Főoldal > DIÉTA > 5 könnyen betartható diétatipp

5 könnyen betartható diétatipp

diétanassoljprotein
0

Írta: and

1. Bátran fogyassz cukrot! A fehérlisztből készült termékek tiltólistán, ahogyan a cukrok is, esténként pedig ahelyett, hogy jóízűen lakomáznánk a barátokkal, répát majszolva küzdünk a futópadon. Sok az olyan felesleges önsanyargatás, mely a legújabb kutatások szerint egyáltalán nem szükséges a fogyáshoz. A Wellness Cafe tippjei segítségével néhány egyszerű változtatással és odafigyeléssel is tartós eredményt érhetünk […]

1. Bátran fogyassz cukrot!

A fehérlisztből készült termékek tiltólistán, ahogyan a cukrok is, esténként pedig ahelyett, hogy jóízűen lakomáznánk a barátokkal, répát majszolva küzdünk a futópadon. Sok az olyan felesleges önsanyargatás, mely a legújabb kutatások szerint egyáltalán nem szükséges a fogyáshoz. A Wellness Cafe tippjei segítségével néhány egyszerű változtatással és odafigyeléssel is tartós eredményt érhetünk el.

Az első ilyen kis apró trükk a testsúly megőrzésére a helyes cukorfogyasztás. A legtöbb fogyókúrázó ugyanis szinte kényszeresen igyekszik kiiktatni a cukrokat az étrendből, különböző édesítőkkel, cukorpótlókkal helyettesítve azt. Mindezt abban a meggyőződésben, hogy így könnyebben tűnnek el róla a felesleges kilók. Azonban ez téves elképzelés. Az édesítőszerekben ugyanis a glükóz és a fruktóz már eleve különválasztva található meg, így könnyebben felszívódik. A cukor esetében ezzel szemben a szervezetre marad a két alkotóelem szétbontása, ezáltal hosszabb ideig tart a feldolgozása is.

2. Indítsd proteinnel a napot!

A nagy reggeli rohanásban sokszor épp a reggelizésre nem marad idő, holott nem véletlenül számít a nap legfontosabb étkezésének. Sok minden múlik azon, hogy hogyan kezdjük a napot. Minél jobban ellátjuk ugyanis szervezetünket kora reggel, annál kisebb a valószínűsége, hogy napközben falási rohamok törjenek ránk. Nem mindegy azonban az se, hogy miből áll a reggelink.  A fogyni vágyók számára a legideálisabb proteinben gazdagon kezdeni a napot. A protein ugyanis tartósabb jóllakottságérzetet biztosít, egy kutatás szerint például a rántottát reggeliző kísérleti csoport a nap folyamán 400 kalóriával kevesebbet fogyasztott, mint a proteinben szegény ételeket reggelizők.  Nem csak a tojásnak van azonban ilyen hosszan jóllakottságot biztosító hatása, de a tonhal, a csirke és más sovány húsok is pozitívan befolyásolják a táplálkozási szokásokat.

tipp2.jpg ()3. Nassolj rendszeresen!

Valószínűleg mindenki számára ismerős a helyzet, amikor hihetetlen erőfeszítések árán, szinte hősként kibírva a napot nassolás nélkül, este gátlástalanul veti rá magát a hűtő tartalmára. Az étkezések fegyelmezett és tudatosan felépített időbeosztásával azonban megelőzhetjük az evési rohamokat. Minél több a rutin és minél szabályosabbak az időközök két étkezés között, annál könnyebben kontrollálhatjuk a kilókat is. A legideálisabb, ha mindig tartunk magunknál egy-egy zacskó aszalt gyümölcsöt vagy mogyorót a túlzott éhség megelőzésére. Szintén fontos a megfelelő mennyiségű folyadék – lehetőleg ásványvíz vagy ízesítés nélküli tea – fogyasztása, melyek segítenek elnyomni az agy éhségérzetét.

4. Alakítsd át a környezetedet!

Jóllakottságérzetünket és elégedettségünket is növeli például az üres tányér látványa. Ehhez azonban nem feltétlenül kell a tányér teljes tartalmát elpusztítanunk, egy apró trükkel becsaphatjuk az agyunkat: együnk kisebb tányérból, ahogyan teszi ezt a Sonoma-diéta jegyében például Jennifer Aniston.  De környezetünk egyéb más apró változtatásával is segíthetünk magunknak a fogyásban. Csokoládé helyett például gyümölccsel töltsük fel a nappaliban való nassolásra szánt tálkát, és az evés idejére száműzzük látóterünkből a tévét, hogy megelőzzük a szinte észrevétlen nassolást.

5. Élvezzük az ételeket!

Szinte már túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de igaz. Aki időt ad magának az evésre és minden pillanatát kiélvezi, könnyebben szabadul meg a kilóktól, hiszen hamarabb éri el a jóllakottságérzetet. Még pozitívabb a hatás, ha szeretteink körében étkezünk. Hasonlóan fontos figyelni az ételek minőségére – fogyasszunk friss, megbízható forrásból származó, szezonális ételeket. Így nem csak egészségesebben étkezünk, de a tudatos válogatás elégedetté is tesz minket. Menjünk tehát gyakran a biopiacra, kóstolgassunk bátran, akár néhány barátnőnk társaságában, hiszen a legjobb diéta az, ha jól érezzük magunkat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X