Főoldal > DIÉTA > Készíts egészséges nassolnivalókat!

Készíts egészséges nassolnivalókat!

egészségeselkészítésnassolásrecept
0

Írta: and

Házi müzliszelet 18 dkg sótlan vaj14 dkg méz25 dkg barna cukor35 dkg zabpehely1 kávéskanál őrölt fahéj Ízlésed szerint tehetsz bele diót, mogyorót, mandulát, szezámmagot, tökmagot, mazsolát és más aszalt gyümölcsöket. Olvaszd fel a vajat, majd lassan kevergetve öntsd bele a mézet. Ha teljesen elkeveredett, add hozzá a cukrot is. Ezt kis lángon melegítsd addig, amíg […]

Házi müzliszelet

18 dkg sótlan vaj
14 dkg méz
25 dkg barna cukor
35 dkg zabpehely
1 kávéskanál őrölt fahéj

Ízlésed szerint tehetsz bele diót, mogyorót, mandulát, szezámmagot, tökmagot, mazsolát és más aszalt gyümölcsöket.

Olvaszd fel a vajat, majd lassan kevergetve öntsd bele a mézet. Ha teljesen elkeveredett, add hozzá a cukrot is. Ezt kis lángon melegítsd addig, amíg a cukor fel nem olvad benne. Ha felolvadt, körülbelül 2 percig forrald, hogy besűrűsödjön. Ezután keverd bele a többi hozzávalót, amit összeválogattál. Az elkészült masszát nyomkodd egy sütőpapírral kibélelt kisebb méretű tepsibe. Körülbelül 170 fokon, 15 percig kell sütni. Ha megsült, borítsd ki, majd ha teljesen kihűlt, vágd fel kockákra.

shutterstock_52656529.jpg ()Mézes-zabpelyhes süti

15 dkg zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 zacskó sütőpor
12,5 dkg margarin
12,5 dkg méz
fél citrom héja
1 marék darált dió

Keverd össze a lisztet, a zabpelyhet és a sütőport. Ehhez add hozzá a reszelt citromhéjat, a mézet és a diót. Alaposan gyúrd össze, hogy egy sima tésztát kapj. Formálj kis golyókat a kezeddel, majd lapítsd ki ezeket körülbelül fél centiméter vastagságú tallérokká. Helyezd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sütőt melegítsd elő 170 fokra, így süsd 8-10 percig a süteményeket. Ha szereted, a dió mellé bármilyen más olajos magvat is tehetsz a tésztába.

Müzlis keksz

12 dkg margarin vagy vaj
50 dkg darabos müzli, bármilyen ízesítésű
2 tojás
1 tojás sárgája
10 dkg méz
fél zacskó sütőpor

A müzlit forgasd bele a felolvasztott vajba. Várd meg, míg kissé lehűl, keverd bele a többi hozzávalót is, majd alaposan dolgozd össze. Egy nagyobb méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral. A masszából vegyél ki egy púpozott teáskanálnyit, majd vizes kézzel formálj belőle golyókat, és tedd a tepsibe. Kanállal nyomkodd le, hogy kis, lapos tallérokat kapj. Folytasd ezt a műveletet, míg elfogy a tészta. Körülbelül 175 fokon süsd őket, 10-15 percig, de vigyázz nehogy túlsüljön, mert akkor nagyon kemény lesz. Ha gyümölcsös müzlit használsz, tehetsz bele durvára aprított diót, mogyorót vagy mandulát is.

Kókuszos nasi

30 dkg teljes kiőrlésű liszt
4 dkg bármilyen korpa
6 dkg kókuszreszelék
kis kanál szódabikarbóna
fél zacskó sütőpor
20 dkg barna cukor
10 dkg margarin
tej

Egy tálban keverd össze a lisztet, a korpát, a kókuszreszeléket, a szódabikarbónát és a sütőport. A nem túl hideg margarint törd bele a keverékbe, és kézzel alaposan dolgozd el. A kész tésztamorzsát néhány kanál tejjel lazítsd úgy, hogy nem túl puha, nyújtható állagú legyen. Szaggathatod különböző formákkal is, de készíthetsz egyszerű kerek kekszeket is. Ehhez a tésztát 2-3 részre kell osztanod. Egyenként formálj belőlük hengereket, amiket majd szorosan alufóliába tekersz. Ha kész vagy, tedd a hűtőbe kb. fél órára, majd csomagold ki, és vágd fel őket fél centiméter széles tallérokra. Körülbelül 175 fokon süsd 10 percig.

Alaprecept kekszhez

20 dkg margarin
20 dkg méz
20 dkg teljes kiőrlésű liszt

Ezt az egyszerű alapreceptet ízesítheted bármivel, amihez kedved van. Tehetsz bele kókuszt, különböző magokat, diót, mogyorót vagy akár aszalt gyümölcsöket is. A tésztát tedd hűtőbe, majd formázz belőle tallérokat. Közepes hőmérsékleten süsd kb. 10 percig.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X