Főoldal > DIÉTA > Így táplálkozz a stressz ellen!

Így táplálkozz a stressz ellen!

0

Írta: and

Mit tesz velünk? A hosszú időn át tartó, mindennapos stressz komolyan megdolgoztatja a szervezetet. A hatalmas megterhelés gyengíti az immunrendszert, így fogékonnyá tesz a mindennapos betegségek iránt, mint a nátha és az influenza. A szervezet ebben a helyzetben sokkal gyorsabban használja el a tápanyagokat, amiket nagyon fontos pótolni, mert súlyos betegségeket okozhat a hiányuk. Aki […]

Mit tesz velünk?

A hosszú időn át tartó, mindennapos stressz komolyan megdolgoztatja a szervezetet. A hatalmas megterhelés gyengíti az immunrendszert, így fogékonnyá tesz a mindennapos betegségek iránt, mint a nátha és az influenza. A szervezet ebben a helyzetben sokkal gyorsabban használja el a tápanyagokat, amiket nagyon fontos pótolni, mert súlyos betegségeket okozhat a hiányuk. Aki hosszú ideig feszültségben tölti mindennapjait, nagyobb valószínűséggel kap szélütést és emelkedik a szívbetegségek kockázata.

Olvass tovább! :
Így marad csúcsformában a fiatal színésznő
Így harcolj a téli depresszió ellen
Nézd meg Karácsony rovatunkat!
Könnyű, ötletes szépségtippek a konyhából
Ezt edd, és néhány percen belül csökken az étvágyad!

Tünetek, amikre oda kell figyelni!

A stressz hat a testre, az elmére, az érzelmekre és a viselkedésre is, így nagyon sokféle tünetet okozhat. – enyhébbeket és súlyosabbakat egyaránt. Leggyakoribbak a nyak-, fej-, és derékfájás, az alvás közbeni fogcsikorgatás, gombócérzés a torokban, remegés, vagy az ideges, sűrű pislogás. Az előbbieknél jóval komolyabb tünetek és betegségek is kialakulhatnak, mint a magas vérnyomás, a migrén, az irritábilis bél szindróma, és gyomorfekély.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni a pszichés jeleket sem. Megromlott koncentrálóképesség, szorongás, ingerültség, fásultság mind a stressz betegség tünetei lehetnek.

stresszellen2.jpg ()A stresszcsökkentő bevásárlólista

A B-vitaminok az egyik legfontosabb stresszűzők. Segítenek az energiák felszabadításában, és megőrzik az idegrendszer egészségét, javítják működését.

Forrásai:
– zöldségfélék, burgonya, hüvelyesek, friss gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, olajos magvak, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonafélék
– tojás, tejtermékek
– tenger gyümölcsei, sovány húsok, máj, vese, szárnyasok

A C-vitamin nagyon fontos a fertőzések leküzdésében. Segít megőrizni és rendbe hozni immunrendszerünk működését.

Forrásai:
– friss gyümölcsök, mint a citrusfélék, gyümölcslevek, friss zöldségek, mint a paprika

A cink szintén a fertőzésekkel szemben nagyon fontos ásványi anyag. Fokozza az immunrendszer helyes működését, hogy ellenálljon a betegségeknek.

Forrásai:
– máj, vörös húsok, tenger gyümölcsei
– tejtermékek
– teljes kiőrlésű gabonafélék

Nagyon fontosak az összetett szénhidrátok, melyek energiával látják el szervezetünket, nem engedik, hogy kimerüljön, valamint nyugtató hatásúak.

Forrásai:
– rizs, hüvelyesek, gabonapehely
– kenyér, tészta
– burgonya

Amire feltétlenül figyelj oda!

A nap legfontosabb étkezése a reggeli. Ha úgy kezdesz neki a munkának, vagy a napi teendőknek, hogy nem adod meg szervezetednek az induláshoz szükséges tápanyagokat, nagyon hamar ki fogsz fáradni, és sokkal hamarabb feszülté válsz majd. A megfelelő reggelivel megalapozhatod az egész napot. Ez tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket, zabkását, friss gyümölcsöket és joghurtot. Ezek az alap tápanyagok segítenek majd, hogy az egész napod sokkal jobban teljen.

Az alkoholfogyasztás növeli a stressz lehetőségét, mivel rontja az alvás minőségét,  ez már felkeléskor fáradttá, kimerültté tesz, ami a nap folyamán csak tovább romlik, akármit is teszel ellene.

Bár a nikotin kezdetben serkenti az agyat, később inkább depresszióssá tesz. Dohányosoknál a máj gyorsabban fogyasztja el a tápanyagokat, főleg a B- és C-vitamint, melyek nagyon fontosak a mindennapokban.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X