A szilveszteri partin elmaradhatatlanok a különböző falatkák, amelyek legtöbbje sajnos egészségtelen és kalóriadús. A magas cukortartalmú alkoholos italok mellett nehéz, zsírdús nasikkal terheljük tovább az emésztésünket – az új évet pedig ennek köszönhetően pár plusz kilóval kezdjük. Az alábbi ételek egészséges, mégis finom vendégváró ételek, amelyek után garantáltan mindenki dicsérni fogja a házigazdát. Próbáld ki […]
A szilveszteri partin elmaradhatatlanok a különböző falatkák, amelyek legtöbbje sajnos egészségtelen és kalóriadús. A magas cukortartalmú alkoholos italok mellett nehéz, zsírdús nasikkal terheljük tovább az emésztésünket – az új évet pedig ennek köszönhetően pár plusz kilóval kezdjük.
Az alábbi ételek egészséges, mégis finom vendégváró ételek, amelyek után garantáltan mindenki dicsérni fogja a házigazdát. Próbáld ki te is az alábbi egyszerű és gyorsan elkészíthető recepteket!
Olivás-fetás kenyérfalatka
Teljes kiőrlésű kenyeret vágj apró katonákra, tűzzél rá egy kocka fetasajtot és egy szem olívabogyót. Az így kapott falatkákat könnyű elkészíteni, nagyon finomak és valódi egészségbombák is. A teljes kiőrlésű kenyér felszívja az alkoholt, rost- és vitamintartalma miatt kiváló minőségű tápanyag. A fetasajt magas kalcium- és B12- vitamin tartalmú, ugyanakkor viszonylag alacsony a kalóriatartalma (260 kcal/100g). Az olívabogyó pedig gazdag létfontosságú telítetlen zsírsavakban, és még a martinihoz is passzol.
Túróval töltött paradicsom
A paradicsom tetejét levágjuk, és kibelezzük, hogy helyet csináljunk a tölteléknek. Zöldpaprikát, hagymát, túrót és zsírszegény sajtkrémet összekeverünk, majd az így kapott tölteléket kiskanállal a paradicsomba tesszük. A paradicsom kiváló antioxidáns, tisztítja a vért, ráadásul másnaposság ellen is hatásos, így még az új év első napján is falatozhatunk belőle. A túró magas biológiai értékű fehérje, alacsony zsírtartalmú, ráadásul könnyen emészthető, ami a túlterhelt májnak ilyenkor különösen fontos.
Zabpelyhes pogácsa
A szilveszteri vendégváró sós falatok közül nem hiányozhat a pogácsa, hagyományos változata szinte tápanyagmentes, ugyanakkor kalóriában és zsírban bővelkedik. Készítsük el az egészséges változatát! 60 dkg tönkölylisztet és 30 dkg zabpelyhet sóval és sütőporral összekeverünk. Ráöntjük az olívaolajat és a tejfölt. Jól összedolgozzuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a tetejét tojássárgájával bekenjük. Előmelegített sütőben a zabpehely miatt hamarabb megsül, mint a hagyományos.
Vöröslencse főzelék
A vöröslencse elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos barna lencséé. Mivel jóval puhább, nem kell előtte az áztatással bajlódni, ráadásul magától pürés állagúra fő, így nincs szükség az egészségtelen rántásra. Elég egy kicsit szétnyomkodni a lencseszemeket, ízesíteni mustárral, babérlevéllel, hagymával, borssal és máris kész a főzelék. Főzési ideje kb. 15 perc, így a készülődésre is több időnk marad. Könnyen emészthető fehérjét tartalmaz, ízletes, tápláló és laktató. Táplálékallergiások is ehetik, mert liszt- és tejmentes.