Főoldal > DIÉTA > Hagyományos karácsonyi menü egészségesen

Hagyományos karácsonyi menü egészségesen

karácsonyi menüreformkonyhawellness étel
0

Írta: and

Egy kis leleményességgel azonban megváltoztathatjuk a recepteket, hogy egészségesebb, kalóriaszegényebb ételek kerüljenek az ünnepi asztalra. Az alábbi receptekből ugyanolyan finom karácsonyi menüt készíthetünk, mint amilyenre gyerekkorunkból emlékszünk, csak zsírszegényebben, fehér liszt és cukor felhasználása nélkül. Halászlé Hozzávalók:haldarabkák és halszeletek1 közepes hagyma3 evőkanál paradicsomsűrítmény1 kiskanál tönköly- vagy zabpehelyliszt15 dkg zöldborsófűszerek: babérlevél, petrezselyem, pirospaprika, babérlevél és bors […]

Egy kis leleményességgel azonban megváltoztathatjuk a recepteket, hogy egészségesebb, kalóriaszegényebb ételek kerüljenek az ünnepi asztalra.

Az alábbi receptekből ugyanolyan finom karácsonyi menüt készíthetünk, mint amilyenre gyerekkorunkból emlékszünk, csak zsírszegényebben, fehér liszt és cukor felhasználása nélkül.

Halászlé

Hozzávalók:
haldarabkák és halszeletek
1 közepes hagyma
3 evőkanál paradicsomsűrítmény
1 kiskanál tönköly- vagy zabpehelyliszt
15 dkg zöldborsó
fűszerek: babérlevél, petrezselyem, pirospaprika, babérlevél és bors

Elkészítése:
A haldarabokat az alap léhez felforraljuk, hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomsűrítményt és a fűszereket. Egy kevés tönkölylisztet vízzel elkeverünk, besűrítjük vele a levet. Felforraljuk, majd fél óráig főzzük. Ezután átpasszírozzuk és beletesszük a zöldborsót is. Amikor belepuhul, a halfiléket is belerakjuk. Negyed óra alatt készre fő.  Hogy a reform jellegét ne rontsuk el, tönkölypirítóssal fogyasszuk.

Töltött káposzta

Hozzávalók:
1 kg vágott savanyú káposzta
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fűszerek: pirospaprika, majoránna, bors, só
a rántáshoz: 3 evőkanál olívaolaj és 1 evőkanál zabpehelyliszt

Töltelékhez:
40 dkg darált sovány hús: legjobb a csirkemell, de pulykacomb is jobb, mint a sertéshús, vegetáriánusoknak szója
6 evőkanál zabpehely
1 tojás
1 doboz light tejföl
1 gerezd fokhagyma
fűszerek: pirospaprika, bors

kareves2.jpg ()

Elkészítése:
A tölteléket a hozzávalókból kikeverjük. Negyedóráig hagyjuk állni, hogy a zabpehely megduzzadjon. A káposztaleveleket a könnyebb felhajthatóság miatt fordítsuk úgy, hogy a vastag ér velünk szembe legyen. Mindegyik levél közepére helyezzük el a tölteléket, majd batyuvá formáljuk őket. A savanyú káposztát hagymával, fűszerekkel összekeverjük egy mély lábosban. Az alap tetejére elhelyezzük a töltelékeket, és annyi vizet engedjünk rá, hogy pont elfedje. 50 percig, tetővel leborítva, alacsony lángon főzzük. Néha rázzuk meg az edényt, hogy ne tapadjon le a káposzta, az elfőtt levet pedig pótoljuk. Ha eleget főtt, a kész tölteléket kivesszük, a bent maradt káposztát egészséges rántással (zabpehelyliszt és olívaolaj) besűrítjük. Néhány percig magába főzzük, majd visszahelyezzük a tölteléket is.

Diós bejgli

Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
30-40 dkg édesítő: sztívia vagy méz (akár vegyesen is)
2 dl olaj
búzacsíra

Töltelékhez:
70 dkg dió
10 db alma
citromhéj
áztatott mazsola
ízlés szerint sztívia

Elkészítése:
Egy keverőedénybe tegyük bele a tészta hozzávalóit és dolgozzuk össze. A vizet úgy adagoljunk fokozatosan hozzá, hogy gyúrható állagú tésztát kapjunk. Osszuk el 5 részre és hagyjuk egy órát állni. Közben elkezdhetünk dolgozni a tölteléken. Daráljuk le a diót és reszeljük le az almákat. Keverjük össze a töltelék alapanyagait is. Az állagot tetszés szerint alakíthatjuk az alma és a természetes édesítő arányát változtatva. Ha eleget pihent a tészta, nyújtsuk ki és szórjuk be búzacsírával, hogy a töltelék biztosan ne áztassa el a tésztát. Kenjük rá a tölteléket, tekerjük fel a bejglit. Előmelegített sütőbe rakva 30-40 percig süssük, míg szép aranybarna nem lesz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X