Főoldal > DIÉTA > 5 akadály, ami a fogyásod útjában áll

5 akadály, ami a fogyásod útjában áll

akadálydiéta
0

Írta: and

Eleged van abból, hogy akármennyire is próbálkozol, nem tudod leadni a pluszkilókat? Úgy érzed, mozogsz eleget, mégse látszik meg rajtad az eredmény? A fogyásod útjában rengeteg minden állhat, de ahhoz, hogy végre elérd a kívánt testsúlyt, tudnod kell, mi az (vagy, mik azok) melyek hátráltatják a zsírégetést és az anyagcserét. Túl sok savas élelmiszer Tudtad, […]

Eleged van abból, hogy akármennyire is próbálkozol, nem tudod leadni a pluszkilókat? Úgy érzed, mozogsz eleget, mégse látszik meg rajtad az eredmény? A fogyásod útjában rengeteg minden állhat, de ahhoz, hogy végre elérd a kívánt testsúlyt, tudnod kell, mi az (vagy, mik azok) melyek hátráltatják a zsírégetést és az anyagcserét.

Túl sok savas élelmiszer

Tudtad, hogy a szervezet a túlzott elsavasodással hogyan veszi fel a harcot? Zsírsejtekkel, mivel ezek megpróbálják közömbösíteni a savakat. Tehát minél inkább elcsúszik a sav-bázis egyensúlyunk, annál inkább hízásnak indulunk, ráadásul a salakanyagok is megrekednek, az anyagcsere pedig lelassul, ami még inkább hátráltatja a fogyást. Amikor fogyókúrázol, nem elég azt nézni, hogy mennyit eszel, azt is tartsd szem előtt, hogy mit! Ha nem figyelsz arra, hogy megfelelően lúgosíts, akkor igencsak megnehezíted az álomalak elérését, főleg hosszútávon.

Néhány savas étel: csirke, szalámi, halak, füstölt termékek, csoki, mogyoró, kesudió, pisztácia, tejföl, sajt, túró, tej, vaj, fagyi, gyümölcsös joghurt, tojás, tészták, péktermékek, rizs, savanyú káposzta, sör, Coca-Cola

Néhány lúgos étel: brokkoli, padlizsán, spenót, cukkini, saláta, paprika, menta, petrezselyem, tök, tengeri alga, szójabab, lucerna, bors, retek, hagyma, spárga, uborka, burgonya, répa, cékla, köles, zöldbab, kávé, tea, ásványvíz, kakaó, citrom, kivi, ananász, narancs, alma, szőlő, eper, dinnye, füge

akadaly2.jpg ()Túl kevés étel

Sokan abba a hibába esnek, hogy drasztikus fogyókúrába fognak, ami azért vált ki egy idő után ellentétes hatást, mert a szervezet átmegy raktározó üzemmódba, mert fél, hogy nem jut elegendő tápanyaghoz.  Így persze érthető, hogy miért nem fogynak azok, akik alig esznek valamit. Hogy ezt elkerüld, igazítsd testsúlyodhoz, magasságodhoz és életkorodhoz a fogyásodhoz szükséges kalóriamennyiséget. Ha így sem érsz el eredményt, kérd ki egy dietetikus tanácsát.

Biztos, hogy kell fogynod?

Bizonyára te is tudod, a nagyobb súlyfelesleggel rendelkező emberek eleinte gyorsabban fogynak. Amennyiben az első hónapban alig mozdult a mérleg mutatója a szokványostól, – annak ellenére, hogy mindent pontosan betartottál, érdemes elgondolkoznod azon, hogy valójában hány kiló plusz van rajtad. Ha csupán kevés, kicsit több idő kell hozzá, hogy megszabadulj tőle, mint a nálad kétszer olyan nehéz embereknek.

Nem vagy őszinte magadhoz

Sokan, ha valami nem úgy jön össze az életükben, ahogy ők szerették volna, hajlamosak hárítani. Ez a fogyókúra esetében sincs másképp! Ha nem sikerült az, amit elterveztél (pl. hogy leadsz 10 kilót) őszintén válaszolj magadnak: tényleg mindent megtettél a cél érdekében? Ha az ember mélyen magába néz, a válasza gyakran az, hogy nem. Mert igen, néha a fogyókúra ideje alatt lecsúszott egy-két pohár alkohol, némi csokit is elmajszoltunk titokban, és az is előfordult, hogy kihagytuk az aznapi edzést. Ilyenkor persze nem csoda, ha egy diétás módszer sem válik be.

Betegségek

Amennyiben még így sem sikerül megszabadulnod a kilóidtól, érdemes kivizsgáltatnod magad, ugyanis meglehet, hogy valamilyen betegség húzódik a háttérben. Köztudottan a pajzsmirigy alulműködés okozhat súlygyarapodást csakúgy, mint a mellékvesekéreg túlműködése. Természetesen nem kell egyből betegségre gyanakodnod, de a biztonság kedvéért nem árt utánanézni, hátha egy fel nem ismert kór áll a karcsúságod útjában!

Fotó: Profimedia – Red Dot

Kalandra vágysz? A Duna Plazában megtalálod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X