A csirke kiváló alacsony zsírtartalmú, sovány fehérjeforrás, azonban néhány kedvenc csirkeételünk túl zsíros vagy túl sok mártást tartalmaz ahhoz, hogy egészséges legyen. Az alábbi, csirkéből készült ételeket érdemes elkerülnöd, helyette válaszd a szuperegészséges és ízletes változatokat! Rántott csirke Talán nem meglepő, hogy a rántott csirke nem egy has- és fenékkímélő étel. A kérdés az, hogy […]
A csirke kiváló alacsony zsírtartalmú, sovány fehérjeforrás, azonban néhány kedvenc csirkeételünk túl zsíros vagy túl sok mártást tartalmaz ahhoz, hogy egészséges legyen. Az alábbi, csirkéből készült ételeket érdemes elkerülnöd, helyette válaszd a szuperegészséges és ízletes változatokat!
Rántott csirke
Talán nem meglepő, hogy a rántott csirke nem egy has- és fenékkímélő étel. A kérdés az, hogy mennyire rossz a helyzet? Mondhatjuk, hogy elkeserítő, ugyanis egy szelet rántott csirkemell 7 gramm telített zsírt tartalmaz, ami már önmagában a felét teszi ki a napi ajánlott telített zsír bevitelnek.
Nevetségesen egészséges variáció: Ahhoz, hogy ne kelljen lemondanod a sült csirkéről, azonban evés után az öved szorításán se kelljen engedned, próbáld ki ezt az adagonként 200 kalóriát (5,6 g zsír, 6,4 g szénhidrát, 28,2 g fehérje mellett) tartalmazó csirkereceptet:
Hozzávalók 4 adaghoz:
(Elkészítési idő: 45 perc)
Fél csésze író
Fél csésze zsemlemorzsa
Fél csésze teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
Fél teáskanál paprika
1 teáskanál őrölt fekete bors
Fél teáskanál szárított kakukkfű vagy zsálya
1 evőkanál darált, friss petrezselyem
Só (ízlés szerint)
4 bőrtelen, egész csirkecomb
Tegyél a sütőrácsra sütőpapírt, majd tedd félre. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Rakd az írót egy mély tálba. Helyezd a zsemlemorzsát egy lapos tányérra. Egy kisebb edényben vagy csészében keverd össze a paprikát, a borsot, a kakukkfüvet vagy a zsályát a petrezselyemmel és a sóval. Adj hozzá egy teáskanálnyit a zsemlemorzsa keverékből, a többit pedig keverd el az íróval. Forgasd meg a csirkedarabokat az írós masszában, majd görgesd meg őket a zsemlemorzsában. Ezután rakd a csirkedarabokat az előkészített sütőrácsra. Süsd 15 percig, majd fordítsd meg a csirkét. Süsd megint 15 percig, vagy ameddig aranybarna nem lesz.
Csirkesaláta
Mivel a legtöbb saláta tocsog a telített zsírban gazdag majonézben, a legtöbb csirkesalátának még csak esélye sincs arra, hogy egészséges legyen. Egyes variációk pedig adagonként akár a napi ajánlott telített zsírbevitel 50%-ánál is többet tartalmaznak a szívre káros transz zsírokból.
Nevetségesen egészséges variáció: Ez a csirkesaláta light majonéz, zeller, mogyoróhagyma és szőlő hozzáadásával készül, így pedig egy értékes tápanyagokban gazdag, ízletes és ropogós főételt kapunk.
Hozzávalók 2 adaghoz:
(Elkészítési idő: 5 perc)
(Adagonként 226 kalóriát, 8,2 g zsírt, 9.6 g szénhidrátot, és 27,5 g fehérjét tartalmaz)
2 szelet főtt, apróra vágott csirkemell
Fél csésze apróra vágott zeller
Fél apróra vágott mogyoróhagyma
2 evőkanál light majonéz
Só és bors
Fél csésze mag nélküli piros szőlő
2 darab római salátalevél
Keverd össze egy tálban a csirkét, a zellert, a mogyoróhagymát és a majonézt, majd ízlés szerint sózd és borsozd meg. Ezután óvatosan keverd bele a szőlőt. Öntsd a masszát a salátalevelekbe és tekerd fel őket.