Eláruljuk, hogy mit kell tenned, kanálról-kanálra… Emlékszel még a kilencvenes évek legnépszerűbb fogyókúra őrületére, a káposztaleves diétára? Szinte minden családban volt valaki, aki kipróbálta a tiszavirág életű karcsúsodást. Bár a káposztából és különféle zöldségekből készült levesből bármennyit lehetett enni, mégis kevesen bírták végigcsinálni a 7-21 napos kúrát. Ez nem is csoda, hiszen kevés ennél unalmasabb […]
Eláruljuk, hogy mit kell tenned, kanálról-kanálra…
Emlékszel még a kilencvenes évek legnépszerűbb fogyókúra őrületére, a káposztaleves diétára? Szinte minden családban volt valaki, aki kipróbálta a tiszavirág életű karcsúsodást. Bár a káposztából és különféle zöldségekből készült levesből bármennyit lehetett enni, mégis kevesen bírták végigcsinálni a 7-21 napos kúrát. Ez nem is csoda, hiszen kevés ennél unalmasabb diéta létezik, ráadásul kiegyensúlyozatlan táplálkozáshoz is vezet. Orvosok és dietetikusok is felemelték a szavukat a hasonló, rövid idő alatt gyors fogyást ígérő, egyoldalú diéták ellen. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az otthon készült, alacsony zsírtartalmú, változatosan elkészített levesek egészségesek, és ha okosan esszük, még fogyasztanak is.
Miért jó a leves?
A „levesezés” az egyik legkiválóbb fogyókúrás módszer. Számos előnye van: sokat ehetsz belőle, mégis kevés kalóriát tartalmaz, remek folyadékpótló és átmelegít a hideg őszi napokon. A leves hamar eltelíti a gyomrodat, és nem leszel éhes. Főzhetsz belőle nagy adagot, aminek a felét nyugodtan le is fagyaszthatod. Nyugodtan viheted a munkahelyedre is, hiszen pikk-pakk felmelegítheted az egészséges ebédedet.
Hogyan fogyhatsz a levesektől?
Tanulmányok bizonyítják, ha az ebédet egy tál levessel kezdjük, utána húsz százalékkal kevesebbet eszünk a főételből. Ráadásul a kevés kalóriát tartalmazó levesek nemcsak az éhségedet csillapítják, hanem vitaminokkal és ásványi anyagokkal töltik fel a szervezetedet. Ha belekezdesz az egy hónapos leves diétába, akkor a kúra első hetében a főétel előtt egyél meg egy tál vegyes zöldséglevest. A levesben ne legyen se rántás, se olaj. Az ezt követő három hétben a főétkezésre csak levest fogyassz! Figyelj arra, hogy változatosan készítsd el a leveseidet! A fantáziádnak ne szabjon határt semmit! A levesben lehet szezonális vagy fagyasztott zöldség, sovány hús vagy hal, tojás, illetve gyümölcs is. Ízesítésként rakhatsz bele natúr joghurtot, sőt akár túrót is!
Ha kifogysz az ötletekből, remek recepteket találhatsz a következő oldalakon:
http://www.otletkonyha.hu/levesek/zoldseglevesek/1/
http://margusz.hupont.hu/14/dietas-levesek
http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/levesek?gclid=CPPKxsryqKwCFelXmAod6GMmAg
Tabu levesek
A kúra alatt mindenképpen kerüld a levesporokat, illetve a kész leveseket. Ezek gyakran tartalmaznak egészségtelen transz zsírokat, tartósítószereket és mesterséges ízfokozókat. Ha fogyni akarsz, akkor kerüld a tejszínnel készülő és vörös húskockáktól hemzsegő leveseket! Levesbetétként soha ne használj tésztát! Ha sikerül az egy hónapot végigkanalaznod, jutalmad legalább egyel kisebb ruhaméret, és mínusz 3-5 kg lehet…