Zsírégető zöldségek A levesek elkészítéséhez válassz olyan szezonális alapanyagokat, amelyek közismerten zsírégetők. Ilyen a paradicsom, a káposzta, az uborka, a zeller és a paprika, amelyek rengeteg értékes vitamint tartalmaznak, serkentik az anyagcserét és az emésztést, így a nyári fogyókúra nélkülözhetetlen elemei. A spanyolok kedvence – Gazpacho Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 1 kis fej hagyma, […]
Zsírégető zöldségek
A levesek elkészítéséhez válassz olyan szezonális alapanyagokat, amelyek közismerten zsírégetők. Ilyen a paradicsom, a káposzta, az uborka, a zeller és a paprika, amelyek rengeteg értékes vitamint tartalmaznak, serkentik az anyagcserét és az emésztést, így a nyári fogyókúra nélkülözhetetlen elemei.
A spanyolok kedvence – Gazpacho
Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 1 kis fej hagyma, 1 uborka, 6 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál balzsamecet, 1 zöldpaprika, 3 evőkanál olívaolaj, só, bors, chili paprika és ízlés szerint pirítós.
A zöldségeket mosd meg, a paradicsomokat forrázd le, húzd le a héjukat és hámozd meg őket. Az uborkát, a hagymát és a paprikát vágd apró kockákra. Turmixold össze az egészet, add hozzá az olívaolajat, a balzsamecetet, a fokhagymát, ízlés szerint sózd, borsozd, majd öntsd fel kb. 7 dl hideg vízzel és keverd össze az egészet. A leves hűtve finom, a tetejét megszórhatod egy kevés chilivel, pirítóssal, és extra feltétként díszítheted paradicsommal, uborkával vagy hagymával.
Az olaszok kedvence – Paradicsomleves
Hozzávalók: 30 dkg érett paradicsom, 1 kaliforniai paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 liter húsleves alaplé, 0,5 dl olívaolaj, bors, rozmaring, oregánó.
Egy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, a felaprított hagymát pirítsd meg, majd keverd hozzá a péppé zúzott fokhagymát és a kockára vágott paprikát. A paradicsom héját könnyebben lehúzod, ha előtte leforrázod, ezután vágd apró kockára és tedd a serpenyőbe. Öntsd hozzá a húsleves alapot, majd pár percig forrald jól össze a hozzávalókat. Turmixold le egészet, végezetül ízesítsd a fűszerekkel. A leves tetejére tehetsz reszelt parmezánt, fokhagymával megkent pirítóst vagy friss petrezselymet.
A franciák kedvence – Hagymaleves
Hozzávalók: 1 liter húsleves alaplé, 3 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 4 dkg vaj, fehérbors, szerecsendió, reszelt ementáli sajt.
A vöröshagymát és a fokhagymát vágd egészen apróra, majd vajon párold meg. Szórj a tetejükre lisztet, majd öntsd fel a húslevessel és lassú tűzön folyamatosan kevergesd. Mielőtt a hozzávalók teljesen megfőnének, szórd hozzá a fűszereket, és forralj rajtuk még egyet. A levest gazdagíthatod reszelt ementálival és pirított kenyérdarabokkal is.
A bolgárok kedvence – Tarator
Hozzávalók: 450 gramm natúr joghurt, 1 kis pohár tejföl, 1 kígyóuborka, só, valamint ízlés szerint olívaolaj, fokhagyma, kapor, vörösborecet.
A nyers uborkát vágd fel kockákra és sózd meg. A joghurtot keverd össze a tejföllel, tedd bele a fűszereket, pár csepp vörösborecetet, majd helyezd bele a kockára vágott kígyóuborkát. A keveréket hígítsd fel 1 tejfölös pohár hideg vízzel és tálalás előtt legalább 1 óráig tartsd hűtőben, hogy eléggé hideg legyen. Ha szeretnéd egy kicsit megbolondítani az ízeket, a leves tetejére hinthetsz durvára tört diót is.
A mi kedvencünk – Avokádóleves
Hozzávalók: 2 db avokádó, 750 ml tyúkhúsleves, 100 ml tejszín, 100 ml száraz Sherry, fehérbors, só, citromlé.
Az avokádót tisztítsd meg, távolítsd el a magját, emeld ki a húsát és az egyiket locsold meg pár csepp citromlével, majd tedd félre. A másik avokádót kockázd fel, közben a húslevest forrald fel. A kockára vágott avokádót a tejszínnel és a száraz Sherry-vel turmixold össze, majd öntsd a meleg (nem forró) leveshez. Fűszerezz ízlésed szerint, majd a félrerakott avokádóból készült kockákkal díszítsd a levest. Hidegen isteni!