Főoldal > DIÉTA > Diétázz a magas koleszterinszint ellen!

Diétázz a magas koleszterinszint ellen!

diétaéletmódváltáskoleszterinkoleszterinszint
0

Írta: and

Ha valaki meghallja, hogy magas a koleszterinszintje, rögtön azt kérdezi, hogy most ő szívinfarktus fog kapni? Bizony a szív-, és érrendszert károsító magas koleszterinszintnek nincsenek elsődleges tünetei, így igen alattomosan alakul ki. Mi is a koleszterin? A vérben található egyik lipid fajta. A sejthártyák, a szteroid hormonok, az epesavak nélkülözhetetlen alkotóeleme, tehát a szervezetünk számára […]

Ha valaki meghallja, hogy magas a koleszterinszintje, rögtön azt kérdezi, hogy most ő szívinfarktus fog kapni? Bizony a szív-, és érrendszert károsító magas koleszterinszintnek nincsenek elsődleges tünetei, így igen alattomosan alakul ki.

Mi is a koleszterin?

A vérben található egyik lipid fajta. A sejthártyák, a szteroid hormonok, az epesavak nélkülözhetetlen alkotóeleme, tehát a szervezetünk számára szükséges. A szervezet koleszterin mennyiségének egy részét megesszük, de tudnunk kell róla, hogy a máj, és a vékonybél is termeli. A magas koleszterin vagy hyperkoleszterinémia lehet genetikai hiba, és lehet táplálkozási hiba is. Szövődményként jelentős lehet az infarktus kialakulása. Legkorszerűbb vizsgálati eljárás az ún. coronária CT, mellyel a szívkoszorús ereit lehet gyorsan, fájdalommentesen vizsgálni! A vérben az elfogadható összkoleszterin érték felső határa: 4,8-5,2 mmol/l.

koleszterin2.jpg ()Nagyon fontos, hogy a magas koleszterinszint, gyógyszeres és étrendi terápiát igényel. Társulhat a cukorbetegséghez, köszvényhez, krónikus vesebetegségekhez, alkoholfogyasztáshoz, csökkent pajzsmirigyműködéséhez, terhességhez, és menopauzához is társbetegségként. A gyógyszeres terápia előtt – ha mód van rá – akár negyed-, vagy fél évig is lehet dietetikus által személyre szabott étrenddel, életmód változtatással, és sporttal segíteni a vér koleszterin szintjének csökkentését! Az étrend célja a megemelkedett koleszterinszint csökkentése, egyidejűleg az ún. “jó koleszterin” HDL- szint növelése.

Nézzük, min változtassunk!

Csökkenteni szükséges:
 a vaj, és a zsíros tej-, tejtermékek, és a zsírban gazdag húsokat

Kiválthatók, helyettesíthetők a csökkentett alapanyagok:
a zsírszegényebb tej-, tejtermékekkel, és húsokkal!
Ezt a nyersanyagok válogatásával érhetjük el, azaz amikor vásárolni megyünk, a light termékeket vegyük meg (light sajtok, zsírszegény túró-, tej-, joghurt), és a fehér húsokat (csirke-, pulykamell, halak) válasszuk.

Fontos a zsírszegény ételkészítési módok bevezetése a mindennapokban, pl.: főzés, gőzölés, fóliában, sütőzacskóban való sütés, de fűszereket használhatunk bátran.

Az alábbi alapanyagok beiktatásával az elfogyasztott koleszterin megkötése és felszívódás nélküli kiürítése elősegíthető: zöldségek, gyümölcsök, korpák, korpás vagy teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, péksütemények, tészták, lisztek!

Egyebekben pedig mindenkinek javasolt, hogy legalább 2 évente, de a családi halmozódás esetén évente kérje meg orvosát, hogy küldje el vérvételre, ahol a vérzsírokat is ellenőriztethetik!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X