám a fogyás nem különválasztható az egészségtől, a test megfelelő táplálásától. Viszont a jó hír az, hogy amint beprogramoztad magad egy új hitrendszerre, amint képes vagy elhinni és elvárni azt, hogy a tested fogyásnak induljon, automatikusan kevesebb és egészségesebb ételt fogsz kívánni. Megszűnnek az érzelmi evésrohamok, a bűntudat és az önvád, és helyébe lép az étel élvezete, a mozgásra való igény és az élet szeretete.

A cikk folytatását elolvashatod a Wellness magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X