Főoldal > DIÉTA > Veszélyes étel – veszélyes élet?

Veszélyes étel – veszélyes élet?

0

Írta: and

Változtass nézőpontodon! A bevásárlás mindig tudatos tervezéssel kezdődik, így hétvégenként szánj időt arra, hogy előre átgondold a jövő heti étrendet. Ez alapján el tudod készíteni a bevásárlólistát, és heti egyszeri vásárlással beszerezhetsz mindent, amire a következő héten szükséged lehet – mondja Győrfi Mariann táplálkozási tanácsadó.  A zöldségek, gyümölcsök frissen tartásához jó szolgálatot nyújtanak a vákuumos […]

Változtass nézőpontodon!

A bevásárlás mindig tudatos tervezéssel kezdődik, így hétvégenként szánj időt arra, hogy előre átgondold a jövő heti étrendet. Ez alapján el tudod készíteni a bevásárlólistát, és heti egyszeri vásárlással beszerezhetsz mindent, amire a következő héten szükséged lehet – mondja Győrfi Mariann táplálkozási tanácsadó.  A zöldségek, gyümölcsök frissen tartásához jó szolgálatot nyújtanak a vákuumos ételtartók, így akár a salátát is beszerezheted egy héttel előre. Amennyiben időd engedi, hétvégén megfőzhetsz egy-két ételt teljesen, vagy félig, majd lefagyaszthatod, melyet a következő héten csak elő kell venned és pillanatok alatt befejezheted.
Szakértőnk véleménye szerint így sokkal egyszerűbben tarthatod magad az egészséges táplálkozáshoz. Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, és igyekezz az évszaknak megfelelő gyümölcsöket, zöldségeket előnyben részesíteni. Egy szombat délelőtti piacolás akár kellemes program is lehet, így nem kényszerként éled meg.

Mitől bio a bio?

Bionak azt a terméket nevezzük – mondja szakértőnk – mely ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen rovarirtószert, növényvédőszert, műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A részben vagy teljesen feldolgozott bio élelmiszerek előállítása során a gyártók olyan alapanyagokat használnak, melyek megfelelnek a fenti kitételeknek. A bio hús, illetve állati eredeti bio élelmiszer esetében az állatokat bio növényekkel kell etetni, illetve semmilyen hozamnövelő gyógyszeres kezelést nem kaphatnak.

veszelyesetel2.jpg ()Ránézésre ugyan nem tudod megállapítani, hogy egy répa bio vagy sem, de tehetsz annak érdekében, hogy valóban bioterméket vásárolj! A hazai bio piacokon az ellenőrzések folyamatosak, az előírások szigorúak és minden termelőnek be kell tartani az erre vonatkozó szabályokat. Az évek óta bio termesztéssel foglalkozókat minden szombaton megtalálhatod a piacokon, és biztos lehetsz abban, hogy tőlük valódi bioterméket vásárolsz.

 A tej élet, erő, egészség?

Szakértőnk a tej túlzott vagy rendszeres fogyasztását senkinek sem javasolja. A legújabb kutatások szerint párhuzam vonható a tej-, tejtermékfogyasztás és a nőgyógyászati rákos megbetegedések között. Mindazonáltal figyelembe kell venned, hogy a savanyított termékek – joghurt, kefir – a kifejezetten egészséges táplálékok közé sorolhatóak, fogyasztásuk ajánlott, és nem a kálcium, hanem a jótékony bélbaktériumok miatt. Ha néha megiszol egy pohár tejet, vagy megeszel egy szelet sajtot, nem történhet nagy tragédia, de inkább a kefir napi fogyasztását részesítsd előnyben!  

Wellness Cafe tipp:
Készíts saját kezűleg joghurtot! A házi tejet forrald fel, hűtsd langyosra, majd keverj egy liter tejhez kb. 3 evőkanálnyi joghurtot.  Várd meg, amíg a tejből joghurt lesz, és már fogyaszthatod is a finom, egészséges ételt!



Vaj vagy margarin?

Ha mindkettőt szereted, az egészséges táplálkozás szellemében inkább a vajat használd az étkezésben. Ennek legfőbb oka – mondja Győrfi Mariann – hogy a margarinban szinte semmilyen természetes anyag nem található, a hidrogénezett növényi zsír sem tesz jót a szervezetnek. Főzéshez vagy sütéshez használj hidegen sajtolt növényi olívaolajakat, illetve a piacokon fellelhető dió-, szőlőmag-, búzacsíra-, tökmag-, mogyoró-, napraforgó-, lenmag-, vagy szezámmagolajat.

Ne feledkezz meg az állati zsiradékokról sem –  a libazsír az, ami mérsékelt fogyasztásra alkalmas. Táplálkozásod során vedd figyelembe, hogy zsiradékra igenis szüksége van a szervezetednek, hiszen a zsírban oldódó vitaminok csak akkor tudnak felszívódni, ha jó minőségű zsiradékot is eszel.

Húsfüggő vagy?

Nem kell lemondanod a húsról, ám mindenképpen csökkentened kell mennyiségét heti egy-két adagra. Kerüld a felvágottakat, a töltelékárukat, a füstölt termékeket, illetve a túl sok zsírt tartalmazó húsféléket, vörös húsokat. Egyél helyettük bio háztáji csirkét, pulykát, vagy tengeri halakat.
A húsféléket elsősorban főzve, párolva, sütőben sütve fogyaszd, és kerüld a bő olajban, panírban, vagy a grillezés során megégett, túl sötétre sült húsokat.

A kenyér egészségtelen?

A gabona fogyasztása a kifejezetten ajánlott kategóriába tartozik – mondja szakértőnk. A teljes értékű gabona vitamin- és ásványi anyag tartalma kiemelkedően magas, főleg ha bio termesztésű gabonáról van szó. Teljes őrlésű liszten a hántolás nélküli, teljes gabona őrlését értjük, mely tartalmazza a csírát és héjat is, teljes gabona pedig a hántolatlan gabona, mint például a barnarizs.

Csak a teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a vitaminokat és ásványi anyagokat, ezek nagy része ugyanis a csírában és héjban található. A gabona héjrésze pedig a korpát adja, mely lassítja a felszívódást, beindítja a bélműködést, és tisztítja a bélrendszert.
Vezesd be a konyhába a tönkölyt, az ősi magyar búzafajtát, mely könnyebben emészthető, magas vitamin- és ásványi anyag tartalmú, és alacsony a gluténtartalma.

Kerüld az élesztő fogyasztását, különösen, ha Candida gombával küzdesz. Az élesztő fogyasztása ugyanakkor egyáltalán nem ellenjavallt, sőt, magas vitamintartalma miatt nyugodtan lecsíphetsz néha belőle egy darabot, és akár nyersen is elfogyaszthatod.

Iktasd ki étrendedből a cukrot!

Cukorra egyáltalán nincs szüksége a szervezetednek, legfeljebb a lelkednek! A cukor üres kalória, vitamin- és ásványi anyag tartalma nulla. A közhiedelemmel ellentétben a méz sajnos ugyanúgy megdobja a vércukorszintet, mint a cukor, ám a mézben vitaminok és ásványi anyagok garmadája található, így használhatod a cukor alternatívaként.
Szerencsére ma már egyre több egészséges cukorpótló sorakozik az üzletek polcain, melyek jellemzően bioboltokban kaphatóak. Ilyen helyettesítő termék például a xilit, a stevia, a nyírfacukor, a rizsszirup, a melasz, vagy az árpamaláta szirup.

Bánj csínján a barnacukorral! A barnacukrok közül létezik olyan, ahol a cukorrépából készült fehér cukrot színezik „vissza” barnacukorrá, éppen ezért ne barnacukrot, hanem nádcukrot válassz, ami bőségesen tartalmaz szervezeted számára létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: mariann.gyorfi@gmail.com

Kíváncsi vagy, hány kalóriát viszel be a különböző finomságokkal? Tudd meg ételkalkulátorunk segítségével!

Mennyi mozgás kell a kalóriák “semlegesítéséhez”? Mozgáskalkulátorunk segít kiszámolni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X