Főoldal > DIÉTA > Hangulatevő vagy? Így lehetsz úrrá rajta!

Hangulatevő vagy? Így lehetsz úrrá rajta!

csokilakásnasstakarítás
0

Írta:

Lazulj el étkezés közben! Az első és legfontosabb lépés a szó szerinti odafigyelés. Az emberek többsége sietve étkezik, vagy a tévét bámulva vacsorázik, amely oda vezet, hogy nem figyelnek sem az étel ízére, sem az evés szertartásosságára. Ilyenkor ráadásul a mennyiségeket is nehezebb kontrollálni: számos kutatás támasztotta már alá, hogy televíziózás közben nagyobb mennyiségeket vagyunk […]

Lazulj el étkezés közben!

Az első és legfontosabb lépés a szó szerinti odafigyelés. Az emberek többsége sietve étkezik, vagy a tévét bámulva vacsorázik, amely oda vezet, hogy nem figyelnek sem az étel ízére, sem az evés szertartásosságára. Ilyenkor ráadásul a mennyiségeket is nehezebb kontrollálni: számos kutatás támasztotta már alá, hogy televíziózás közben nagyobb mennyiségeket vagyunk hajlamosak magunkhoz venni. Tehát ha leülsz enni, kapcsolj ki mindent, és arra a negyed órára koncentrálj az ételre, az ízekre és aromákra.

Figyelj oda a mennyiségre!

Biztosan tapasztaltad már, hogy a túlzottan szigorú diéták egy „mindent vagy semmit” attitűdhöz vezetnek, hiszen ha napokig éhezteted magad, könnyen előfordulhat, hogy felfalod az egész hűtőt. Tehát ne sanyargasd magad, hanem inkább figyelj a mennyiségekre! Már számos élelmiszert lehet kisebb adagokra bontva megvásárolni, de ezt te magad is megteheted. Ha így, kiporciózva eszed meg az ételt, elkerülhető az éhségroham.

csokicikk.jpg ()Írj naplót!

Ha tüzetesebben megvizsgálod a napirendedet és az elfogyasztott ételeket, sokkal könnyebben megértheted a lelked és a szervezeted működését. Ennek legegyszerűbb módja, ha étkezési naplót vezetsz, és leírod, hogy mikor, mit ettél. Így látni fogod, hogyha például szigorú diétán vagy, és kihagyod a reggelit, a 11-kor elfogyasztott fánk nem más, mint a szervezeted éhségre adott természetes reakciója. Ugyanakkor az is fel fog tűnni, ha nem ilyen logikus okból kifolyólag, hanem egy csalódás miatt nyúlsz a frigóba egy triplacsokis fagyiért.

Takaríts ki!

Nem, most nem a porszívózásra az és ablaktisztításra gondolunk, hanem a hűtőszekrényre és a polcokra. Itt az alkalom, hogy minden egészségtelen és hizlaló dologtól megszabadulj – ha lehet, akkor ne a kukába dobd mindezeket, hanem add oda valamelyik barátodnak, vagy a rászorulóknak -, hiszen ez a legegyszerűbb módja a csábítás leküzdésének. Emellett az újrarendezés is fontos: minden egészséges ételt, zöldséget és gyümölcsöt tarts szem előtt, és ne dugd el a különböző rekeszekbe, így akárhányszor benyúlsz a hűtőbe, akaratlanul is ezeket ragadod meg először.

Sportolj!

Sokan abba a hibába esnek, hogy csak a fogyás érdekében kezdenek eszeveszett módon sportolni, amelytől hamar el is megy a kedvük, így pedig nem marad más, csak a csalódás. Ahhoz, hogy ennek az ellenkezőjét érjük el, érdemes elsőre valami kímélőbb mozgásformát találni – amelyben örömünket leljük -, és nem egy dupla spinning órán részt venni. Eredmény már így is elérhető, és ami fontosabb, a hangulatunk is jobb lesz tőle. Sport közben rengeteg endorfin szabadul fel a szervezetben, és egy órányi tornázás után elégedettség-érzés önti el az embert. Tehát itt az ideje, hogy hangulatodat ne egy tábla csokival, hanem sportolással dobd fel!

Hallgass vidám zenét!

Hiszed vagy sem, a zene az egyik legerősebb hangulatbefolyásoló életünkben. Kutatások során gyakran hallgattatnak a kísérleti alanyokkal szomorú zenét, ha azt akarják elérni, hogy komor hangulatba kerüljenek. Te ezt most megfordíthatod, és könnyen felvidíthatod magad playlisted újraírásával. Válogass össze olyan pörgős és vidám zenéket, amelyektől táncolni támad kedved, és hallgasd ezeket munkába menet, takarítás közben, vagy lefekvés előtt.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X