Főoldal > DIÉTA > Késői vacsi? Jöhet! Fogyj a harcosok diétájával!

Késői vacsi? Jöhet! Fogyj a harcosok diétájával!

0

Írta:

Te is úgy tudtad, hogy akkor fogyhatsz le a legkönnyebben, ha este 6 után már semmit sem eszel, vagy csak nagyon könnyű ételeket? És hogy többször kell enni keveset, érdemes jó alaposan bereggelizni, és este szénhidrátot fogyasztani a legnagyobb bűn? Mi is így gondoltuk eddig. Éljen az esti lakoma! Aztán jött Ori Hofmekler, aki ezeknek […]

Te is úgy tudtad, hogy akkor fogyhatsz le a legkönnyebben, ha este 6 után már semmit sem eszel, vagy csak nagyon könnyű ételeket? És hogy többször kell enni keveset, érdemes jó alaposan bereggelizni, és este szénhidrátot fogyasztani a legnagyobb bűn? Mi is így gondoltuk eddig.

Éljen az esti lakoma!

Aztán jött Ori Hofmekler, aki ezeknek a közismertté vált elveknek teljesen ellentmondó táplálkozást javasol, és ahogy az elmúlt évek bizonyítják, még igaza is lehet. Hofmekler jó ideig az izraeli hadseregben szolgált. Ott tűnt fel neki, hogy azokban az időszakokban, amikor egész nap alig ettek valamit, majd este jól bevacsoráztak, sokkal jobban teljesített a társaival együtt, ellenben amint visszatértek a napi többszöri étkezésre, ez a felfokozott, energikus állapot megszűnt. Később, amikor egyetemre járt, ismét igazolást nyert az elmélete: ha naponta egy főétkezéssel beérte, kreatívabb, tudatosabb és élénkebb volt, mint egyébként. Kutakodni kezdett a témában, és azt találta, hogy ez a fajta táplálkozás felel meg legjobban őseink életmódjának: esti bőséges étkezés (túlevés), amit 16-18 órányi böjt (alulevés) követ. Hosszú évezredekkel (évtízezredekkel) ezelőtt az emberek napközben vadásztak vagy kemény fizikai munkát végeztek, és nem engedhették meg maguknak, hogy elpilledjenek egy-egy étkezéstől. Így jobbára csak szemezgettek ezt-azt a nap folyamán, majd este jól bevacsoráztak, és lefeküdtek aludni. Ha nem így tettek volna, valószínűleg sem a támadások elől nem tudtak volna elmenekülni, sem a vadászatban nem lettek volna elég sikeresek.

valamihez.jpg ()Turbózd fel az idegrendszered!

Ha eddig bűntudatot éreztél, mert esténként néha kirámolod a hűtőt, ezennel fel vagy mentve. Ez a késztetés a test természetes, ösztönös hajtóereje, és te csak a természettel összhangban cselekedtél. Napközben, a Harcos diéta alulevési fázisában a szimpatikus idegrendszer aktív, ebben az üzemmódban a szervezet hatékonyan égeti a zsírt. És mivel nem pótolod az elhasznált energiát, a szervezeted egészen biztosan kénytelen lesz a hurkácskák formájában raktározott zsírhoz nyúlni, ezért is fogyaszt olyan jól ez a módszer.

Este a paraszimpatikus idegrendszer aktívabb, ilyenkor történik az emésztés, a kiválasztás, és más anyagcsere-tevékenységek, ezek miatt lassabb vagy, elfáradsz, elálmosodsz. Ha napközben eszel, az megzavarja ezt a folyamatot, és meggátolja a szervezetet abban, hogy kiürítse a mérgeket a testből. Hofmekler elmélete szerint tehát az alulevés-túlevés ciklus 12-18 órás köztes böjtökkel, a rendszeres sport és az esti nagy vacsora az alapvető túlélő-ösztöneinket ébreszti fel. Márpedig a túléléshez a zsírpárnákra nincs szükség…

A cikk folytatását elolvashatod a Maxima magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X